Arka Planda Uygulama Kapanıyor Hatası Nasıl Düzeltilir?

Bazı ekipman üreticileri (TECNO, Infinix, itel gibi) akıllı telefonlarını pil optimizasyonu ve adaptif pil gibi özelliklerle tasarlar. Bu yetenekler, Android cihazınızın kullanmadığınız arka planda çalışan belirli uygulamaları otomatik olarak kapatılmasına sebep olur.

Aslında bu, telefonunuza belirli bir miktarda ek enerji sağlar fakat bir dezavantajı vardır: Bu da belirli uygulamalardan önemli bir mesaj beklerken bildirim alamamanızdır. Android işletim sistemi, beyaz listeye eklenmiş uygulamalara arka planda çalışma izni verir fakat bu uygulamalar kullanılmadıklarında bu liste dışında olanlar hızlı bir şekilde kapatılır.

Bu özellik, bu tür uygulamalardan önemli bir şey hakkında bir uyarı almanız gerektiğinde sinirlerinizi bozabilir. Bu makalede, Android cihazlarda arka planda çalışan uygulamaları kapatmasını nasıl engelleyeceğinizi göstereceğiz. Aşağıda Android 11 veya diğer işletim sistemleri sürümlerinde uygulamaların arka planda kapanmasını nasıl kolayca önleyebileceğinizi öğreneceksiniz.

Android Telefonda Arka Planda Uygulama Kapanıyor Hatası Nasıl Düzeltilir?

  • Ekranı aşağıya kaydırıp Hızlı Ayarlar menüsünden Ayarlar simgesine dokunun.
  • Ardından Batarya‘yı seçin.
  • Şimdi sayfanın sağ üst köşesindeki Daha Fazla‘yı temsil eden üç noktalı simgeye dokunun.
  • Sonraki ekranda beyaz listede olmayan uygulamaların bir listesini göreceksiniz.
  • Ekranın üst kısmında ‘Optimize Edilmemiş‘e dokunun ve aşağı çekme menüsünde Tüm Uygulamalar‘ı seçin.
  • Burada beyaz listeye eklenmemiş tüm uygulamaları göreceksiniz.
  • Şimdi listeyi aşağı doğru kaydırın ve herhangi bir uygulamaya dokunun.
  • Sürekli çalışmasını istediğiniz uygulamaları belirtmek için ‘Optimize Etme‘yi seçin.

Bazı akıllı telefon modellerinde, yukarıda gösterdiğimiz Android’de arka planda uygulamaların kapanmasını nasıl durduracağınıza dair adımlarda bazı farklılıklar olabilir. Fakat bu yöntem, model veya markalarına bakılmaksızın genel olarak tüm telefonlarda işe yarayacaktır.

Listenin aşağısına doğru kayarak diğer uygulamalar için de bu işlemi uygulayabilirsiniz.

Android’de Herhangi Bir Uygulamayı Arka Planda Kalıcı Olarak Çalıştırma

Yukarıda bahsettiğimiz yöntemi uyguladıktan sonra telefonunuz Android’de arka plandaki uygulamaları kapatmayacak. Ancak birçok uygulamanın arka planda çalışmasına izin vermek, telefonunuzun pilini hızlı bir şekilde tüketmenize sebep olur. Bu nedenle Android cihazınız uzun süre dayanacak kadar güçlü bir pile sahip değilse, bazı uygulamaların kullanılmadığı zamanlarda arka planda çalışmasına izin vermeyi tekrar düşünmelisiniz.

Belirli uygulamalara arka planda çalışma izni verildikten sonra batarya ömrünü uzatmak için adaptif pil özelliğini etkinleştirebilirsiniz. Bu özelliği etkinleştirmek için Ayarlar‘a gidin ve Pil‘e dokunun. Ardından Adaptif pili açın. Bu işlem, telefonunuzun pil ömrünü uzatacak olsa da bir dezavantajı vardır; ayda bir kez kullanılan uygulamaların bazı kaynakları sınırlanacaktır.

Android’de Neden Arka Olanda Uygulamalar Kapatılır?

Android’de arka plandaki uygulamaların otomatik olarak kapatılması, daha önce de söylediğimiz üzere pil tasarrufu önlemi olarak yapılır. Telefonun pilini bitirmenin bir yolu, birçok uygulamanın arka planda çalışmasına izin vermektir. Bu nedenle zayıf bir batarya ömrüne sahip olan akıllı telefonlar sık sık şarj edilmelidir.

Bu çıkmazdan kurtulmak için OEM’ler, telefonları pil optimizasyonu ve adaptif pil gibi özelliklerle donatırlar. Bu özellikler, Android’in belirli arka plandaki uygulamaları kapatmasını sağlar. Dolayısıyla veri tasarrufu modunu etkinleştirdiğinizde, Android arka planda çalışan bazı uygulamaları kapatırken diğerlerinin işleyişini kısıtlayarak veri kullanımınızı azaltmanıza yardımcı olur.

Telefonların Android işletim sisteminde uygulamaları otomatik olarak çalıştırmayı durdurmasının bir diğer önemli nedeni, cihazın daha hızlı çalışmasını sağlamaktır. Pilin bitmesinin ve internet verisinin tükenmesinin yanı sıra, arka planda çalışan çok sayıda uygulama RAM’i tüketmektedir. Bu durum özellikle 1 veya 2GB gibi düşük RAM’e sahip olan akıllı telefonları etkiler. Bu tür bir cihazda çok sayıda uygulama RAM’i tükettiğinde, işlemler de yavaşlamaya başlar.