En İyi 10+ Sesi Yazıya Çevirme Programı

İşimiz gereği sesi yazıya çevirmesi için program arayışı içerisinde olabiliriz. Oldukça kullanışlı olan bu yazılımlar, belki de saatler sürecek yazı yazma işlemini çok daha kısa sürede yapabilmenizi sağlıyorlar. Dolayısıyla ücretsiz veya nispeten uygun fiyatlı bir sesi yazıya çevirme programı, bu anlamda işinizi fazlasıyla kolaylaştıracaktır. Şimdi en iyisi olduğunu düşündüğünüz sesi yazıya çevirme programları hangileri, hep birlikte bakalım.

Sesi Yazıya Çevirme Nedir?

Sesi yazıya çevirme, konuşma veya sesli kayıt gibi sözlü iletişim biçimlerini yazılı yazıya dönüştürme işlemidir. Bu işlem genellikle otomatik olarak gerçekleştirilir ve sesi tanıma teknolojisi kullanılarak yapılır. Bu teknoloji, sesi çeşitli dil modelleri ile karşılaştırarak, kelime dağarcığı, dilbilgisi kuralları ve doğal dil işleme teknikleri kullanarak yazılı metne dönüştürür.

Sesi yazıya çevirme teknolojisi, konuşma tanıma, konuşma sentezi ve doğal dil işleme gibi alanlarda kullanılmaktadır. Bu teknoloji, işletmelerde, sağlık hizmetlerinde, eğitimde, otomotiv sektöründe, hukuk ve ceza adaleti sistemlerinde, medyada ve daha birçok alanda kullanılmaktadır.

Sesi Yazıya Çevirme Programı Nedir?

Sesi yazıya çevirme programı, konuşma veya sesli kayıt gibi sözlü iletişim biçimlerini otomatik olarak yazıya dönüştüren bir yazılım veya uygulamadır. Bu programlar, genellikle konuşma tanıma teknolojisi kullanılarak çalışır. Konuşma tanıma teknolojisi, kullanıcının sözlerini ses sinyallerinden anlayarak, bir kelime dağarcığı ve dilbilgisi kurallarını kullanarak söylenenleri yazıya dönüştürür.

Sesi yazıya çevirme programları, insanların yazıya dökme işlemini hızlandırarak zamandan tasarruf etmelerine yardımcı olur. Ayrıca işitme engelli insanlar veya sınavlar için konuşma kayıtlarını yazılı metne dönüştürmek isteyen öğrenciler için de faydalıdır.

Sesi yazıya çevirme programları, masaüstü veya mobil cihazlar için mevcut olabilir. Bazı programlar ücretsizdir ancak daha gelişmiş özellikler sunan programlar ücretli olabilir. Sesli mesajlar, konferans aramaları, ders notları, sunumlar ve daha birçok kaynak, sesi yazıya çevirme programları tarafından kolayca işlenebilir.

Sesi Yazıya Çevirme Programı Nasıl Seçilir?

Kendinize en uygun sesi yazıya çevirme programlarına göz atmadan önce, burada ne aradığınızı merak edebilirsiniz. Eğer daha önce bu tür programlardan birini kullanmadıysanız, düşünmeniz gereken bazı şeyler var:

Bütçe

İlk olarak belirlemeniz gereken şey bütçeniz. Aşağıda pek çok sesten yazıya dönüştürme programı bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ücretsizken, diğer programlar ücretlidir. Arama yapmaya başlamadan önce bir sesi yazıya dönüştürme programı için ne kadar harcama yapabileceğinizi belirleyin.

Ücretsiz programlar, özellikle programı sadece bir veya iki kez kullanmak istediğiniz zamanlarda işinize yarayacaktır. Bununla birlikte ücretli olanlar kadar çok özellik sunmazlar. İhtiyaçlarınızı ve ne kadar ödeme yapabileceğinizi belirleyin.

Kullanım Kolaylığı

Herkesin teknolojiyle arası iyi değil. Eğer sesten yazıya dönüştürme programları konusunda yeniyseniz, kullanımı kolay bir program seçmelisiniz. Bu tür programların popüler olması, şu anda birçok seçenek bulunmasını sağlamıştır.

Böyle bir programı kullanmaya başlamadan önce biraz araştırma yapmak faydalı olacaktır. Belirli bir programın ne kadar kolay olduğunu görmek için incelemeleri, kılavuzları ve şahsi deneyimleri araştırabilirsiniz. Hangi seviyede bir programa ihtiyacınız olduğunu, programdan beklentilerinizi ve onu kullanmayı öğrenmek için ne kadar zamanınız olduğunu düşünün.

Doğruluk

Sesten yazıya dönüştürme programı için mükemmel olanı seçerken düşünmeniz gereken en önemli faktörlerden biri doğruluktur. Çoğu zaman programlar, doğruluk derecesini web sitesinde listeler. Bu da hangi programı kullandığınızı basit şekilde görebileceğiniz anlamına gelir.

Eğer doğru olmayan bir program veya uygulama kullanıyorsanız, ileride sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Örneğin kaydınızın sonunda alacağınız transkript yanlış olabilir. Bu da yazı belgesini düzeltmek için uzun bir süre harcamanız gerektiği anlamına gelir.

Ek Özellikler

Göz önünde bulundurmanız gereken farklı özellikler de bulunmaktadır. Piyasadaki çeşitli sesten yazıya dönüştürme yazılımlarını incelediğinizde, diğer özelliklere de göz atın. Programın ne sunabileceğini anlamak, doğru olanı seçmenize yardımcı olacaktır.

Sesi Yazıya Çevirme Programları

Microsoft Dictate

Microsoft Dictate, konuşmayı veya sesi yazıya çevirme programları arasında en iyilerden birisidir. Bu program, Microsoft Cortana sanal asistanına güç veren aynı konuşma tanıma teknolojisine sahiptir. Bir Microsoft Office eklentisi olan Dictate; Word, PowerPoint ve Outlook ile sorunsuz şekilde çalışıyor. Microsoft 365’in bir kopyasıyla önceden kurulu değilse, programı Microsoft mağazasından yükleyebilirsiniz. Yüklendikten sonra bu özelliğe, araç çubuğunun sağ üst köşesinde görünen Dictate sekmesinden ulaşabilirsiniz. Program, metin yazma veya düzenleme işlemlerinin yanı sıra noktalama işaretlerini elle veya otomatik olarak ekleme gibi özelliklere sahip.

Microsoft Dictate, kullanıcılarına konuşma girişini işlediğini belirtmek için görsel geri bildirim gibi dikkat çekici özellikler de sunuyor. 60 farklı dilde gerçek zamanlı çeviriyi destekleyen Microsoft Dictate’e şuradan ulaşabilirsiniz.

Google Dokümanlar Sesle Yazma

Google Dokümanlar, içerik oluşturucuları için vazgeçilmez bir araç haline gelmiş durumda. Gmail veya Google Drive gibi Google ürünlerini kullanıyor ve güçlü bir sesi yazıya çevirme aracı arıyorsanız, Google Dokümanlar ile Google’ın sesle yazma aracını kullanabilirsiniz. Sesinizi yazıya çevirmesinin yanında belgelerinizi düzenlemek ve biçimlendirmek için tasarlanmış 100’den fazla görüntüleme komutuna sahip olan bu yerleşik özellik, yazı stilini değiştirmek ve imleci farklı bölümlerine taşımak gibi özellikler de sunuyor.

Google Dokümanlar ile sesle yazma özelliğini kullanmak için yapmanız gereken tek şey, Araçlar’a tıklayıp ardından “Sesle Yazma”yı seçmek. Son olarak Google’ın laptopunuzun veya bilgisayarınızın mikrofonuna erişmesine izin vermek. Google Dokümanlar’a ulaşmak için şuradaki bağlantıyı kullanabilirsiniz. Bu özelliği kullanabilmek içinse şu adımları izlemelisiniz:

  • Bilgisayarınızdaki mikrofonun çalışıp çalışmadığını kontrol edin.
  • Chrome tarayıcısını kullanarak Google Dokümanlar’da bir dokümanı açın.
  • Şimdi Araçlar > Sesle yazma sıralamasını takip edin. Karşınıza bir mikrofon simgesi gelecek.
  • Konuşmaya hazır olduğunuzda mikrofonun üzerine tıklayın.
  • Normal bir ses düzeyince, tane tane ve anlaşılır şekilde konuşun.
  • Konuşmanızı tamamladıktan sonra mikrofona tekrar tıklayın.

Sesle yazarken hataları düzeltmek içinse şunları yapabilirsiniz:

  • Sesle yazarken hata yaptığınızda, imlecinizi hatanın olduğu kısma getirip mikrofonu kapatmadan bu hatayı düzeltebilirsiniz.
  • Hatayı düzelttikten sonra kaldığınız yerden devam etmek için imleci uygun olan yere getirin.
  • Kelime önerilerini görmek için gri renkle altı çizili olan kelimelerin üzerine sağ tık yapın.

Speechnotes

Speechnotes, tarayıcıda, Android ve iOS cihazlarda kullanılabilen ücretsiz bir sesi yazıya çevirme aracıdır. Speechnotes’u kullanmak için yapmanız gereken tek şey uygulamayı yüklemek ve ardından konuşmaya başlayın. Bu uygulama, konuşmanızı gerçek zamanlı olarak metne çevirebilmektedir. Sonrasında yazıyı istediğiniz gibi düzenleyebilir, ardından rahatlıkla çıktısını alabilirsiniz.

Speechnotes, ses aracılığıyla yazı yazmak isteyenler için bazı güçlü özellikler içermektedir. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Gerçek zamanlı transkripsiyon: Speechnotes, konuşmanızı gerçek zamanlı olarak yazıya çevirir, söylediğiniz şeyleri olduğu gibi görebilirsiniz.
  • Otomatik noktalama işaretleri: Speechnotes, yazınıza otomatik olarak noktalama işaretlerini eklemektedir. Yani ayrıca noktalama işareti ekleme veya düzenleme gibi işlemler yapmanız gerek kalmayacaktır.
  • Kelime tahmini: Speechnotes, söyleyeceğiniz sonraki kelimeleri tahmin ederek konuşmaya başlayabilir. Ardından geri kalanını olması gerektiği gibi doldurur.
  • Çoklu dil desteği: Speechnotes, birçok dili desteklemektedir. Bu diller arasında elbette Türkçe de bulunmaktadır.
  • Speechnotes, sesini kullanarak yazı yazmak isteyen herkes için etkili bir araçtır. Ücretsizdir ve kullanımı fazlasıyla kolaydır.

Speechnotes’u kullanarak sesinizi yazıya çevirmek için izlemeniz gereken adımlar şunlardır:

  • Android veya iOS cihazınıza Speechnotes uygulamasını indirip yükleyin.
  • Uygulamayı açtıktan sonra mikrofon simgesine dokunun.
  • Konuşmaya başladığınızda uygulama konuşmanızı yazıya çevirmeye başlayacaktır.
  • Sonrasında yazıyı gerektiği gibi düzenleyebilir, kaydetmek için “Tamam” (OK) seçeneğine dokunabilirsiniz.

Speechnotes, mobil uygulama dışında tarayıcı (PC) üzerinden de kullanılabiliyor. Yapmanız gereken şey şuradaki bağlantıya tıklamak ve sağ üst köşedeki mikrofon simgesinin hemen yanından Türkçeyi seçmek. Ardından yaptığınız konuşmalar ana ekranda yazılı olacak şekilde belirmeye başlayacaktır. Dilerseniz ana ekran üzerinden yazıyı düzenleyebilirsiniz.

Amberscript

Netflix, Disney ve Microsoft gibi şirketler tarafından tercih edilen Amberscript, yüksek doğrulukla ses ve video transkript hizmetleri sunan bir araçtır.

Yapay zeka konuşma tanıma özelliğiyle akıllı bir araç olan Amberscript, sesli ve video kayıtları yazıya veya altyazılara dönüştürmenizi sağlar. Çevrimiçi yazı düzenleyicileri aracılığıyla siz veya mevcut insan transkriptörleri sonucu %100 doğru hale getirebilirsiniz.

Yapay zeka aracılığıyla otomatik olarak transkript yapmak veya profesyonel transkriptörlerin yardımıyla yapmak konusunda size bağlıdır. Tek seferlik projeleri tamamlamak istiyorsanız, otomatik aracı kullanmak ideal olabilir, ancak uzun vadeli çalışma yapmak istediğinizde manuel transkript kullanmak iyidir.

Otter

Sesi yazıya çevirme için bir mobil uygulamaya ihtiyacınız varsa, Otter işinizi fazlasıyla görebilir. AISense tarafından oluşturulan Otter, en kararlı ve doğru konuşma tanıma araçları için Ambient Voice Intelligence’ı kullanır. Sesi çevirdiğiniz yazıları birkaç dakika içinde hazırlayabilir, ekibinizle en kısa sürede paylaşabilirsiniz. Ayda 600 dakika ücretsiz olarak kullanabileceğiniz Otter’ı beğenirseniz premium abonelik seçeneğinden de faydalanabilirsiniz. Uygulamayı kullanmak için aracın resmi web sitesine şuradan ulaşıp ilk olarak kayıt işlemini tamamlamalısınız.

Window Speech Recognition

Window Speech Recognition (WSR), özellikle de Windows bilgisayarlala çalışması için tasarlanan, en iyi konuşma tanıma yazılımlarındandır. Google Dokümanlar’ın Sesle Yazma’sı ile eş değerde sayılabilecek bu özellik, bir Windows sürümü olarak karşımıza çıkmaktadır.

WSR’ye özgü en dikkat çekici avantajlar, bilgisayar otomasyonu ve bazı ilgili özelliklere sahip olmasıdır. Özellikle Windows işletim sistemine entegre edilerek tasarlanmış olması, programın işlevselliğini de önemli düzeyde arttırıyor. Kullanıcılara metin düzenleme gibi seçenekler sunan WSR, herhangi bir hata olduğunda daha sonra düzeltmenize olanak tanır.

Kullanımı ücretsiz olan ve Windows 10 – 11 ile uyumlu olarak çalışan WSR’nin nasıl çalıştığını şuradan öğrenebilirsiniz.

Temi

Temi, konuşmayı yazıya çevirme için kullanılan, oldukça gelişmiş bir konuşma tanıma yazılımıdır. İster sesi, ister videoyu beş dakikadan daha kısa sürede kopyalayıp bu dosyaları, özellikle Windows’a ait olan MS Word veya PDF formatlarında saklayabilir. Dilerseniz bunları e-postayla gönderebilirsiniz.

Bu ses kaydını yazıya çevirme aracı, oynatma hızını kolaylıkla ayarlayabilmenizi ve istediğiniz bir bölümü atlayabilmenizi sağlıyor. Ancak transkripsiyonun kalitesi, yüklediğiniz dosyanın ses kalitesine göre farklılık gösterebilir. Ses kalitesi ne kadar iyi olursa, çıkan sonuçlar da o kadar doğru olacaktır. Bununla birlikte yüklediğiniz dosya büyükse, yazıya dökülmesi de biraz zaman alabilir.

Temi’yi benzersiz kılan noktalardan birisiyse konuşma tanıma uzmanları tarafından oluşturulmuş olmasıdır. Yazılımın tüm özelliklerini kullanmak isterseniz bu biraz maliyetli olacaktır. Fakat ücretsiz deneme sürümü bulunuyor. Temi’yi şuradaki bağlantıya tıklayarak kullanmaya başlayabilirsiniz.

Kaldi

Kaldi, Windows ve Linux işletim sistemli cihazları destekleyen, ücretsiz bir sesi yazıya dönüştürme programıdır. John Hopkins Üniversitesi’nde geliştirilen yazılım, birden fazla dili ve yüksek kaliteli konuşma tanıma çözümleri sunmayı amaçlıyor.

Derin sinir ağları ve diğerleri dahil olmak üzere önde gelen teknolojiler tarafından tam olarak desteklenen birkaç konuşma tanıma yazılımından biri olan Kaldi, kullanıcılar için genişletilebilir bir tasarım sunar. 2014 yılında piyasaya sürülen platform, o tarihten itibaren sezgisel arayüzü ve konuşmadan metne dönüştürme için en yüksek kalite standardına sahip araçlardan birisi olarak biliniyor. Kaldi’nin GitHub bağlantısına şuradan ulaşabilirsiniz.

Simon

Simon, Windows ve Linux için ücretsiz olarak kullanılabilen, teknolojik olarak da epey gelişmiş bir konuşma tanıma yazılımıdır. Tüm uygulamalar için üst düzey özelleştirmeler sunan Simon’ı konuşma tanımanın gerekli olduğu tüm sistemlerde kullanabilirsiniz. Bununla birlikte Simon’ın herhangi bir dile bağlı olmaması, Türkçe dahil pek çok dili diğer yazılımlara nazaran daha az sorunla metne çevirebilmesini sağlıyor.

Simon’ın arkasında HTK ve CMU SPHINX teknolojilerinin yanı sıra KDE kitaplıkları yer alıyor. Windows ve Linux işletim sistemleri için açık kaynaklı ve ücretsiz olarak kullanılabilir olan Simon, bir konuşma tanıma yazılımı olmanın yanı sıra bilgisayarınızı sesli komutlarla kontrol edebilmenizi de sağlar. E-postalar, web tarayıcıları gibi çeşitli yazılım ve uygulamaları kontrol etmek için kullanılabileceğiniz Simon’a şuradan ulaşabilirsiniz.

Speechtexter

Online bir sesi yazıya çevirme aracı mı arıyorsunuz? Speechtexter, kesinlikle sizi üzmeyecek bir araç olarak karşınızda duruyor.

Şuradan ulaşacağınız bu web sitesi, Türkçe dahil olmak üzere pek çok dili destekliyor. Yaptığımız denemeler de Speechtexter’ın neredeyse kusursuz şekilde çalıştığını gösteriyor. Siteye ulaştıktan sonra ilk olarak aracın mikrofonunuza erişmesine izin verin. Ardından sağ üst köşedeki varsayılan olarak gerek dil seçeneğini İngilizceden Türkçe olacak şekilde ayarlayın. Sonra da konuşmaya başlayın, Speechtexter sizin için konuşmayı yazıya çevirme işini başarıyla gerçekleştirecektir.

Gboard

Dünyanın en popüler klavye uygulamalarından olan Gboard’ın ayrıca sesi yazıya çevirme konusunda da yetenekli olduğunu biliyor muydunuz? Google’ın klavyesi olan Gboard, kaydırarak yazma ve tek elle kullanım modu gibi oldukça klas özelliklere sahiptir. Bunların yanında son derece güçlü konuşma tanıma yeteneği de bulunuyor. Sesinizi, e-posta yazmaktan kısa mesajlara yanıt vermeye kadar her şey için kullanabilirsiniz. Metin girişini kabul eden tüm Android uygulamalarıyla uyumlu olarak çalışan bu özelliği kullanmak için mikrofon simgesine (Gboard’un öneri şeridinin sağ tarafında bulunur) dokunup ardından “Şimdi konuş” bildirimini gördüğünüzde konuşmaya başlamak.

Birden çok dilde konuşmayı destekleyen ve çevrimdışı kullanım imkanı da sunan Gboard’ı Android için şuradan indirebilirsiniz.

Riverside

Riverside, yüksek kalitede video ve ses içerikleri çekmenizi sağlayan bir uzaktan kayıt platformudur. Bu program, yüksek kaliteli kayıt özelliği sunar ve arka plan gürültüsünü basit bir tıklama ile ortadan kaldırmanıza olanak tanır.

Bu popüler platform, özellikle transkripsiyon için entegre edilmiş yapay zeka konuşmadan yazıya çevirme yapmaktadır. Kayıttan hemen sonra ses ve video içeriğinizin tam transkriptini alabilirsiniz. Son derece doğru yapay zeka transkripsiyonları, 100’den fazla dilde mevcuttur. Kimin ne dediğini kolayca görebilmeniz için konuşmacı tespiti içeren bu yazı tabanlı düzenleyiciyi transkripsiyonlarınızı düzenlemek için kullanabilirsiniz.

Riverside’ın bazı temel özellikleri şunlardır:

  • 100’den fazla dilde transkripsiyon
  • Open Ai’nin Whisper konuşmadan yazı teknolojisine dayalı doğru yapay zeka transkripsiyonları
  • Kayıttan hemen sonra hızlı bir şekilde transkripsiyon alabilirsiniz
  • Transkriptiniz aracılığıyla videolarınızı düzenleyebilirsiniz

Bu kullanışlı programı şuradaki bağlantıdan indirebilirsiniz.

Apple Dikte

Son olarak Apple cihazlarında yerleşik olarak kullanabileceğiniz Dikte, en iyi ücretsiz konuşmayı yazıya dönüştürme yazılımlarındandır. Dikte, bir seferde 30 saniyeye kadar konuşmayı işlemek için Siri’nin sunucularından faydalanıyor. Daha uzun konuşmaları sese çevirmek için Mac’inizin işletim sisteminin 10.9 veya sonraki bir sürümde olması gerekiyor. Eğer bu şartları karşılıyorsanız, Gelişmiş Dikte özelliğinden faydalanabilirsiniz. İnternet olmadan da kullanabileceğiniz (iPhone 6s veya sonraki modelleri kapsıyor) Apple Dikte, 70’den fazla sesli komutla yazma, düzenleme ve biçimlendirme özellikleri sunuyor. Mac’ler için Apple Dikte’yi nasıl kullanacağınızı Apple’ın şuradaki resmi web sitesinden öğrenebilirsiniz. iPhone içinse Ayarlar > Genel > Klavye sıralamasını takip edip Dikte’yi Etkinleştir’i açmalısınız.

En İyi Sesi Yazıya Çevirme Programı Hangisi?

Yukarıda pek çok sesi yazıya çevirme programı bulunuyor fakat kullanmaya başlamadan evvel hangisinin en iyi seçim olduğu konusunda bazı fikirlerimiz var. Öncelikle Google Dokümanlar, size bu konuda en çok yardımı olacak araçtır. Çünkü Türkçe dilini tamamen desteklediği için lehçe veya aksan tanımlaması konusunda sıkıntı yaşatmayacaktır.

Bununla birlikte Speechtexter da bizi fazlasıyla etkiledi. Zira yaptığımız tüm konuşmaları neredeyse eksiksiz bir şekilde Türkçe metne çevirebilmeyi başardı. Bu sebeple önceliğinizi bu iki yönteme vermenizi tavsiye edebiliriz.

Videodaki Sesi Yazıya Çevirme Nasıl Yapılır?

Videodaki sesleri yazıya çevirebileceğiniz bazı sağlam programlar bulunmaktadır. Bu programlar aracılığıyla videodaki bir sesi metne çevirebilirsiniz. Bunun için videodaki sesi yazıya çevirme programları listemize göz atabilirsiniz.