En İyi 10+ 3D Çizim Programı

Animasyon, oyun tasarımı, mimari ve ürün tasarımında kullanılan 3D modeller, hem dijital hem de fiziksel her türlü üretimde çok önemli bir rol oynamaktadır. Bu 3D modelleri tasarlamak geleneksel sanat formlarına göre daha mistik görünebilir, ancak güçlü 3D modelleme yazılımlarla biraz alıştırma yaptıktan sonra her şey çok daha kolay olmaya başlayacak.

Bununla birlikte tercih edeceğiniz 3D modelleme yazılımı için seçebileceğiniz çok sayıda alternatif vardır. Her birinin bazı modelleme işleri için diğerlerinden daha iyi olmasını sağlayan güçlü ve zayıf yönleri bulunuyor. Bu farklılıklar göz önüne alındığında, amacınız doğrultusunda doğru yazılımı seçmek, yanlış aracı kullanarak zaman kaybetmeden fikirlerinizi hayata geçirmek için çok önemlidir.

3D Çizim Programı Nedir?

3B çizim programı, nesnelerin veya sahnelerin üç boyutlu dijital temsilleri olan 3D modelleri oluşturmak ve değiştirmek için kullanılan bir tür bilgisayar programıdır. Bu programlar kullanıcıların, çizim ve şekillendirme araçları, yüzey ve katı modelleme araçları ve animasyon araçları gibi çeşitli araçları kullanarak modeller oluşturmasına ve düzenlemesine olanak tanır.

3D çizim yazılımı genellikle mimari, mühendislik, ürün tasarımı, video oyunu geliştirme, film ve animasyon dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde kullanılır. Bazı popüler 3D çizim yazılım programları arasında Blender, Autodesk Maya ve 3DS Max bulunur. Bu programlar, ücretsiz ve açık kaynaklı yazılımlardan, farklı düzeylerde karmaşıklık ve özelliklere sahip üst düzey profesyonel yazılımlara kadar değişebilir.

3D Çizim Programı İçin Sistem Gereksinimleri

3D çizim programı için donanım gereksinimleri, programın kendisine ve oluşturulan modellerin karmaşıklığına bağlı olarak değişebilir. Ancak yine de aklınızda tutmanız gereken bazı genel donanım önerileri şunlardır:

  • İşlemci: Çoğu 3D çizim programı, karmaşık hesaplamaları ve işlemeyi gerçekleştirmek için Intel Core i7 veya AMD Ryzen 7 gibi güçlü bir işlemci gerektirir.
  • Ekran kartı: 3D çizim programı için 3D grafikleri işleyebilen bir ekran kartı gereklidir. NVIDIA GeForce ve AMD Radeon ekran kartları bu amaçla yaygın olarak kullanılmaktadır.
  • RAM: 3B çizim programnın belleği yoğun olabilir. Dolayısıyla en az 16 GB RAM olması önerilir ancak bazı üst düzey programlar daha fazlasını gerektirebilir.
  • Depolama: 3D modeller çok fazla depolama alanı kaplayabileceği için dosyaları kaydetmek ve dosyalara erişmek için yeterli depolama alanı olması önemlidir. Daha hızlı dosya erişimi için katı hal sürücüsü (SSD) önerilir.
  • Ekran: 3D modelleri görüntülemek ve düzenlemek için yüksek çözünürlüklü bir ekran önemlidir. Bunun için 4K veya üstü bir ekran idealdir.
  • Giriş aygıtları: Bazı programlar grafik tablet veya ekran kalemi gibi giriş aygıtlarını desteklese de genellikle 3D modellerde gezinmek ve bunları düzenlemek için bir klavye ve fare kullanılır.

3D Modelleme (Çizim) Programları

ZBrush

Pixologic tarafından geliştirilen ZBrush, tasarımcılar için geliştirilen güçlü bir 3D çizim ve modelleme programıdır. 200’den fazla ödül kazanmış olan ZBrush, çoğunlukla dijital heykelcilik, karakter modelleme ve detaylı organik modeller oluşturmak için tercih edilmektedir.

ZBrush’in en belirgin özelliklerinin başında yüksek detaylı modeller oluşturabilme yeteneği yer alıyor. Düşük poligon sayısına sahip temel bir modelden başlayarak, özgün ve karmaşık karakterler, canlı gibi görünen yaratıklar veya organik nesneler yaratabilmeniz için epey araç sunmaktadır. Bu araçlar, çeşitli şekil ve desenlerle yüzey üzerinde etkileşime geçerek gerçekçi detaylar eklemenizi sağlamaktadır.

Programın diğer önemli bir özelliği ise “ZSphere” adlı bir araçtır. ZSphere, hızlı ve kolay bir şekilde temel iskelet yapısı oluşturabilmenizi sağlar. Ardından bu yapı üzerinde detaylı modellemeler yapabilirsiniz.

Yüksek çözünürlüklü modellerle çalışabilme özelliğiyle dikkat çeken program, çok katmanlı detaylar ekleyerek modelinizi inceleyebilmenizi, boyutlandırabilmenizi ve döndürebilmenizi sağlamaktadır. Ek olarak dinamik simülasyonlar, renk seçenekleri, ışıklandırma ve gölgelendirme seçenekleri gibi gelişmiş özellikler de sunmaktadır.

Normalde ücretli olan programın ücretsiz deneme sürümü de bulunmaktadır. ZBrush’ın indirme bağlantısına şuradan ulaşabilirsiniz.

Blender

Blender

Blender, birçok insan için 3D modelleme yapabilmelerine imkan tanımasının yanında çok şey demektir. Mükemmel bir ücretsiz 3D tasarım platformu olan Blender’ın hiçbir maliyeti de yoktur. Zira program, açık kaynak olarak alanındaki en iyi kişiler tarafından geliştirilmiştir.

Blender, ilk zamanlar garip menü seçenekleri ve zor öğrenme eğrisi ile meşhurdu. Ancak artık durum böyle değil. Kullanımı basit kullanıcı arayüzü ve eğitimler, programı yeni kullanmaya başlayanlar için işleri çok daha basit hale getiriyor.

Blender, öğrenciler ve profesyoneller tarafından kullanılan son derece yaygın bir yazılımdır. Tamamen ücretsiz olduğu ve çevresinde inanılmaz derecede destekleyici bir topluluğa sahip olduğu için genellikle yeni başlayanların ilk tercihlerindendir.

3D modellemeyi Blender’da dijital şekillendirme, ağ tabanlı modelleme ve parametrik modelleme gibi birkaç farklı yolla halledebilirsiniz. Ancak Blender, sonraki aşamalar için kullanıcılara eksiksiz bir araç takımı da sunar. Blender’ı animasyon, görüntü oluşturma, video düzenleme veya görsel efektler için kolayca kullanabilirsiniz.

Ücretsiz olmasına ve yeni başlayanlar tarafından sıklıkla kullanılmasına rağmen, Blender aynı zamanda inanılmaz derecede güçlüdür. Birçok profesyonel animasyon stüdyosunun tercih ettiği yazılımların başında yer alır. Yardımcı topluluğu, ulaşılabilir arayüzü ve profesyonel desteği nedeniyle Blender’ın en iyi 3D modelleme programlarından birisi olduğuna inanıyoruz. Blender’ı bilgisayarınıza yüklemek için şuradaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

Cinema 4D

Maxon’un gelişmiş simülasyon yeteneklerine sahip animasyon programı Cinema 4D, gördüğünüz bzı büyüleyici görsel efektlerin arkasındaki programlardan biridir. Cinema 4D öyle yetenekli ki, VFX ağırlıklı Hollywood filmlerinde bile kullanılıyor. Pacific Rim ve Tron: Legacy, Cinema 4D’den destek alan filmler olarak bilinmektedir.

Cinema 4D, epey gelişmiş programlardan biri ve kullanım kolaylığı konusunda da haklı bir üne sahip. Deneyimli kullanıcılar, modelleme ve animasyon iş akışlarını kolaylaştırma konusunda Cinema 4D’den fazlasıyla memnunlar. Hem yeni başlayanlar hem de deneyimli 3D modellemeciler, programın bu avantajlarından fazlasıyla yararlanıyor. Programdaki sezgisel düzen, hem en çok ihtiyaç duyacağınız şeylere aşina olmak hem de ne aradığını bilenler için süreci hızlandırmak adına en temel araçları önünüze koyuyor.

Simülasyon, Cinema 4D’nin muhtemelen en çok bilinen özelliklerindendir. Modeller giderek daha ayrıntılı hale geldikçe simülasyon da giderek daha önemli hale geliyor. Zira her saç telini elle modellemek ve hatta bir alandaki her dağınık nesneyi elle yerleştirmek çok fazla zaman alır ve bu ayrıntılı özellikler, yanlış göründüklerinde tüm modelinizi kolayca alt üst edebilir. Cinema 4D, parçacık efektleri gibi simülasyonlar oluşturmak için en iyi çözümlerden bazılarına ve aynı zamanda, nesneleri bir alana yerleştirirken doğal, inandırıcı görünmeleri için Dinamik Yerleştirme gibi pratik araçlara sahiptir.

Hollywood’da yaygın olarak kullanılan, gelişmiş fizik ve güçlü destekleyici özelliklere sahip bir programın biraz pahalı olması da normaldir. Cinema 4D, aylık 95$ veya yıllık ~720$ fiyatlandırmalara sahiptir. 14 günlük deneme sürümü bulunan program için bütçeniz uygunsa, Cinema 4D muhakkak aklınızın bir köşesinde olmalı. Programın ücretsiz deneme sürümünü şuradaki bağlantıdan indirebilirsiniz.

3ds Max

3ds Max, 3D modelleme dünyasında 90’ların başına kadar Studio 3D olarak bilinen, uzun bir geçmişe sahiptir. Doksanların sonlarında Autodesk tarafından satın alından 3ds Max, birçok görsel efekt ve hareket tasarımcısının dijital kreasyonlarını oluşturmak için tercih ettiği yazılımlardan birisi konumuna geldi.

Baştan söylemek gerekirse 3ds Max, bu listede öğrenilmesi en zor yazılımdır. Kullanıcı arayüzü oldukça gelişmiştir. Bu nedenle 3D modellemeye aşina olmayan kullanıcılar için en büyük öğrenme eğrisine sahip yazılım olabilir.

Autodesk, yeni kullanıcılara yardımcı olmak için bazı eğitim içeriklerine sahiptir. Ancak diğer yazılımların eğitim kitaplıklarıyla karşılaştırıldığında biraz geride kalan bir koleksiyon olduğunu söyleyebiliriz. 3ds Max, dijital modelleme yazılımları arasında nispeden daha küçük topluluklardan birine sahiptir. Hala öğretici içerikler üreten bazı özel içerik oluşturucuları bulunuyor ancak diğer daha popüler yazılımlardaki gibi bir derinliği bulunmuyor.

Şimdi 3ds Max’in bazı öne çıkan özelliklerine bir bakış atalım. Örneğin fotogerçekçi görüntüler oluşturuyorsanız, gerçek bir kamerayı yansıtan kamera kontrollerine sahip olmanın size epey yardımı dokunur. 3ds Max işte tam olarak buna sahiptir. Pozlamayı, alan derinliğini, hareket bulanıklığını, bokeh ve diğer diyafram kontrollerini ve daha fazlasını kontrol etmenizi sağlayan bir kamera görüntüsü sunar. Bunun dışında 3ds Max, güvenlik olarak da 3D modelleme programları arasında öne çıkıyor. Örneğin güvenli alan komut dosyası; komut dosyalarını, örneğin PC’nizdeki dış dizinlere erişerek alanın dışında komutları yürütmeye çalıştıkları sırada engeller. Üçüncü taraf kaynaklardan komut dosyaları çalıştırıyorsanız, sahip olunması gereken önemli bir özellik olduğunu söylemeliyiz.

Önceden de bahsettiğimiz üzere 3ds Max, bu yazılımlar içerisindeki en pahalı olanıdır. Lisanslar aylık 215$, yıllık 1.700$ veya üç yılda bir 4.845$ olarak fiyatlandırılmıştır. Bununla birlikte programın ücretsiz deneme sürümü de bulunmaktadır. 3ds Max’in ücretsiz deneme sürümünü şuradaki bağlantıdan indirebilirsiniz.

Modo

Modo, mantıklı ve kullanışlı bir şekilde düzenlenmiş sekme görünümüne sahip sofistike bir 3D modelleyicidir. Arayüzünü istediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz. Bu nedenle kullanıcı arayüzünü, programın kullanımını iyileştirecek şekilde kolaylıkla ayarlayabilirsiniz.

Modo’da Toolpipe adı verilen özel araç oluşturma özelliği ile kullanıcılar, programlardan daha kısa başlangıç ​​seçenekleriyle yeni araçlar oluşturabilir, modellerle etkileşim biçimlerini değiştirebilirler. Bu düzeyde özelleştirme yapmak herkes için uygun olmasa da Modo’yu benzersiz bir şekilde özelleştirilebilir bir deneyim haline getirebilirsiniz. Kullanıcılar, araçları ihtiyaçlarına uyacak şekilde yeniden işleyebilir, kişisel iş akışlarını diğer yazılımların yapamayacağı şekilde düzenleyebilirler.

Modo’nun mPath adı verilen kendi ışın izleme sistemi vardır. Bazı son güncellemelerle birlikte animasyonlu efektlerin zaman uygulaması daha kolay hale gelmiştir. Basit bir örnek olarak Modo’nun 15.2 sürüm notlarında verdiği örneği gösterebiliriz; bir işlemede bir kesit animasyonu uygulamak. Bu özellik, ürün tasarımı için kullandığınız sunumlar için idealdir. Ancak uygulamanız ne olursa olsun, basit animasyonlar için büyük potansiyele sahiptir.

Program, ücretsiz denemenin sonunda aylık 70$ ve yıllık 690$ gibi bir fiyatlandırmaya sahiptir. Tabii bu fiyatların biraz yüksek olduğunu söyleyebiliriz fakat Steam’de aylık, üç , 6 aylık olacak şekilde farklı satın alım seçenekleri bulunmakta ve fiyatların çok daha uygun olduğunu söyleyebiliriz. Programın Steam’deki indirme bağlantısına şuradan ulaşabilirsiniz.

Unreal Engine

Epic’in Unreal Engine programı ile dijital alemde düşündüğünüz hemen her şeyi yapabilmeniz zor olmayacak. 2020 itibarıyla Unreal, diğer programlarda modelleme zorunluluğunu ortadan kaldıran 3D modelleme yeteneklerine kavuştu.

Diğer özel yazılımlar kadar sağlam olmasa da Unreal’ın başka bir Epic ürünü olan Quixel ile entegrasyonu, Unreal Engine’i daha işlevsel bir hale getiriyor. Unreal Engine’e abone olduğunuzda Quixel’in devasa fotogerçekçi varlık kitaplığına erişebilir, bunları hızla Unreal’e bırakmak için Bridge sekmesini kullanabilirsiniz. Oyun oynamak için bir dünya inşa ediyorsanız, modellerinizi sağlam birer ögeye dönüştürmek için zaten en iyi ortamdasınız demektir.

İnteraktif eğlence, donanım, animasyon ve çalışmalarınızın dış görünümü üzerinde değişiklikler yapabilmenizi sağlayan araçlar, Unreal Engine’in güçlü özellikleridir. Üstüne üstlük Epic Games’in yakın zamanda Sketchfab’ı satın alması, programın geleceğini bir 3D modelleme platformu olarak daha da güçlendiriyor. Unreal Engine’i kullanmaya başlamak için şuradaki bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.

Houdini

Animasyon için prosedürel oluşturma ve simülasyon alanlarında iyi bir 3D modelleme yazılımı olan Houdini, Disney’s Frozen gibi çok popüler filmlerin arkasında yer alan ‘askerlerden’ birisidir. Prosedürel modelleme araçları, kullanıcıların kurallarına göre tutarlılık ve yer duygusu ile büyük işlerin oluşturulmasını daha kolay hale getirebilir.

Houdini’de model oluşturma mümkün olsa da, program Houdini Engine eklentisi ve dağıtım sistemi sayesinde diğer popüler 3D modelleme yazılımlardan aşağı kalır bir yanı yok. Houdini ayrıca Indie ve ücretsiz öğrenim lisansı altında da mevcuttur. Blender, Houdini’nin simülasyon yeteneklerinin yanına yaklaşmasa da, Blender gibi kullanımı ücretsiz değildir. Fakat yine Houdini, kullanıcılarına ücretsiz bir kullanım deneyimi sunuyor. Programın deneme sürümünü şuradaki bağlantıdan bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz.

Vectary

Yalnızca tarayıcıda kullanılabilen bir 3D modelleme aracı olan Vectary, diğer tüm 3D modelleme yazılımları arasında benzersizdir. Web tabanlı olduğu için bazı sınırlamaları olsa da Vectary, tasarımcılar için yine de oldukça güçlü bir araçtır.

Vectary’de araçları ve kısayolları kullanarak 3D çalışmalarınızı modellemek için bir görünüm penceresi elde edersiniz. Program, “3D tasarımcılar tarafından 3D tasarımcılar için inşa edildi” olarak lanse ediliyor. Zira kullanım kolaylığı ve araçlarının hızlı olmasıyla birlikte bu mottoyu desteklediklerini söyleyebiliriz.

Vectary, bir alanı doldurmayı veya yeni bir nesneye doğru yol almayı hızlı ve kolay hale getiren kapsamlı bir varlık kitaplığına da sahiptir. Kişisel kullanımı ücretsiz olsa da sınırlı kullanım ögelerine sahiptir. Fakat profesyonel olarak kullanmak için aylık 12 dolardan başlayan bir aboneliği düşünebilirsiniz. Aylık onlarca dolarlık fiyatlara sahip diğer programlarla kıyasladığımızda, fiyatın makul olduğunu söyleyebiliriz. Ücretsiz deneme sürümü de bulunan Vectary’nin web sayfasına şuradan ulaşabilirsiniz.

Tinkercad

Basit bir arayüz ve çok sayıda eğitim kaynağı ile Tinkercad, önceden CAD deneyimi olmayanlar için özel olarak tasarlanmıştır. 3D modelleme yazılımları arasında en erişilebilirlerden biri olmasının yanı sıra, doğrudan tarayıcınızdan kullanılabilir.

Renkli görünümün sizi aldatmasına izin vermeyin. Autodesk’in Tinkercad yazılımı basit fakat oldukça güçlüdür. Küpler, silindirler ve küreler gibi ilkel şekilleri kullanarak fikirlerinizi CAD’de sürükle – bırak yöntemiyle gerçekleştirmenize olanak tanır. Her şekli taşıyabilir, döndürebilir ve ölçekleyebilir ve bunları katı veya “delik” olarak atayabilirsiniz.

Tinkercad’in kendisi tarafından hazırlanmış, basit ve yavaş ilerleyen çok sayıda öğretici var. Kendinizi çoğu CAD arayüzünde sağa sola bakınırken bulursanız, hemen gitmeniz gereken yer Tinkercad öğrenme sayfasıdır. Burada arayüzün her yönü için kısa, bireysel dersler ve çeşitli basit modellerde size yol gösteren bir liste bulacaksınız. Daha kapsamlı dersler için “projeler” bölümü, size model oluşturma konusunda daha ayrıntılı bir rehberlik edecektir. Öğreticiler çocuklar için de fazlasıyla uygundur.

Tinkercad ayrıca kullanıcılara elektronik montajları tasarlama, programlama ve simüle etme yeteneğinin yanı nda OpenSCAD ile 3D nesneler oluşturmak için kod satırlarını kullanan Codeblocks adlı bir özellik sunar. Bu tarayıcı tabanlı modelleme [çizim] aracının web sayfasına şuradan ulaşabilirsiniz.

SculptGL

SculptGL, ücretsiz olarak erişilebilen, açık kaynaklı, tarayıcı tabanlı bir heykel yapma programıdır. Çoğu heykel programı gibi SculptGL çalışma alanınıza bir parça dijital kil koyar, ardından “fırça” adı verilen çeşitli araçlarla onu kalıplamanıza olanak tanır.

Yazılımda çıplak olan ana tasarımı fırçalar, doku içe aktarma ve işleme ile düzenleyebilirsiniz. Renderinizde ışıkla oynamak gibi daha fazla işlemler yapmak istiyorsanız, o halde başka bir programa bakmanız gerekecek. Yine de SculptGL, heykel yapma hissini gerçeğe dönüştürmek için harika bir araç.

SculptGL sınırlı kullanım imkanı sağladığı için çok fazla bir öğreticisi bulunmuyor. Özellikleri kapsayan küçük bir YouTube video serisi bulunuyor. Bunun 3D heykel yapma merakınızı gidermek için iyi bir başlangıç ​​noktası olduğunu söyleyebiliriz.

Türkçe arayüzü sayesinde kullanımı daha da keyifli olan SculptGL’in web sayfasına şuradan ulaşabilirsiniz.

Wings 3D

Wings 3D, yeni kullanıcıları korkutmayacak düzeyde gelişmiş araçlar sunan, açık kaynaklı bir ağ modelleyicidir.

Wings 3D yazılımı, yalnızca kullanıcının geçerli seçimine göre ilgili komutları gösteren, içeriğe duyarlı bir sağ tıklama menüsü kullanır. Bu benzersiz özellik, mevcut tüm gelişmiş seçeneklere rağmen programı yeni başlayanlar için inanılmaz derecede erişilebilir kılıyor. Bir adım daha ileri gidersek, komutların üzerinde gezinmek onların işlevlerini açıklayacaktır, böylece araçların gerçekte ne yaptığı konusunda size bir şey kaybettirmez.

Wings 3D, şaşırtıcı derecede gelişmiş sezgisel özelliklerle donatılmıştır. Örneğin AutoUV, görüntüleri ve dokuları bir 3D modele eşlemenizi sağlar. Tam özellik listesini Wings 3D’nin web sitesinde bulabilirsiniz. Sahip olduğu özellikler mükemmel olsa da kompakt bir yapıdan da bahsedemeyiz. Wings 3D’de işleme ve animasyon bulunmuyor, dolayısıyla bunu halletmek için başka bir programa ihtiyacınız olacak.

2001’den beri var olan bir proje olan Wings 3D, kapsamlı eğitim içeriği geliştiren oldukça geniş bir topluluğa sahiptir. Web sitesinde en iyilerinden bazılarının bir listesini bulabilirsiniz. Windows, Mac ve Linux cihazların desteklendiği programın indirme bağlantısına şuradan ulaşabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

3D çizim programı kullanmak için herhangi bir özel donanıma ihtiyacım var mı?

Çoğu 3D çizim programı, 3D grafikleri işleyebilen bir grafik kartına sahip bir bilgisayar gerektirir. Bazı üst düzey programlar ise güçlü bir işlemci ve büyük miktarda RAM gerektirebilir.

3D çizim programı öğrenmek ne kadar sürer?

3D çizim programı öğrenmek, programın karmaşıklığına, kullanıcının deneyim ve beceri düzeyine bağlı olarak birkaç haftadan birkaç aya kadar sürebilir.

3D çizim programı ne için kullanılır?

3D çizim programı, dijital 3D modelleri oluşturmak ve değiştirmek için kullanılır. Bu modeller, ürün tasarımı, mimari, video oyunu geliştirme ve film ve animasyon gibi çeşitli amaçlar için kullanılabilir.

İlgili Yazılar

3D Yazıcı ile Ne Yapılır? | En İyi 25 Örnek
En İyi 15 Animasyon Yapma Programı | Ücretsiz