Televizyon Ekranında Çizgi Neden Olur ve Nasıl Düzeltilir?

Televizyon ekranında insanın sinirlerini bozacak türden çizgi gibi görüntüler olabiliyor. Bu makale ile buna nelerin sebep olabileceğini ve nasıl düzeltebileceğinizi öğreneceksiniz.

Televizyon Ekranında Çizgi Neden Olur?

Televizyon ekranının herhangi bir parçası hasar aldığında veya arızalandığında, ekranda çizgiler oluşabilir. Yatay çizgilerin görünmesine neden olabilecek bazı ögeler TV parçaları, LCD panel veya T-Con kartı olabilir.

Bu parçalarda yaşanabilecek sorunlar birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir ve TV ekranında çizgiler olacak şekilde görünmesine sebep olabilir. Hatta bu çizgilerin şekli de size neyin yanlış olduğu hakkında bazı çıkarımlarda bulunmanızı sağlayabilir. Çizgiler yeniyse, yüksek ihtimalle bu parçalardan biri hasar görmüştür.

Televizyon parçaları arasındaki bağlantıların birbiriyle uyumlu çalışmaması da yatay çizgilere neden olabilir. Bazen bu kendi kendine veya televizyonunuz hasar aldığında olabilir.

Renkli olacak şekilde yatay çizgiler görüyorsanız, bunun nedeni T-Con kartı olabilir. Diğer parçalar bir sorun gibi görünmüyorsa çizgilere televizyonunuzun bu donanım aygıtı neden oluyor olabilir.

Genel hatlarıyla toparlayacak olursak, televizyonun ekranında çizgi oluşmasına sebep olan şeyler şunlardır:

  • Televizyonunuzu diğer cihazlara bağlayan kablolar zamanla aşınabilir, hasar görebilir veya paslanabilir. Bu da televizyonunuzun ekranında çizgilerin görünmesine neden olabilir.
  • Televizyonunuzun yakınlarında başka bir elektronik cihaz veya elektrik hatları gibi güçlü bir elektromanyetik parazit kaynağı varsa, TV ekranında hatlara veya parazite neden olabilir.
  • TV ekranındaki bir piksel ölüyse, rengi bozulmuş piksellerden oluşan bir çizgi veya bant olarak görünebilir.
  • Televizyonunuz aşırı ısındığında bu durum ekranda çizgilerin görünmesine neden olabilir.
  • Televizyonunuzda ekranda çizgilerin görünmesine neden olabilecek, arızalı bir kondansatör veya transistör gibi arızalı bir bileşen olabilir.
  • Televizyon ekranı darbe veya basınç gibi nedenlerle fiziksel olarak hasar aldığında, ekranda çizgilerin görünmesine neden olabilir.
  • TV’nin renk ayarlarındaki bir sorundan, zayıf bir TV sinyalinden veya TV donanımıyla ilgili bir sorundan kaynaklanabilir.

Televizyon Ekranındaki Çizgi Düzeltilir mi?

Televizyon ekranınızda çizgilerin görünmesini önlemek için, TV’yi parazite neden olabilecek diğer elektronik cihazlardan uzak tuttuğunuzdan emin olun. Ayrıca TV’yi diğer cihazlara bağlarken yüksek kaliteli kablolar kullanın. Televizyonun soğuk olduğundan ve aşırı ısınmadığından emin olmalısınız. Son olarak, kalıcı hasara neden olabileceği için ekrana sertçe dokunmaktan veya ekranda uzun süre statik görüntüler bırakmaktan kaçının.

Televizyon Ekranındaki Çizgi Nasıl Düzeltilir?

Televizyonunuzda çizgiler görünüyorsa, elektronik eşyalara ilginiz de varsa televizyonunuzu incelemek isteyebilirsiniz. Hatta bazı çizgilerin görünmesine neden olan sorunları da düzeltebilirsiniz. Ancak diğer sorunlar tamamen profesyonel bir bakıma ihtiyaç doğurabilir veya yeni bir televizyon almanızı gerektirebilir. Televizyonda yatay çizgilerin oluşmasına sebep olabilecek en yaygın sebeplerden bazıları şunlardır:

  • LCD, televizyonunuzun ekranına ışık sağlar. Aşağıda okuyacağınız televizyonun iç kısmıyla ilgili küçük bir çalışma ile bunu düzeltebilirsiniz.
  • Gevşek kablolar, televizyonunuzda kötü bir bağlantı deneyimi oluşturabilir. Televizyonunuzu hareket ettirdiyseniz, ekranda çizgiler görmenizin nedeni bu olabilir.
  • Son olarak televizyonunuza bağladığınız diğer cihazlarıda sorunlar olabilir veya televizyonunuzla uyumlu olmayabilir. Bu durumda televizyonunuz yerine sorunu oluşturan cihazı incelemeniz gerekecektir.

Zorluk derecelerine göre yukarıdaki sorunlar elbette çözülebilir. Fakat televizyonunuzu nasıl onaracağınız konusunda emin değilseniz, mutlaka profesyonel bir destek almalısınız.

Televizyonunuzdaki çizgileri düzeltmek için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler olarak şunlardan bahsedebiliriz:

TV’nizi Yeniden Başlatın

TV’nizde yatay çizgilerin görünmesine neden olan bazen ekran panelinin devre düzenindeki güç sorunları olabilir. Bu konuda başvurabileceğiniz en temel yöntem ise TV’nizi yeniden başlatmaktır.

TV’nizi yeniden başlatmak için şu adımları izleyin:

  • TV uzaktan kumandasını kullanarak TV’nizi kapatın.
  • Güç kablosunu, kullandığınız duvar prizi veya uzatma kablosundan çıkarın.
  • TV’nizin güç düğmesini yaklaşık 10 saniye boyunca basılı tutun. Bu, TV’nin kapasitöründeki herhangi bir kalıntı şarjını boşaltacaktır.
  • Güç kablosunu prizlere takın ve TV’nizi açın.

TV’nizi Dinlendirin

TV’yi uzun süre izlemek, ekranında yatay çizgilerin görünmesinin başka bir nedenidir. LCD TV’ler sıvı kristaller kullanır ve bunların bir sıcaklık eşiği vardır. Bu sıcaklığın üstüne çıkmak kristallerin bozulmasına neden olabilir ve yatay çizgilerle karşılaşabilirsiniz.

TV’nize aşırı ısınmayı önlemek için periyodik olarak mola vermelisiniz. TV izledikten sonra (özellikle beş saatten fazla TV izlediyseniz) her seferinde on dakikalık bir mola vermeyi düşünebilirsiniz.

Ekran Kontrolü Yapın

Günümüzde birçok modern televizyon (örneğin Samsung gibi), görüntü testi yapma olanağı sunar. Bu, sorunun TV ekranınızla ilgili mi yoksa izlediğiniz resimler veya videolardan mı kaynaklı olduğunu doğrulamanıza yardımcı olur. Bir resim testi yaparken hala yatay çizgilerle karşılaşıyorsanız, bunun bir donanım sorunu olması muhtemeldir.

Resim testi yapma adımları üreticilere bağlıdır. Aşağıda 2022 Model Samsung TV’lerde bir resim testi yapmanın nasıl yapılacağını öğreneceksiniz:

  • TV uzaktan kumandasında Ana ekran düğmesine dokunun.
  • Menü > Ayarlar‘ı seçin.
  • Ayarlar sayfasındayken Tüm Ayarlar‘ı seçin.
  • Sol bölmeden Destek‘i ve ardından Cihaz Bakımı‘nı seçin.
  • Cihaz Bakımı seçeneği, TV’nizde hızlı bir tarama yapacaktır. Ardından Teşhis menüsünü göreceksiniz. Lütfen bu seçeneği seçin ve ardından Resim Testi‘ni seçin.
  • Ekranınızda bir resim göreceksiniz. Eğer bu resmin üzerinde yatay çizgiler görünmüyorsa, ekranınız iyidir. Aksi takdirde, yatay çizgilerin görünmesine neden olan TV’nizde bir donanım hatası bulunmaktadır.

Televizyondaki Yatay Çizgileri Kontrol Edin

Televizyonunuzdaki çizgi sorununu çözüme kavuşturmak için öncelikle ayarlar menüsünü açın. Yatay çizgiler kullanıcı arayüzünde görünmüyorsa, televizyonunuzda muhtemelen ciddi bir sorun yok demektir. Sorun büyük ihtimalle giriş kaynaklıdır, dolayısıyla kablolarınızı tekrar kontrol etmenizi öneririz.

Eğer kullanıcı arayüzünde çizgiler görürseniz, televizyonunuzda büyük ihtimalle bir donanım sorunu vardır. Bazen dahili kablolar ve diğer bağlantı parçaları yerinden çıkabiliyorlar. Bu da ekranda grafik sorunlarına neden olabiliyor. Geçici bir çözüm için cihazın arkasına yavaşça vurun. Bunu yaptığınızda yerinden oynamış olabilecek bağlantılar yeniden bağlanabilir.

Kabloları Kontrol Edin

Farklı yöntemleri kullanmaya başlamadan önce, her bir kablonun bağlantısını kesip yeniden bağlamak bazen sorunu çözebilir. Bu adımda özellikle önemli olan, T-Con kartı adı verilen küçük bir kart ile Ana Kart arasında çalışan şerit kablo veya kablolardır. Ayrıca T-Con kartı ile LCD panel arasındaki kablolar da önemlidir. Dikey çizgi arızası ekranın sadece yarısında meydana geldiğinde, çoğu T-Con kartının LCD panele iki beslemesi olduğundan, panele giden kablolar kontrol etmek için özellikle iyi bir ögedir.

Şimdi sırasıyla aşağıdaki talimatları uygulayın ve sorunun çözülüp çözülmediğini kontrol edin:

  • İlk olarak TV’nin fişinin çekili olduğundan emin olun.
  • Şimdi her kabloyu teker teker çıkarıp yeniden bağlayın.
  • Yeniden takmadan önce şerit kablolar üzerindeki temas noktalarını bir kalem silgisiyle temizlemek bile isteyebilirsiniz.
  • Acele etmeyin ve nazik olun. Kabloların çoğu sadece tek bir yere rahatça girecektir, ancak bağlantı kesme-bağlama adımını tamamlarken her birinin yanına küçük bir işaret koymaktan zarar gelmez.
  • Bunu yaptıktan sonra arka kapağı tekrar takın, seti fişe takın, açın ve temiz bir görüntüye sahip olup olmadığınıza bakın.

TV’nin İçini Basınçlı Hava ile Temizleyin

Toz ve kir her türlü elektrikli cihazın düşmanlarıdır. Sadece aşırı ısınmaya neden olmakla kalmaz, aynı zamanda ekran devre düzenine bağlıysa görüntü sinyallerini de keserler.

Elektrikli cihazları sökmeyi biliyorsanız, bahseceğimiz yöntemi uygulamayı düşünebilirsiniz. Aksi takdirde risk almayın. TV’nizi düz bir düz yüzeye yerleştirdikten sonra arka panelini sökebilir ve devre kartından tozu üfleyebilirsiniz. Temizlik yapmak için basınçlı hava araçlarını kullanabilirsiniz. Bunu yaparken havanın şiddetini iyi ayarlamalı, cihazın iç aksamlarının zarar görmemesine dikkat etmelisiniz.

Yukarıdaki yöntemler dışında yapabileceğiniz bazı şeyler ise şunlardır:

  • Televizyonunuzun arkasına hafifçe vurun. Sorun kablo bağlantılarındaysa, bu sorunu çözebilir. Ayrıca T-Con kartınızda bir sorun olduğunu da gösterebilir. Bu yöntem sorunu çözmese de sorunla ilgili bir fikir sahibi olmanızı sağlayabilir. Muhtemelen T-Con kartınızda bir sorun vardır. Bu durumda T-Con’un değiştirilmesi gerekecektir.
  • Televizyonunuzun ayarlarını değiştirin. Sorun hasardan kaynaklanmıyorsa bu adım işinize yarayabilir. İlk olarak televizyona olan girişi farklı HDMI veya AV bağlantı noktalarından değiştirmeyi deneyin. Bunu yapmak, belirli girdilerle ilgili sorunları çözmenizi sağlayabilir.
  • LCD ekrana bir göz atın. Eğer hasar almışsa ekranın onarılması veya değiştirilmesi gerekecek. Bu, tamamen yeni bir televizyon satın almaktansa daha az maliyetli bir seçenek olacaktır.

Ana Kartı Kontrol Edin

Eğer T-Con kartı sorunu çözmediyse, el atmanız gereken diğer nokta burasıdır. Ana kartı değiştirmeden önce (özellikle yukarıdaki giriş portu testi hiçbir şey ortaya çıkarmadıysa), panelde çeşitli geçici çözümler denemek isteyebilirsiniz. Panelin kenarında arızaya meyilli bir dizi bağlantı (sekme bağlantıları gibi) bulunur. Bunlar bazen fiziksel basınçla düzeltilebilir.

Dikey çizgiler için özellikle yalnızca birkaç çizgi veya bir grup çizgi varsa, çizgilerin uçlarıyla hizalanan yerlerde TV’nin üst ve alt kısmına baskı uygulamalısınız.

Yatay çizgiler için ise çizgilerin uçlarıyla hizalanan şekilde televizyonun sol ve sağ kenarlarına odaklanılmalıdır. Yine aynı şekilde az sayıda çizgi, panelde bir bağlantı arızasına işaret eder.

Ekranı izlerken hafifçe bastırmayı veya hatta televizyonu hafifçe bükmeyi deneyebilirsiniz. Eğer bir iyileşme fark ederseniz, arka paneli açın ve tekrar takıldığında ekranın kenarlarına az miktarda ek basınç uygulanacak şekilde bant yapıştırıp yapıştıramayacağınıza bakın. Bazen sadece hafif bir ek basınç, bir temasın tekrar çalışmasını sağlar ve sorunu çözer. Hiçbir değişiklik görmüyorsanız, ana kartı değiştirmeyi deneyebilirsiniz.

Bu, her zaman net bir yolu olmayan bir onarım türüdür. Genelde sadece “deneme yanılma” ile sonuçlanır.

Yazılım Sorunlarını Düzeltin

TV’nizin yazılımı otomatik olarak güncellenecek şekilde ayarlanmamışsa, bu durum cihazınızın düzensiz çalışmasına neden olabilir. Manuel güncelleme yapmak, olası bir nedeni ortadan kaldırmak için atabileceğiniz başka bir adımdır. WiFi tabanlı güncellemelerin zaman zaman istikrarsız olduğu göz önüne alındığında, mümkünse bunu kablolu bir kaynak kullanarak gerçekleştirin veya TV’deki bir USB bağlantı noktasında bir flash sürücü kullanın. Örneğin Samsung, LG ve Vizio desteği, özellikle eski TV’ler için ek ayrıntılara sahiptir.

Fabrika Ayarlarına Sıfırlama

Bir yazılım güncellemesi denediyseniz ve hiçbir etkisi olmadıysa, TV’yi açmadan önceki son adım fabrika ayarlarına sıfırlamaktır. Hat sorunları ve TV’nin donanımı arasındaki sık bağlantı göz önüne alındığında, bu yöntem cihazınızdaki tüm ayarları kaybetmeye değmeyebilir. Bu sebeple kasayı açarak devam etmek isteyebilirsiniz. Ancak cihazınız garanti kapsamındaysa, önce bu sıfırlamayı denemek ve ardından garanti hizmeti almak isteyebilirsiniz.

Bunu yapmadan önce bu sıfırlama işleminin her şeyi silecek olmasından dolayı değiştirdiğiniz çeşitli yapılandırmaların bir kaydını yapın. TV’niz tüm fabrika varsayılan ayarlarına sahip olacaktır. Bu yöntem sorunu çözerse, eski ayarlarınızı geri yüklemek için hala biraz işiniz olacaktır. Sıfırlama işlemini TV’nizle birlikte gelen talimatlara göre gerçekleştirmelisiniz. Aşağıda bazı TV’ler için fabrika ayarlarına sıfırlama işlemini nasıl yapabileceğinizi öğreneceksiniz:

LG TV’niz varsa:

  • Uzaktan kumandanızdaki “Menü” tuşuna basın.
  • Şimdi “Tüm ayarlar” seçeneğine gidin.
  • Şimdi “Genel” butonunu göreceksiniz, onu seçin.
  • Başlangıç ​​ayarlarına sıfırla” seçeneğini bulana kadar kaydırmaya devam edin.
  • Onu seçin ve TV’yi sıfırlayacaktır.

Sony TV’niz varsa:

  • Uzaktan kumandadaki “Ana Sayfa” düğmesine basın.
  • Ayarlar” seçeneğini bulana kadar kaydırıp onu seçin.
  • Şimdi “Depolama ve sıfırlama” seçeneğini seçin.
  • Daha sonra “Fabrika Ayarlarını Geri Yükle” seçeneğini göreceksiniz.
  • TV’yi sıfırlayacak “Tüm verileri sil” seçeneğini seçin.

Samsung TV’niz varsa:

  • Uzaktan kumandanızdaki “Menü” tuşuna basın.
  • Destek” seçeneğini bulun ve seçin.
  • Şimdi “Kendi Kendine Teşhis” seçeneğini seçin. Ardından “Sıfırla”yı seçin.
  • Sıfırlamayı onaylamak için önceden belirlediğiniz 4 haneli PIN’i girmeniz gerekebilir.

Phillips TV’niz varsa:

  • Uzaktan kumandadaki “Home” (Ana Sayfa) düğmesine basın.
  • Şimdi TV ekranının sağında gördüğünüz “Ayarlar” simgesini seçin.
  • Şimdi “Genel ayarlar” seçeneğini bulun.
  • Fabrika ayarları” seçeneğini seçin ve arayın.
  • Sıfırla” seçeneğini seçin ve “Tamam”a basın.

NOT: Bu adımlar TV’nizin modeline göre değişkenlik gösterebilir. Genelde benzer adımları izlemeniz yeterli olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Televizyon ekranında dikey çizgiler neden olur?

Televizyon ekranında dikey çizgiler, yatay çizgilerle aynı nedenlerle ortaya çıkar. Buna muhtemelen gevşek kablolar, ekran hasarı veya hatalı bir T-Con kartı sebep olabilir. Televizyonunuzu çok uzun süre açık bırakmak da dikey çizgilere neden olabilir.

Arızalı televizyon ekranını nasıl düzeltirim?

Televizyonunuzdaki çizgileri düzeltme adımları, titreme ve takılma gibi TV hataların da düzeltilmesine yardımcı olacaktır. Örneğin kabloları ve konnektörleri kontrol edin, ardından giriş cihazınızda herhangi bir sorun olmadığından emin olun.

Televizyon ekranım neden mavi?

Televizyonunuzun ekranı mavi görünüyorsa, buna hatalı bağlantılar, hatalı bir arka ışık veya yanlış renk ayarları sebep olabilir. Bazı LED TV’lerde renk sıcaklığını değiştirerek doğal mavi renk tonunu elde edebilirsiniz. Televizyonunuzun renk ayarları bölümüne giderek bu ayarı yapabilirsiniz.

Televizyonda ekran yanması nasıl düzeltilir?

Bir televizyonda ekran yanmasını düzeltmek için parlaklık ayarlarını kontrol edin ve piksel kaydırmayı etkinleştirin. Hızlı hareket eden renkli bir videoyu yarım saat boyunca oynatmak, sorunun çözümüne katkıda bulunabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir