Telefonda Sadece Hoparlörden Konuşabiliyorum, Çözümü Nedir?

Android akıllı telefonunuzun veya iPhone’unuzun yalnızca hoparlörde çalıştığı can sıkıcı sorunlar yaşayabilirsiniz. Telefonda neyin yanlış gitmiş olabileceğine dair pek çok olasılık bulunuyor. Biz de bu makale ile bunları sizin için ortaya çıkardık.

Öncelikle telefonunuz yalnızca hoparlörde çalışıyorsa, kulaklık hoparlörünüzün bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Bunun dılında cihazın kulaklığa düzgün bir şekilde erişemediği bir yazılım sorunu da olabilir. Ancak büyük ihtimalle akıllı telefonunuz fiziksel olarak hasar görmüştür.

Bir akıllı telefonun kulaklığının neden aniden çalışmayı durdurduğuna dair kapsamlı bir araştırma yaptık. Tecrübelerimize göre bir Android telefon veya iPhone yalnızca hoparlörde çalışıyor ve kulaklıkta size iyi bir arama deneyimi sunmayı reddediyorsa, sorunun donanımla ilgili olma ihtimali oldukça yüksektir. Şimdi olası çözümlerin neler olduğuna bir bakalım.

Telefonda Sadece Hoparlörden Konuşma Sorununun Çözümü

Telefonunuzu Kapatıp Tekrar Açın

Her zaman olduğu gibi basit işlemler, büyükmüş gibi görünen sorunların çözümünü sağlayabilir. Eğer telefonunuzda sadece hoparlörden konuşabiliyorsanız, cihazınızı kapatıp tekrar açmayı deneyebilirsiniz. Ardından sorunun devam edip etmediğini kontrol edin.

Mikrofon Deliğini Temizleyin

Bugünlerde birçok akıllı telefon, iletişimi net olarak sağlamak için birden fazla mikrofonla birlikte gelmektedir. Örneğin Samsung Galaxy S7 Edge 2 mikrofonla birlikte geliyor. Biri normal mikrofon, diğeri ise gürültü engelleyici mikrofon.

Standart mikrofon deliği, çoğunlukla akıllı telefonun altında şarj bağlantı noktalarının yanında bulunur. Bir el feneri kullanarak buranın herhangi bir şekilde engellenip engellenmediğini kontrol edin. Bunu pek tavsiye etmiyoruz ancak ince bir iğneniz varsa, gördüğünüz her türlü kalıntıyı delikten kendiniz çıkarmayı deneyebilirsiniz. Mikrofon deliği temizlendikten sonra toz kalıntılarını dağıtmak için üfleyin fakat şiddetli olmasın.

Ses Ayarlarını Kontrol Edin | iPhone

Bazen hatalı ses ayarları bu sorunun nedeni olabilir. Telefonunuzun sesini en düşük seviyeye indirmiş veya sessiz modunu açmış olabilirsiniz. Telefonun sesinin açık olup olmadığını kontrol edin ve telefonunuzun yan tarafındaki Zil/Sessiz anahtarının kapalı olup olmadığına bakın.

Kapalı olup olmadığını doğrulamak için, ekran yönüne doğru baktığından emin olun. Ayrıca Ayarlar > Odak > Rahatsız Etmeyin bölümüne giderek Rahatsız Etmeyin özelliğinin devre dışı bırakıldığından emin olun.

Kulaklık Girişi Engellenmiş Olabilir

Kulaklık girişi, akıllı telefonun kulaklığı taktığınızı düşünmesine neden olacak kadar kirliyse, temizlemenin zamanı gelmiş demektir. Nem, kir ve pislikler, zamanla akıllı telefonunuzun kulaklık girişine yerleşebilir. Böyle bir durumda akıllı telefonunuz kulaklığı taktığınızı düşünecek, tüm sesleri var olmayan kulaklık üzerinden yönlendirmeye çalışacaktır. Bu nedenle el fenerini tekrar elinize alın ve kulaklık girişinde herhangi bir kalıntı olup olmadığına bakın. Gerekirse küçük bir iğne ile temizleyin, ancak çok derine inmemeye dikkat edin.

Ekran Koruyucuyu Kontrol Edin

Bazen kötü yerleştirilmiş bir ekran koruyucu kulaklığı kapatarak bir sızdırmazlık oluşturur. Bu da kulaklığınızdan çıkan sesin boğuk ve bazen de düpedüz sessiz olması anlamına gelir. Bu nedenle ekran koruyucuya iyice bakın ve ekrana mükemmel bir şekilde yerleştirilip yerleştirilmediğine bakın. Eğer değilse, akıllı telefonunuz için üretilmiş bir koruyucu almanız gerekecektir.

Telefonunuzu Fabrika Ayarlarına Döndürün

Telefonunuz, kullanıldığı süre boyunca bilmediğiniz basit sorunlara maruz kalmış olabilir. Bunun dışında farkında olmadan bir ayarını değiştirdiniz ve ne yaptıysanız yalnızca hoparlörden konuşabilme sorununu çözemediniz. Bu durumda akıllı telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürebilirsiniz.

iPhone için:

Ayarlar > Genel > Aktar veya [Aygıtı] Sıfırla’ya dokunun. Ardından Tüm İçerikleri ve Ayarları Sil’e dokunun.

Android için:

Telefonunuzun modeline göre bu işlem değişebilir. Yine de Ayarlar‘a giderek ilgili menü üzerinden adımları takip edebilir ve telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürebilirsiniz.