CAPTCHA Hatası İçin 10 Çözüm Önerisi

Son yıllarda internette gezinirken “Ben robot değilim” yazılı bir kutucuğu işaretlemenizin istenmesine şahit olmuşsunuzdur. Bu, web sitelerinin otomatik saldırılara karşı korunmasını sağlayan bir Google teknolojisi olan reCAPTCHA’dır.

CAPTCHA ve reCAPTCHA aynı şekilde çalışır, ancak CAPTCHA’lar sizden daha fazla girdi ister. Örneğin bir belgeyi analiz etmeniz veya belirli fotoğrafları doğrulamanız istenebilir. Herhangi bir web sitesi, otomatik robotların veya botların içeriğine erişmesini önlemek için bu hizmetleri kullanabilir. Sahte kullanıcılar bu yöntemi kullanarak sayfaları göremez, alışveriş yapamaz, hesap oluşturamaz veya giriş yapamazlar.

Bazı kullanıcılar reCAPTCHA’nın beklendiği gibi göründüğünü iddia ediyor, ancak tıkladıklarında kayboluyor ve web sitesi yüklenmiyor. Kullanıcılar web sayfasını yeniden yüklediğinde bir uyarı göstergesi görünür.

CAPTCHA Nedir?

Google’ın ReCaptcha’sı, web sitelerini spam ve kötüye kullanıma karşı koruyan ücretsiz bir hizmettir. CAPTCHA da insanları botlardan ayıran bir Turing testidir. Siz de web sitenize ReCaptcha ekleyerek gerçek kullanıcılar dışında kötü niyetli yazılımların girişini kısıtlayabilirsiniz.

CAPTCHA Hatası Neden Olur?

CAPTCHA çalışmıyor hatasını almanıza sebep olan bazı sorunlardan bahsetmek gerekirse:

Tarayıcının Güncel Olmaması

Daha eski bir Chrome sürümünü kullanıyorsanız, CAPTCHA hatası almanızın sebeplerinden birisi bu olabilir. Erişim izni vermeden önce ReCaptcha, tarayıcınızın sürümünü kontrol edecektir.

IP Adresinin Engellenmesi

CAPTCHA’nın tespit ettiği yasak bir IP adresi kullanıyorsanız, bu sorunu yaşayabilirsiniz. Dinamik bir IP ile çalışıyorsanız, ISS’nizi size alternatif bir IP vermek zorunda kalabilirsiniz.

Zararlı Yazılım Bulaşması

Yaşadığınız CAPTCHA sorunu, kötü amaçlı bir yazılımın bulaşması sonucu olabilir. Tarayıcı korsanları ve reklam yazılımları, ReCaptcha’yı çok fazla işlem isteğine göndererek yazılımın çalışmamasına neden olabilir.

VPN veya Proxy Kullanımı

Bazı VPN ve proxy hizmetleri, ReCaptcha V2 doğrulamasında bu soruna neden olabilir. Kullandığınız VPN/proxy hizmetinden yardım talebinde bulunabilir veya farklı bir hizmete geçebilirsiniz.

CAPTCHA Hatası Çözüm Önerileri

Tarayıcınızı Güncelleyin

Eski bir tarayıcı sürümü kullanıyorsanız CAPTCHA hatası almanız oldukça doğal. Bu sebeple tarayıcınızı muhakkak güncel tutmalısınız. Aşağıda bazı popüler tarayıcıların nasıl güncellenebileceğini göreceksiniz.

Google Chrome

  • Chrome’u açın ve tarayıcının ayarlarına erişmek için sağ üst köşedeki üç noktalı menü simgesine tıklayın.
  • İlgili kısma gitmek için açılır seçenekten Yardım > Google Chrome Hakkında sıralamasını takip edin.
  • Chrome, mevcut güncellemeleri otomatik olarak tarayıp tespit eder. Eğer bir güncelleme varsa, otomatik olarak yüklenecektir.
  • Güncellemeyi hallettikten sonra “CAPTCHA çalışmıyor” sorununun çözülüp çözülmediğini görmek için Google Chrome’u yeniden başlatın.

Mozilla Firefox

  • Firefox’u açmak için masaüstündeki Firefox’a çift tıklayın, ardından ilgili kızma gitmek için köşedeki (sağ üst) üç çizgiye tıklayın.
  • Yardım” açılır menüsünden “Firefox Hakkında“yı seçin. Tarayıcı, herhangi bir yeni güncelleme varsa bunu kontrol edecektir.
  • Herhangi bir güncelleme tespit edildiğinde, Firefox bir sonraki yeniden başlatılışında bunları otomatik olarak indirerek kuracaktır.

Microsoft Edge

  • Microsoft Edge’in ayarlarına erişmek için ana menü düğmesine (sağ üst köşedeki üç nokta) tıklayın.
  • Farenizi “Yardım ve geri bildirim” seçeneğinin üzerine getirerek “Microsoft Edge Hakkında“yı seçin.
  • Edge, çevrimiçi olarak erişilebilir güncellemeleri görmek için bir tarama yapacaktır. Herhangi birini bulduğunda, bunları otomatik olarak indirecek ve kuracaktır.
  • Güncelleştirmeleri yükledikten sonra, işlemi tamamlamak için Microsoft Edge’i yeniden başlatmanız istenecektir.

İnternetinizi Kontrol Edin

İnternet Servis Sağlayıcınız (ISS), tarama alışkanlıklarınızı izlemek için IP adresinizi gizleyebilir. Google’ın ReCaptcha’sı gibi güvenlik teknolojileri, o ISS tarafından kullanılan tüm IP adresleri ağını engellemeye zorlayacaktır.

Başka bir ağ sorunu ise WiFi ağ paylaşımından kaynaklanabilir. Ağınıza bağlı başka biri otomatik trafik gönderdiğinde Google, tüm ağdaki aramaları durdurur.

Bilinmeyen Proxy Sunucularını Kullanmaktan Kaçının

Web sayfalarını bir proxy bağlantısı kullanarak ziyaret ediyorsanız bu da ReCaptcha’nın çalışmamasına neden olabilir. Bir proxy sunucusu kullanıyorsanız, ilk olarak onu devre dışı bırakmanız gerekecek.

Tünel protokollerinin pek güvenli olmadığı ücretsiz VPN hizmetlerinin kullanımı da CAPTCHA hatası almanıza sebep olabilir. Eğer ücretli bir VPN kullanırken bu sorunla karşılaşıyorsanız, durumu VPN geliştiricilerine haber vermelisiniz.

Bir proxy hizmeti kullanıyorsanız, ReCaptcha’nın çalışmama sorununu aşmak için proxy hizmetini devre dışı bırakmanız gerekir.

Google’ın Genel DNS’sini Kullanın

DNS sunucunuz, CAPTCHA hatası almanıza sebep olabilir. DNS’ler, bir web sitesinin sayısal IP adresinin bir ana bilgisayar adına dönüştürülmesine yardımcı olur.

DNS sorunu, bilgisayarınızın ayarlarından, ISS’nizin DNS’sinden veya VPN’nin özel DNS’sinden kaynaklanabilir. Sorunlu bir DNS, “ReCaptcha çalışmıyor” uyarısıyla sonuçlanmasa da, bağlantının yavaşlamasına neden olur.

DNS’yi güvenilir bir genel DNS’ye geçirmeyi düşünebilirsiniz. Önceliğimiz Google’ın DNS’sini kullanmanız yönünde. Fakat bunun dışında kullanabileceğiniz çok sayıda güvenli DNS bulunuyor. Bunların hangileri olduğuna ve DNS değiştirme işlemini nasıl yapabileceğinize şuradan ulaşabilirsiniz.

Yeni Bir Google Chrome Profili Oluşturun

CAPTCHA çalışmıyor sorununu çözmek için yeni bir Chrome profili oluşturabilirsiniz. Bozuk bir tarayıcı profili de yaşadığınız bu sorunun kaynağı olabilir.

Chrome’da CAPTCHA’nın açılmaması sorununu çözmek ve yeni bir tarayıcı profili oluşturmak için aşağıdaki adımları izleyin:

  • Görev Yöneticisi‘ni açmak için Shift + Ctrl + Esc tuşlarına basın.
  • Görev Yöneticisi’nde Google Chrome işlemlerini arayın.
  • Tek tek Chrome işlemlerini seçin ve Görevi Sonlandır‘a tıklayın. Şimdi etkin olan tüm Chrome işlemlerini sonlandırmış olacaksınız.
  • Windows ve E tuş kombinasyonunu kullanarak Dosya Gezgini‘ni açın.
  • Windows Gezgini’nin gezinti çubuğuna yapıştırarak konuma gidin:
    • %LOCALAPPDATA%\Google\Chrome\User Data\
  • Kullanıcı Verileri klasöründeki varsayılan klasöre sağ tıklayın ve Yeniden Adlandır‘ı seçin. Bundan sonra “Yedekleme Varsayılanı” olarak yeniden adlandırın.
  • Bir sonraki başlatmada, Chrome tarayıcısı yeni bir Varsayılan klasör oluşturmaya zorlanacak ve bu da yeni bir tarayıcı profili oluşturulmasını sağlayacaktır.
  • Sorunun giderilip giderilmediğini görmek için Google Chrome’u açıp yeni bir tarayıcı profili oluşturmaya zorlayın. Ardından bir CAPTCHA sayfasına gidin.

VPN’i Devre Dışı Bırakın

VPN bağlantıları, CAPTCHA işleminin engellenmesinin potansiyel sebeplerinden birisidir. Eğer bir VPN kullanıyorsanız, yazılımı bir süreliğine kapatın ve CAPTCHA sorununun devam edip etmediğine bakın.

Benzer şekilde bir proxy hizmeti kullanıyorsanız, bunu kapatmak da CAPTCHA sorununu çözmenize yardımcı olabilir.

Yasa Dışı Şeyleri Aramayın

Yasa dışı terimleri aramaya çalıştığınızda, Google büyük olasılıkla doğrulama için sizi durduracaktır. Tarayıcınızın önbelleğini temizledikten sonra tekrar aramayı deneyebilirsiniz.

Google’ın IP adresinizi kullanarak tüm arama aramalarınızı kolayca izleyebileceğini unutmayın. Bu nedenle tarayıcınızın önbelleğini temizleme işlemi, yalnızca ‘sıkıntılı’ bir şeyler aradıysanız işe yarar. Aksi takdirde Google kurallarını ihlal eden tüm aramalar engelleneceği için tekrar denemeden önce bir süre beklemeniz gerekir.

Yeni Bir IP Adresi Kullanın

Şüpheli durumuna düşen bir IP adresi kullanıyorsanız, “ReCaptcha çalışmıyor” hatası alabilirsiniz. İnternet servis sağlayıcıları genelde dinamik IP adresleri kullanırlar. Bu nedenle yeni bir IP kullanarak mevcut sorunu çözüme kavuşturabilirsiniz. Bir IP adresinin nasıl değiştirilebileceğini şuradaki makaleden detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

Winsock’u Sıfırlayın

Windows Socket API olarak da bilinen Winsock uygulama programlama arayüzü, ağ hizmetleri ile Windows ağ yazılımı arasında bir çevirmen olarak görev yapar. TCP/IP üzerinden tüm internet bağlantılarını ele aldığı için bu kısım bozulduğunda muhtemelen sorunlarla karşılaşırsınız. Bu olasılığı elemek için aşağıdaki adımları izlemelisiniz:

  • Windows Arama kutusuna “Komut İstemi” yazın, uygulamaya sağ tıklayın ve ardından bağlam menüsünden Yönetici olarak çalıştır‘ı seçin.
  • Aşağıdaki komutu girin:
    • netsh winsock reset
  • Enter tuşuna basın.

Tarayıcınızı Sıfırlayın

Yukarıdaki yöntemlerin hiçbirisi işe yaramazsa, son bir çare olarak tarayıcınızı sıfırlamayı deneyebilirsiniz.

Google Chrome

  • Chrome’u başlatıp adres satırına chrome:/settings/reset yazın.
  • Bunu yazdığınızda Ayarları orijinal varsayılan değerlerine geri yükleyin şeklinde bir ibare göreceksiniz, üzerine tıklayın.
  • Ayarlar sıfırlansın mı? şeklinde bir pencere açılacak, buradan Ayarları Sıfırla yazılı seçeneğe tıklayın.
  • Sıfırlama tamamlandığında tarayıcınız varsayılan durumuna sıfırlanacaktır.

Mozilla Firefox

  • Firefox’u açtıktan sonra sağ üstteki Ayarlar (3 yatay çizgi) menüsünü seçin.
  • Yardım almak için Yardım‘a gidin.
  • Açılır menüden Diğer Sorun Giderme Bilgileri‘ni seçin.
  • Sorun Giderme bilgi sayfasının sağ tarafındaki Firefox’u Yenile düğmesine tıklayın.
  • Onay penceresinde Firefox’u bir kez daha Yenile‘ye tıklayın.

Her iki tarayıcı için bu işlemleri yaptıktan sonra tarayıcıları kapatıp tekrar açın. Ardından ilgili CAPTCHA sayfasına gidip sorunu tekrar kontrol edin. Yüksek ihtimalle bu işlemle birlikte aldığınız CAPTCHA hatasını çözüme kavuşturmuş olacaksınız.

Optimized with PageSpeed Ninja