İçerik Üreticilerine Para Kazandıran YouTube Shorts Fonu Türkiye’de

YouTube, son 3 yılda dünya genelince içerik üreticilerine 30 milyar doların üzerinde ödeme yaptı. Mayıs 2021’den itibaren de dünyanın çeşitli ülkelerinde 100 milyon dolarlık YouTube Shorts fonu sağlıyor. İçerik üreticilerin ve sanatçıların dijital ürünlerden markalı içeriklere kadar YouTube’da paylaştıkları içeriklerden kazanç elde etmesini sağlayan sistem, Ekim 2021’den itibaren Türkiye’de faaliyete geçmiş durumda.

İçerik üreticiler, Shorts formatıyla oluşturdukları benzersiz video içerikler sayesinde fondan pay sahibi olacaklar. YouTube kanalları, Shorts performansına ve izleyicilerinin konumuna göre hesaplanacak bonus ödemelerin yanında, her ay başlangıç olarak 100 ila 10.000 dolar arasında gelir elde edecekler.

YouTube Shorts fonu hakkında açıklamalarda bulunan YouTube İçerik İş Ortaklıkları Ülke Müdürü Timur Altop, “Bu fon, Shorts formatındaki videolar için uzun vadeli ödeme planımız için ilk adımı temsil ediyor. Bu uygulamanın Türkiye’ye gelmesinden dolayı büyük heyecan duyuyoruz.” dedi. YouTube Chief Business Officer Robert Kyncl ise şu sözleri sarf etti; “14 yılı aşkın bir süre önce, platformda elde edilen gelirin büyük kısmını içerik üreticilerle paylaşan, türünün ilk örneği olan iş modelimiz YouTube İş Ortağı Programı’nı (YPP) başlatarak günümüzün içerik üreticileri ekonomisinin temellerini attık.

YouTube Shorts Fonundan Para Nasıl Kazanılır?

İçerik üreticilerinin fondan yararlanabilmesi için bazı kriterleri karşılaması gerekiyor. YouTube’un topluluk ve telif kurallarına ve ödeme politikasına uygun olması gereken YouTube kanalının, son 180 günde en az 1 adet Shorts formatına uygun video yüklemesi gerekiyor. Kanalın sahibinin, ülkesinde kabul edilen reşit yaşının üzerinde olması da istenen bir diğer kriter. Ülkemizde reşit olma yaşı 18 olduğu için bu fondan yararlanmak isteyenlerin 18 yaş ve üzerinde olması gerekiyor.

YouTube Shorts’ta Değerlendirmeye Alınmayan Video Türleri

YouTube Shorts fonundan gelir elde etme maksadıyla yüklenen bazı içerikler, fondan mahrum kalacaklar. Bu anlamda belirtilen kriterler ise şu şekilde:

  • Üçüncü taraf sosyal medya platformlarından alınan filigranlı veya logolu videolar
  • Orijinal olmayan videolar (TV şovlarından ya da filmlerden direkt ya da düzenleme yapılmadan alınan videolar)
  • Diğer içerik oluşturucuların ürettikleri videoların orijinalmiş gibi gösterilip yeniden yüklenmesi.
Optimized with PageSpeed Ninja