Bluetooth Kulaklıktan Gelen Cızırtı Sesi Nasıl Düzeltilir?

Bluetooth kulaklıklar, yazılım ve donanım teknolojisi açısından daha da güçlü hale geliyorlar. Buna rağmen bazen cızırtı sesi gibi sinir bozucu seslerle karşılaşılabiliyor. Bir de yüksek ücretlerle satın alınan bir bluetooth kulaklıktan cızırtı sesi geliyorsa, onun moral bozukluğu bir başka seviyeye çıkabiliyor.

Bluetooth, kablosuz bir iletişim aracı olduğu için her an sorunla karşılaşabilirsiniz. Fakat sorunun ne olduğunu teşhis etmek için bunun yazılımsal mı yoksa donanım odaklı mı olup olmadığını bilmek gerekiyor. Çünkü siz, bir yere kadar düzeltme yapabilirsiniz. Sizi aşan bir durum olduğunu fark ettiğinizde, profesyonel bir destek almanız gerekebilir.

Bluetooth Kulaklık Cızırtı Sesi Nedir?

Bluetooth kulaklık cızırtı sesi, çeşitli nedenlerden kaynaklanan ve kullanıcıları rahatsız eden bir sestir. Bu sesin oluşumuna sebep olabilecek bazı nedenler şunlardır:

  • Kulaklığınız ve cihazınız arasındaki Bluetooth bağlantısı zayıf veya kesintili olabilir. Kulaklığın sinyalini kaybetmesi veya gürültüye karışması sebebiyle cızırtı sesi duyabilirsiniz.
  • Bluetooth kulaklığınızın pilinin düşük olması veya azalması, cızırtı sesine neden olabilir.
  • Cihazınızın Bluetooth sürümünün kulaklığınızla uyumlu olmaması da cızırtı seslerinin çıkmasına sebep olabilir.
  • Diğer elektronik cihazlarla aynı frekansta çalışan bir kulaklık, bu cihazlardan gelen elektromanyetik parazitler nedeniyle cızırtılı sesler çıkarabilir.
  • Kulaklıkta mekanik hasar veya kabloların bozulması durumunda da cızırtı sesleri oluşabilir.

Bluetooth Kulaklık Cızırtı Sesi Sorununu Tespiti

Kulaklığınızda cızırtılı bir ses duymanızın birkaç farklı nedeni ve bunların her birinin farklı çözümleri vardır.

Hangi çözümün işinize yarayacağını bilmek için, kulaklığınızdan cızırtı sesinin gelmesine sebep olan ana sorunu belirlemek önemlidir.

Bluetooth paraziti, kablosuz kulaklık kullanıcılarının başına gelen en yaygın sorunlardan birisidir. Bu sorun, genelde ses kaynağından kulaklığınıza giden kablosuz sinyalin önüne bir şey geçtiğinde oluşur.

Bluetooth paraziti yaşayıp yaşamadığınızı kontrol etmek için bazı yöntemlere başvurabilirsiniz. Her Bluetooth cihazının, kablosuz sinyalinin kesintisiz olarak hareket edebileceği belirli bir aralığı vardır. Normalde bu, 10 metrenin altında veya 100 metreye kadar herhangi bir yerde olabilir. Eldeki sorunu belirlemek için ses kaynağına yaklaşmayı deneyebilirsiniz.

Sorunu çözüp çözmediğini görmek için kulaklıklarınızın bağlantısını kesip ses kaynağına yeniden bağlamayı deneyebilirsiniz. Bunu yaptığınızda, önceki bağlantıdaki tüm kayıtlı önbelleği veya hataları kaldırmış olursunuz.

Son olarak Bluetooth sinyalleri kulaklığınıza ulaşmadan önce onları engelleyen fiziksel bir engel olup olmadığını kontrol edin. Bu, beton veya tuğla duvarlar gibi somut şeyler veya Bluetooth ile aynı frekansa sahip görünmez sinyaller olabilir.

WiFi yönlendiriciler, mikrodalgalar ve diğer elektronik cihazlar bunun oluşmasına sebep olan ortak suçlulardır. Böyle bir durumda, bağlantınızın düzelip düzelmediğini görmek için diğer cihazlardan uzakta başka bir alana geçmeyi deneyebilirsiniz.

Bluetooth Kulaklık Cızırtı Sorunu İçin Çözüm Önerileri

Aşağıdaki yöntemler, Bluetooth kulaklığınızda donanımsal bir sorun olmadığında işe yarayacaktır. Bu sebeple sorunun kullanıcı tarafından çözülebilir olduğunu varsayarak bu yöntemlere başvurmalısınız.

Bluetooth Kulaklığınızı Resetleyin

Daha önce de belirttiğimiz üzere Bluetooth kulaklığınızdan cızırtı sesi geliyorsa, sorun Bluetooth paraziti olabilir. Bu sorunu çözmek için yapabileceğiniz en iyi şey, Bluetooth kulaklığınızı resetlemektir. Kulaklığınızın markasına ve modeline bağlı olarak bunu yapmanın farklı yöntemleri vardır. Bu yöntemlerin neler olduğundan bahsettiğimiz makaleye şuradan ulaşabilirsiniz.

Bluetooth Kulaklık Eşleştirmeyi Kaldırın ve Tekrar Eşleştirin

Bluetooth kulaklığınızı bilgisayar veya telefonunuz ile eşleştirdiyseniz, Bluetooth ayarlarına giderek eşleştirmeyi kaldırıp tekrar gerçekleştirebilirsiniz. Bu küçük ama etkili yöntem, cızırtı sesleri gibi sorunları ortadan kaldırmanıza yardımcı olabilir.

iPhone ve Android telefonlarda telefonunuzun Ayarlar bölümüne gidip Bluetooth’u bulun. Ardından eşleştirdiğiniz kulaklığa dokunup ‘Bu Aygıtı Unut‘ seçeneğine dokunun. Daha sonra Bluetooth kulaklığınızın güç düğmesine uzunca bir süre basılı tutup telefonunuzun kulaklığı tekrar görmesini sağlayın. Son olarak Bluetooth kulaklığın üzerine dokunup telefonunuzla eşleştirin.

Bilgisayarınızda ise yine Bluetooth ayarlarına gidip cihazla kulaklık arasındaki eşleşmeyi kaldırın. Tıpkı telefonlarda yaptığınız işlemleri uygulayarak tekrar eşleştirmeyi sağlayın.

Ses Ayarlarını Kontrol Edin

Bluetooth kulaklığınızın ve telefonunuzun ses ayarlarını kontrol edin. Her iki cihazın ayarının dengesini sağlamak önemli bir detaydır. Yapabileceğiniz en iyi ayar, telefonunuzun sesini kulaklığınızdan daha yüksek sesle vermektir. Fakat ses düzeyini çok yükseğe ayarlamamaya da dikkat edin. Çünkü bu da cızırtı sesinin oluşmasına sebep olabilir.

Telefon ile Bluetooth Kulaklık Arası Mesafeye Dikkat Edin

Akıllı telefonunuzun ve Bluetooth kulaklığınızın birbirinden çok uzakta olmadığından emin olun. Tercihen aralarında en fazla 7 metre mesafe olmasına ve mümkünse aynı odada olmalarına dikkat edin. Bunun Bluetooth bağlantılarında nadir de olsa parazitlenmeye sebep olabileceğini unutmayın. Cızırtı sesinin çıkmasına neden olabilecek olası parazitler telefonlar, Wi-Fi (2,4 GHz frekansındaysa) veya mikrodalgalardır. Bu parazitler, Bluetooth kulaklık ile telefon arasında bir yerde konumlandığında baş gösterirler.

Yakınlardaki Gereksiz Bluetooth Cihazları Kapatın

Eğer bulunduğunuz yerde birden fazla Bluetooth cihazı varsa, bu durum yaşadığınız cızırtı sorunlarınızın temel nedeni olabilir. Herkes için işe yaramayabilir fakat sorunu çözmek için denemeye değer.

Kulaklıklar, klavyeler veya kullandıktan sonra aynı odada açık bırakmış olabileceğiniz diğer kablosuz kulaklıklar gibi kullanmadığınız fakat açık olan Bluetooth cihazlarını kapatmayı deneyin.

Tüm Bluetooth cihazlarınızı kapatmış olmanıza rağmen cızırtı seslerini duymaya devam ediyorsanız, aşağıdaki diğer çözüm önerilerimize göz atın.

Olası Donanım Sorunlarını Tespit Edin

Kulaklıklarınızı eskiden mi satın aldınız? Ne yazık ki teknolojinin doğası gereği her şey sonsuza kadar dayanmayabilir. Kulaklıklarınız ne kadar sağlam olursa olsun, bu sorun kulaklıkların sadece eskimesinden kaynaklanan bir donanım sorunu olabilir.

Kablolu kulaklıklar, kusursuz bir şekilde saklanıp doğru kılıf içinde korunduğunda, doğru güvenlik önlemleri alınmış olur. Ancak kablosuz veya Bluetooth kulaklıkların durumu çok farklıdır. Maalesef bu kulaklıklardaki bileşenler sonsuza kadar dayanmaz ve basitçe yeni bir çift satın almak en kolay çözüm olabilir.

Bu nedenle kulaklıklarınızı ne zaman satın aldığınızı düşünün. Statik gürültüyü kaldırmak istiyorsanız, bu belki de tamamen yeni bir kulaklık satın almanızı gerektirir.

Bluetooth Kulaklığınızı Güncelleyin

Bluetooth kulaklığınız için bir güncelleme yapmanız gerekebilir. Her üreticinin resmi web sitelerinde bu güncellemeleri, kulaklığınızın modeline göre bulabilirsiniz. Örneğin Bluetooth kulaklığınızın markası Sony ise şuradaki bağlantıdan doğru modeli bulup gerekli güncellemeyi gerçekleştirebilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir