En İyi Not Alma Uygulamaları

Not alma uygulamaları, eskiden yanımızda taşıdığımız ajanda ve not defterlerinin yerini aldı. Teknolojinin bize sunduğu kolaylıklardan biri olan not alma uygulamaları, akıllı telefonlar ve tabletlerde kullanılabiliyor. Bu uygulamalar sayesinde çantamızda yük olan not defterleri ve ajandalara ihtiyacımız kalmadı.

Not Almanın Faydaları

Not almak, başarılı bir iletişim ve ekip çalışması için uzun süredir önemli olan şeylerden biridir. Ancak günümüz dünyasında yepyeni bir anlam kazanmıştır. Öncelikle not alma uygulamaları, toplantı öncesi gündem belirlemek için herkesin aynı fikirde olmasını sağlıyor. Ekibi toplantıya hazırlamak için not alma uygulamalarını kullanmak ve notu önceden herkesle paylaşmak çok önemlidir.

Sanal toplantılar esnasında işlerin karışıklık içinde kaybolması fazlasıyla olası bir durumdur. Zoom gibi platformlarda iletişimin %70’inden fazlasının sözsüz olduğunu hesaba katarsak, bu durum söylediğiniz bir şeyin yüz yüze olduğundan tamamen farklı bir şekilde algılanabileceği anlamına gelir. Bu nedenle, doğru ve dikkate değer tüm ögeleri not almak, oldukça önemlidir. Toplantının içeriğini yansıtan notlar olmaması, uzun vadede işleri çok daha zor hale getirir.

Ekipten uzak olan toplantılarda zamanınızı optimize etmeye çalışırken, bir gündem oluşturmak, not almak ve takipleri göndermek için toplantı araçlarını kullanmak çok önemlidir. Yüz yüze ve bir ofiste iletişim kuramadığımız için düşüncelerimizi, geri bildirimlerimizi ve sonraki adımlarımızı sanal olarak aktarmamız gerekecek. Bu durumda da yine devreye not alma işlemi giriyor.

Yukarıda bahsettiğimiz detaylar, genelde iş ortamı için geçerliydi. Bunun dışında not tutmak, ufak tefek detayları unutmamak için oldukça işe yarar bir yöntemdir. Örneğin aklınıza daha sonra unutabileceğinizi düşündüğünüz bir fikir geldiğinde, bunu not alma uygulamasına aktararak fikrinizi ‘garanti’ altına almış olursunuz.

En İyi Not Alma Uygulamaları

Kullanıcıların her ihtiyacını karşılayan ve içerisinde birçok özellik bulunduran not alma uygulamaları, son zamanlarda büyük ilgi görüyor. Hazır taslaklar, el yazısı ve konuşmayı metne çevirme gibi özellikleriyle hayatı kolaylaştıran not alma uygulamaları, eskiz yapmaya bile olanak sağlıyor. Hatta son zamanlarda yeni sürümleriyle güncellenen uygulamalarda notlara resim, ses ve video ekleme imkanı tanıyor. Sizler için en iyi not alma uygulamaları listedi hazırladık.

Evernote

Evernote, elle yazılmış notları işlemek ve internetten bulduğunuz makaleleri kırpmak için oldukça iyi bir uygulama. Ücretsiz olarak kullanılabilen Evernote uygulaması, sınırlı özellikler sunsa da bireysel kullanıcılar için oldukça yeterli. Tek bir tıkla metin, resim ve PDF dahil olmak üzere tüm web sayfalarını kaydeden bu uygulamada anımsatıcı bile ayarlanabiliyor. Çoklu dosya formatlarına sahip olan Evernote, bu sayede kitap sayfalarını çektiğinizde metne dönüştürebilir. Bir sayfadan belirli bir bölümü kırpmak istediğinizde sayfanın hangi kısmını kırpmak istediğinizi kolayca seçebilir. Evernote’u Android için buradan, iOS için buradan indirebilirsiniz.

Simplenote

Simplenote, en çok tercih edilen not alma uygulamalarından biridir. Basit ve anlaşılır bir arayüze sahip olan bu uygulama, notları takip etmeyi kolaylaştırır. Verileri otomatik bir şekilde senkronize eder. Uygulama hem telefon hem de web üzerinden kullanılabilir. Etiketleme özelliğine sahiptir, bu sebeple de arama butonuyla kullanıcılara kolaylık sağlar. Notları her değişiklikte yedekler, yazıları yayınlamadan ya da göndermeden önce önizleme butonunu kullandırır. Simplenote’un Android versiyonunu buradan, iOS versiyonunu buradan indirebilirsiniz.

Todoist

En çok kullanılan uygulamalardan biri olan Todoist, üretkenliği artıran bir uygulamadır. Görevleri düzenler ve kronolojik olarak notları filtreler. Birçok harika özelliği bir arada bulundurur. Platform, kendisini piyasadaki diğer benzer uygulamalardan ayırarak kullanıcılarına, tarayıcılar, e-postalar, mobil cihazlar, masaüstü bilgisayarlar ve dizüstü bilgisayarlar için çok sayıda eklenti ve uygulama sağlar. Kullanıcılar, uygulama üzerinde birbirleriyle iletişim kurabilir. Çevrimdışı özelliğe sahip olan Todoist uygulamasında bir ağa bağlı olmadan da notlarınızı değiştirebilir ve kaydedebilirsiniz. Todoist’i Android cihazlar için buradan, iOS cihazlar için de buradan indirebilirsiniz.

Zoho Notebook

Zoho Notebook, kullanıcılara not oluşturma, düzenleme ve daha birçok özelliği sunan çevrimiçi bir not alma uygulamasıdır. Notlar oluşturulduğunda bulut özelliği sayesinde tüm cihazlarda senkronize olur. Temel olarak kullanıcıların notlar ve kontrol listeleri oluşturmasına, anları kaydetmesine ve ses kaydı gibi yetkinlikleri kullanmasına olanak tanır.

Zoho Notebook kullanıcıların gizliliğine özen gösterir. Belgeleri paylaşırken bölmenize izin verir. Bu sayede paylaştığınız bilgilerin kontrolü sizde olur. Tamamen ücretsiz bir uygulamadır. Dinamik not oluşturma, karalama, renklendirme ve daha birçok farklı özelliği bir arada sunar. Zoho Notebook’u Android için buradan, iOS için buradan indirebilirsiniz.

Google Keep

Google Keep, Google’ın not tutma uygulamasıdır. En renkli uygulamalardan biri olan Keep, listeler oluşturmanıza ve not tutmanıza yardımcı olur. İçeriğindeki birçok özellik ve kişiselleştirme seçeneği sayesinde not yazarken yaratıcı olmanıza da olanak sağlar. Ücretsiz olan bu uygulama hem web hem iOS hem de Android telefonlarda kullanılabilir. Uygulama Google’a ait olsa da iPhone’larda da kullanılabiliyor. Google Keep’i Android için buradan, iOS için buradan indirebilirsiniz.

Dropbox Paper

Dropbox Paper, çoklu kullanım özelliğiye dikkat çeken bir uygulamadır. Birden fazla kullanıcı, eşzamanlı olarak notlara ve dokümanlara bu uygulama sayesinde ulaşabilir. Renkli ve eğlenceli bir arayüze sahip olan bu uygulamada not almak da ayrı bir zevk olacak. Ana uygulamasının bulut hizmeti ile senkronize olduğu uygulamayı Android için buradan, iOS için de buradan indirebilirsiniz.

OneNote

OneNote, kullanıcı dostu özellikleriyle çok fazla tercih edilir. Metin ve web sayfası eklentisi olan bu uygulama, el yazısıyla bile not tutmanıza yardımcı olur. Fiziksel dokümanları tarama imkanı dahi sağlar. OneNote ile tüm dokümanlar iOS ve Android cihazlar da dahil, Microsoft hesabınızla senkronize tüm cihazlarda kullanılır. Ayrıca OneNote, Excel ve Word gibi Office programları ile birlikte kullanılabilir. Uygulamayı Android cihazlar için buradan, iOS cihazlar içinse buradan indirebilirsiniz.

Notion

Notion, ücretsiz bir not alma uygulamasıdır. Bu uygulama, ücretli programların sunduğu çoğu özelliği ücretsiz sunar. İstediğiniz kadar sayfa açabileceğiniz Notion uygulamasında farklı formatlar da mevcuttur. WordPress’i andıran basit bir arayüze sahiptir. Not almanın sınırlarını aşan Notion, onlarca hazır şablonu da kullanıcılara ücretsiz olarak sağlar. Bu uygulamada notlarınıza bağlantılar ekleyebilir, medya dosyaları yükleyebilir, farklı formatlarla süsleyebilirsiniz. Ayrıca notlarınızı 5 misafir ile de paylaşabilirsiniz. Notion’ı Android için buradan, iOS için buradan indirebilirsiniz.

Obsidian

Obsidian

Obsidian, diğerlerine nazaran yeni olsa da bir not alma uygulamasının yapabileceklerinin ve ne yapması gerektiğinin sınırlarını zorlayan uygulamalardandır.

Uygulamada kenar çubuğunu kullanarak notlarınızı klasörler ve alt klasörler halinde sıralayabilir, dahili köprüler kullanarak aralarında bağlantı kurabilirsiniz. İletişim kutusu özelliği sayesinde daha önce oluşturduğunuz notlara kolayca ulaşabilirsiniz. Örneğin, geçen yıl içinde okuduğunuz tüm kitapların bir listesini oluşturabilir, aldığınız her bir nota bağlantı atayabilirsiniz.

Bunun da ötesinde, uygulamada istediğiniz her şeyi özelleştirebilirsiniz. Arayüz üzerinde tam kontrole sahipsiniz, üstelik aynı pencerede istediğiniz kadar not açabilirsiniz. Bazı uygulama içi satın alma ögeleri olsa da profesyonelce kullanmayı düşünmüyorsanız tamamen ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.

Obsidian’ı Android için buradan, iOS içinse buradan indirebilirsiniz.

Bear

Bear

Bear, kelime işlem ve not alma fikrinin birleştiği kompakt bir yapıya sahip not alma uygulamasıdır. Yalnızca iOS platformu için geliştirilen Bear, basitleştirilmiş arayüzü ile kullanıcılarına sağlıklı bir deneyim sunar.

Bear ile notlarınız, gerçek zamanlı olarak tüm cihazlarınız arasında otomatik olarak senkronize edilir. Senkronizasyon özelliği, ikinci bir cihaz kullanarak çalışmak istediğinizde hayat kurtarıcı olabilir. Ayrıca Bear ile notlarınızı birbirine bağlayarak bir çalışma bütünü oluşturmanıza olanak tanıyan organizasyon özelliklerine de sahip olursunuz.

Uygulama, Apple cihazlarında bulunan gizlilik odaklı Touch ID ve Face ID‘yi kullanma konusunda da oldukça meziyetlidir. Önemli notlarınızı korumak ve bunlara yalnızca sizin erişiminizin olduğundan emin olmak için Touch veya Face ID’yi kullanabilirsiniz.

Bear’i iOS cihazlarınızda kullanmak için şuradaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

Clover

Not almanızı kolaylaştıracak bir diğer çözüm ise Clover. Bu yazılım, notları, görevleri, beyaz tahtaları ve günlük planlayıcıyı tek bir modern uygulamada harmanlayan dijital bir defter olarak çalışmaktadır. Sonsuz tuval, sunum seçenekleri ve notlarınıza zengin medya yerleştirme yeteneği gibi güçlü özellikler sunan Clover, iş arkadaşlarınızla YouTube, Figma, SoundCloud ve daha fazla içerikle etkileşim kurabilmenize olanak tanıyor.

Uygulamanın Mac, Windows, iPad, iPhone ve Web versiyonları mevcuttur ve üç misafir için toplam 50MB’ye kadar yüklemeyi destekleyen ücretsiz bir planı bulunmaktadır. Clover’ın ücretli versiyonu ise sınırsız misafir ve aylık 10 GB yükleme ile aylık 6 dolardan başlıyor. Ücretsiz ve ücretli kullanım versiyonları bulunan Clover’ın web sayfasına şuradan ulaşabilirsiniz.