Harddisk Ses Çıkarıyor, Nasıl Düzeltilir?

Harddiskten sürekli ses gelmesi, sese karşı duyarlıysanız muhtemelen çok rahatsız ediyordur. Harddiskinizden sürekli ses gelmesi, aygıtın mekanik bileşenlerinin düzgün şekilde çalışamadığı anlamına gelmektedir. Bu ses artık cihazın zamanının dolduğuna işaret olabilir fakat yine de enseyi karartmaya gerek yok. Aşağıda bu sesin gelmesini nasıl önleyebileceğinize dair birkaç sağlam yöntem bulacaksınız.

Harddiskten Ses Gelmesi Normal mi?

Evet, harddiskten ses gelmesi son derece normal. Şöyle düşünün; bir harddiskin birkaç hareketli parçası vardır ve bu olduğunda bir gürültünün olması da normaldir, değil mi? Sürücünüzden, özellikle verilerinizi okurken veya yazarken uğultu şeklinde sesler duyarsanız, bu normaldir. Harddiskinizi bir araba motoru olarak düşünün; gürültü yapıyor olabilir ama bu sağlıklı olmadığı anlamına gelmez.

Öte yandan duyduğunuz ses çınlama, uğultu veya aralıksız tıklama gibi rahatsız edici boyuttaysa, o zaman bu ses ayrıca bir alarm sesi demek olabilir. Sesler, sürücünüzün yalnızca birkaç dakika içinde tamamen arızalanacağı anlamına gelmese de bir şeylerin yanlış gittiğinin ve düzeltilmesi gerektiğinin çok net göstergesidir.

Bununla birlikte bir motor gibi harddisk de tamir edilebilir. Sadece biraz hızlı hareket etmelisiniz çünkü ne kadar çok zaman harcarsanız, problem de o kadar karmaşık hale gelir.

Harddiskten Neden Sürekli Ses Geliyor?

Hasarlı Okuma/Yazma

Konuyu ana başlıklar halinde ele almak gerekirse harddiskteki okuma/yazma işlemleri, aygıtın olmazsa olmaz bileşenlerindendir. Dolayısıyla çalışmayı bir kez bıraktıklarında bazı sorunlarla karşılaşabileceğinizi tahmin etmeniz çok zor değil. Duyduğunuz garip seslerin sebebine gelecek olursak, harddiskiniz düşmüş veya yanlış kullanılmış olabilir. Çarpmanın yarattığı sarsıntı, okuma/yazma kafalarını veya mil kollarını yerinden oynamış olabilir.

Arızalı PCB

Buradaki PCB (baskılı devre kartı) anlamına gelmektedir. Eğer bir güç dalgalanması olursa, bu durum cihaza zarar verebilir. Bunun sürücüdeki fiziksel hasarla hiçbir ilgisi olmasa da etkileri olabilir. Çünkü PCB, varsayılan olarak elektronik bileşenleri birbirine bağlar. Eğer hasar görürse, sürücünün diğer parçaları da bundan etkilenmiş olabilir.

Fiziksel Hasar

Bu, muhtemelen cihazın başına gelebilecek en kötü şeydir. Çünkü böyle bir durumda harddisk için muhtemelen hiçbir şey yapamazsınız. Aygıtı suya, ateşe veya manyetik alanlara maruz bıraktığınızda bu tarz sorunlar yaşamanız olasıdır.

Harddiskten Ses Gelmesi Sorunu Nasıl Düzeltilir?

Başka Bir Donanım Sorunu Olmadığını Doğrulayın

İnsanların diğer donanım bileşenlerinden (fanlar, güç kaynağı, disk sürücüsü, dahili hoparlör gibi) gelen sesleri harddiskten gelen sesle karıştırması sık rastlanılan bir durumdur. Dolayısıyla başka bir şey denemeden önce sesin yalnızca harddiskten geldiğinden emin olun.

CHKDSK

Bu sinir bozucu seslerin kaynağının harddisk olduğuna eminseniz, bazı olası hataları kontrol edip onarmak için CHKDSK’yi kullanabilirsiniz. Harddiskten gelen sesin nedeni bu olabilir.

İlk olarak Windows logosu + X tuşlarına basın. Açılan menüde Komut İstemi (Yönetici) üzerine sol tık yapın. Burası Windows’un en son yapısında Windows PowerShell (Yönetici) adıyla değiştirildi. chkdsk C: /f /r /x komutunu Komut İstemi‘ne yazıp enter tuşuna basın.

Yerleşik Yazılım Kontrolü

  • Windows + R tuşlarına tekrar basıp açılan pencereye şu komutu yazın: diskmgmt.msc. Ardından Tamam deyin.
  • Bir sonraki pencerede sorunlu olan sürücünün üzerine sağ tık yapıp açılır menüden Özellikler‘i seçin.
  • Şimdi daha küçük bir pencere açılmış olmalı. Araçlar sekmesinde Şimdi kontrol et seçeneğine tıklayın.
  • Windows 7 veya 8 kullanıyorsanız, görünen daha küçük pencerede bulunan “Bozuk sektörleri tara ve kurtarmayı dene” onay kutusunu işaretlemeyi unutmayın. Ardından Başlat‘a tıklayın.

Güç Kaynağını Kontrol Edin

Harddiskinizden dönemsel olarak sesler ve dönme sesleri çıkıyorsa, bunun nedeni yetersiz bir güç kaynağı olabilir. Öncelikle harddiski çıkarıp bilgisayarınızın 2.0 veya üzeri USB portlarına takmayı deneyin. Bir sabit sürücüye dışarıdan güç veriliyorsa, adaptörü temiz ve sağlam bir elektrik prizinde kullanabilirsiniz.

Harddiskin Yedeğini Alın

Sorunun daha ciddi boyutlara ulaşması ihtimaline karşılık olarak harddiskinizdeki verilerin muhakkak yedeğini alın. Hatta sorunu çözseniz dahi yine de yedeği almanızı öneririz.

USB Bağlantı Noktasını Değiştirin

Genellikle yetersiz güç kaynağı, harddiskte tıklama sesine neden olabilir. Bunun yanında USB bağlantı noktasını değiştirmek de bazı durumlarda yardımcı olabilir. Ayrıca bozuk veya uyumsuz bir bağlantı kablosu da diskte tıklama hatasına neden olabilir.

İşte tıklama sesinin olduğu bir harddiskteki sorun gidermek için gerekli olan adımlar:

  • Adım 1: Bağlantı kablosunun kırık olup olmadığını kontrol edin.
    • Eğer durum böyleyse yeni bir kablo satın alın ve tıklama sesli (harici) sabit diski bilgisayarınıza yeniden bağlayın.
  • Adım 2: Güç kablosunun gevşek olup olmadığını kontrol edin.
    • Eğer kablo gevşekse güç kablosunu çıkarın ve tekrar sıkı bir şekilde bilgisayarınıza ve diske bağlayın.
  • Adım 3: Uyumlu bir sürücü kullanıp kullanmadığınızı kontrol edin.
    • USB 3.0 harici bir sürücüyü USB 2.0 kablosuyla bağladıysanız, sürücü tanınmayabilir ve hatta tıklama sesleri çıkartabilir.
  • Adım 4: Tıklama sesli (harici) harddiski başka bir bilgisayara bağlayın.
    • Eğer sürücü hala kendi bilgisayarınızda tıklama sesi çıkarıyorsa, başka bir bilgisayara bağlamayı deneyin.
  • Adım 5: Harddiski disk kabından çıkarın ve harici bir disk olarak bilgisayara bağlayın.

Bu ipuçları mevcut olabilecek tüm bağlantı sorunlarını ortadan kaldırabilir. Eğer tıklama sesi hala devam ediyorsa, aşağıda detaylandırılan diğer düzeltme yöntemlerini denemeye devam edin. Kayıtlı verilere erişemiyorsanız, yardım için Yöntem 1’e dönün.

Harddiski Dondurun veya Soğutun

Bir harddisk aşırı ısındığında, bilgisayardan tıklama sesi duyabilirsiniz. Harddiskinizi dondurmak, bir yandan cihazınızı soğutabilir, diğer yandan içindeki bileşenleri küçültüp sıkışmış olanları serbest bırakabilir.

Sabit diskinizi dondurmak için izleyebileceğiniz adımlar şunlardır:

  • Adım 1: Bilgisayarınızın veya dizüstü bilgisayarınızın kasasını açın ve vantilatördeki tüm tozu temizleyin.
    Adım 2: Bilgisayarınıza ekstra bir vantilatör ekleyin ve sürücüyü soğutun.
  • Adım 3: Bilgisayarı kullanmayı durdurun ve sürücünün soğumasını bekleyin. Hardisk tekrar çalışıyorsa, verilerinizi yedekleyin veya sabit diskten veri kurtarın.
  • Adım 4: Eğer sabit disk çok eskiyse, yeni bir sabit disk satın alın ve eski olanı değiştirin.

Harddiskinizi Onarıma Götürün

Eğer ses gelmeye devam ederse, maalesef hasarlı bileşenler gibi ciddi donanım sorunları olabilir.

Bu durumda harddiski onarmak ve verilerinizi kurtarmak için sabit disk onarım uzmanlarından yardım almanız gerekebilir.

Bunun için üç seçeneğiniz olacaktır:

  • Garantisi hala geçerliyse, harddiskinizi değiştirmek için üreticiye gönderin.
    Eğer onarılamazsa, yeni bir harddiske geçmek sizin için tek seçenek olacaktır.
  • Sabit diskiniz üreticisinin destek ekibi ile iletişime geçin ve yardım isteyin.
  • Harddiskinizi bir harddisk onarım merkezine götürün.

Uzmanlar, elektrik arızası varsa kontrol kartını değiştirebilir veya disk kafasını zayıf veya hasarlıysa onarabilirler.