YouTube Kanal Silme Nasıl Yapılır?

YouTube, yıllardır hayatımızda olan video paylaşım platformudur. Bazı kimseler burayı yalnızca bir şeyler izlemek için kullanıyor olsa da bazılarımız, izleneceğini düşündüğü video içerikleri üretiyor. Bir platformu uzun yıllar kullandığınızda, yaptığınız ilk paylaşımları gördüğünüzde ‘bunları ben mi paylaşmışım?’ dediğiniz olmuştur. Aynısı YouTube için de geçerli. Artık kimsenin görmesini istemediğiniz için bir YouTube kanalı silme isteğinin gelmesi kadar doğal bir şey yoktur. Bu makale ile bir YouTube kanalı nasıl silinir, bunu öğreneceksiniz.

YouTube Kanal Nedir?

YouTube kanalı, bir kullanıcının yüklediği videoları düzenli bir şekilde yayınlayabileceği, yönetebileceği ve izleyicilerle paylaşabileceği bir dijital platformdur. YouTube kanalı, bir kullanıcının belirli konular hakkında videolar paylaşmasına, marka veya şirketin ürünlerini tanıtmasına veya kişisel bir marka oluşturmasına olanak tanır. Kanal sahibi, kanalı özelleştirme, yorumları yönetme, izleyicilerle etkileşim kurma ve yayınlanan videoların analizini görüntüleme gibi bir dizi yönetim özelliğine de sahip olabilir. Ayrıca YouTube Ortaklık Programı’na katılarak reklam gelirleri elde etme şansı da bulunmaktadır.

YouTube Kanal Silme Adımları

Temelde bu iki işlemin sıralaması aynı şekilde işliyor. Yapmanız gerekenler sırasıyla şunlar:

  • YouTube’u bir web tarayıcısında açarak silmek istediğiniz kanalın hesabına giriş yapın.
  • Ana sayfanın sol tarafını aşağı doğru kaydırıp Ayarlar‘a tıklayın.
  • Ayarlar menüsündeki Hesap sekmesinde, Kanalınız bölümünde yer alan Gelişmiş ayarları görüntüle seçeneğine tıklayın.
  • Buradaki Kanalı sil bağlantısına tıklayın. Bu işlemi tamamlamanız için Google, şifrenizi girmenizi isteyebilir.
  • Sonraki sayfada karşınıza iki seçenek çıkacak: İlki İçeriğimi gizlemek istiyorum, ikincisi ise içeriğimi kalıcı olarak silmek istiyorum. Bunlardan birini tercih edin.
  • Kanalınızda hangi içeriklerin kalıcı olarak silineceğini veya gizleneceğini öğreneceğiniz bir menü karşınıza çıkacak.
  • Devam etmek için tüm kutuları işaretleyip sonrasında İçeriğimi kalıcı olarak silmek istiyorum veya Kanalımı gizlemek istiyorum seçeneklerinden birine tıklayın.
  • ‘Kanalımı gizlemek istiyorum’u seçerseniz, şunları kabul etmiş olacaksınız:
    • Kanalınızı yeniden etkinleştirene kadar aşağıdakiler gizli kalacak;
    • Kanal adınız
    • Beğenileriniz
    • Başka kanallardaki abonelikleriniz
    • Kanalınızın aboneleri
  • Şunlar ise kalıcı olarak silinecekler;
    • YouTube videolarına yaptığınız yorumlar
    • YouTube yorumlarına verdiğiniz yanıtlar
  • ‘İçeriğimi kalıcı olarak silmek istiyorum’u seçtiğinizde ise şunları kabul etmiş olursunuz:
    • Oynatma listeleriniz
    • Diğer kanallardaki abonelikleriniz
    • YouTube’da yaptığınız yorumlar
    • Yorumlara verdiğiniz yanıtlarınız ve beğendikleriniz
    • YouTube hediye üyelik ayarlarınız
    • Arama ve izleme geçmişiniz

İçeriğimi Sil dedikten sonra kanalınız tamamen silinmiş olacak. Eğer kanalınız büyükse, silinme işlemi biraz uzun sürebilir. Bunun da en fazla birkaç dakika olacağını belirtelim.

Gizlenen YouTube Kanalı Nasıl Etkinleştirilir?

Sildiğiniz bir YouTube kanalını bir daha geri getiremezsiniz. Fakat gizlerseniz, kanalınızı tekrar etkinleştirebilir ve içeriklerinizin izlenmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki işlemleri uygulayabilirsiniz:

  • YouTube’a giderek hesap bilgilerinizi girip oturum açın.
  • Kanal oluşturma sayfasına giderek buradaki formu doldurun. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra YouTube kanalınız geri yüklenecektir.
    • Formu doldururken “Bir işletme adını veya başka bir adı kullanmak için burayı tıklayın” seçeneğine tıklamayın. Çünkü bu seçeneğe tıklarsanız, gizlediğiniz kanalınızı geri yüklemek yerine yeni bir kanal oluşturmuş olursunuz.
  • Kanalınızı herkese açık olacak şekilde yeniden oluşturduktan sonra videolarınız ve oynatma listeleriniz, Videolar sayfasında gösterilmeye başlayacak.

Sonuç olarak YouTube kanalınızı sildiğinizde artık geri getiremezsiniz. Çünkü tüm içerikleriniz YouTube’un sunucularından silinmiş olacak. Bu sebeple YouTube kanalınızı silme konusunda kararlıysanız bu işlemi gerçekleştirin. Eğer gizlediyseniz de nasıl geri getirebileceğinizi yukarıdan öğrenebilirsiniz.

YouTube Kanalı Telefondan Silinir mi?

Bir YouTube kanalını telefondan silemezsiniz. Bu, muhtemelen YouTube uygulamasında kanalınızın içeriğinin korunması için alınan bir önlem. Telefonunuzun çalındığını ve bir kişi tarafından kanalınızın silindiğini düşünün. Böyle bir olası durumun yaşanmasını engellemek için YouTube kanal silme işlemini yalnızca masaüstü tarayıcı üzerinden yapabilirsiniz.

YouTube Kanalını Silmek Yerine Ne Yapabilirim?

Eğer bir YouTube kanalınızı silmek istemiyorsanız, bunun yerine birkaç farklı seçeneğiniz bulunmaktadır:

  • Kanalınızı özel yapın: Kanal ayarlarına giderek kanalınızı yalnızca belirli kişilere veya belirli bir yaş aralığına hitap edecek şekilde özelleştirebilirsiniz. Bu işlem, kanalınızı izlemek için izin verilen kişilerin sayısını sınırlandırmak istediğinizde yararlı olabilir.
  • İçerikleri özel yapın: İçeriklerinizi yalnızca belirli bir kişiye veya gruplara hitap edecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Böylece sadece belirli kişilerin görebileceği bir içerik oluşturmuş olursunuz.
  • Kanalınızı dondurun: Kanal ayarlarına giderek kanalınızı bir süreliğine askıya alabilirsiniz. Bu da kanalınızı kapatmak istemeyip bir süreliğine durdurmak istediğiniz durumlarda faydalı olabilir.
  • Kanalınızı devredin: Kanalınızı, bir başka YouTube kullanıcısına devredebilirsiniz.
  • Kanalınızı gizli yapın: Kanalınızı herkesin görebileceği açık bir kanaldan gizli bir kanala dönüştürebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Silinen YouTube kanalını kurtarabilir miyim?

YouTube kanalınızı sildiğiniz anda bunun geri dönüşü olmayacaktır. Kanalı Sil seçeneğini kullandığınızda kanal URL’si, kanal adı ve diğer tüm verilerinizi silmiş olursunuz.

Giriş yapmadan YouTube kanalı silinir mi?

Hayır, giriş yapmadan YouTube kanalını silemezsiniz. Ancak içeriğinizi kalıcı olarak silebileceğiniz bir seçeneğiniz bulunuyor. Buna YouTube ayarlarınızdan erişebilirsiniz.

YouTube kanalım kaç günde silinir?

Kanal içeriğinize göre silinme süresi birkaç gün sürebilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Daha Fazla İçerik
YouTube Elmas Plaket, Türkiye’de Kimlerde Var?