Bilgisayar Siyah Ekranda Kalıyor, Nasıl Düzeltebilirim?

Her bilgisayar sorunu can sıkıcıdır ancak önünüzde simsiyah bir ekran varsa, bu muhtemelen listenin ilk sırasındadır. Bu makale, bilgisayar siyah ekran kalıyor sorununu gidermenin bazı yöntemlerini içermektedir. Fakat öncesinde aklınıza ilk başta gelmemiş olması muhtemel birkaç hızlı düzeltmeden bahsedeceğiz.

Bilgisayar Siyah Ekranda Kalıyor Sorunu İçin Hızlı Düzeltmeler

Hızlı Düzeltme 1

Hala yapmadıysanız, bilgisayarınızı yeniden başlatmanızı tavsiye ederim. Bazı küçük sorunlar, basit bir yöntem olan yeniden başlatma ile çözülebiliyor. Güç düğmesine 10 saniye basarak kapanmaya zorlayıp ardından bilgisayarınızı yeniden başlatmak için tekrar basın.

Hızlı Düzeltme 2

Windows logo tuşu + Ctrl + Shift + B tuşlarına basarak ekranı tekrar canlandırmayı deneyin. Tablet modundaysanız, iki saniye içinde ses açma ve kısma tuşlarına birlikte üç kez basın.

Hızlı Düzeltme 3

Siyah ekranda bir imleç gördüğünüzde bu, Windows Gezgini’ni yeniden başlatmanız gerektiği anlamına gelir.

  • Görev Yöneticisi’ni açmak için Ctrl + Alt + Delete veya Ctrl + Shift + Esc tuşlarına basın.
  • İşlemler sekmesi altında Windows Gezgini‘ni bulun.
  • Üzerine sağ tık yapıp Yeniden Başlat‘ı seçin.
  • Alternatif olarak Görev Yöneticisi’nin menü bölümündeki Dosya‘yı seçebilirsiniz.
  • Yeni görevi çalıştır’ı seçin, explorer.exe yazın ve Tamam‘a tıklayın.

Hâlâ ekran siyah olarak kalmaya devam ediyorsa aşağıdaki yöntemleri uygulamaya koyulabilirsiniz.

Bilgisayar Siyah Ekranda Kalıyor Sorunu Çözüm Önerileri

Gevşek Kabloları Sabitleyin

En kolay düzeltme yolu olarak gevşek bir kabloyu sabitlemeyi deneyebilirsiniz. Öncelikle ekran kablosunu kontrol ederek ilgili yuvaya sıkıca oturduğundan emin olun. Bundan emin olmak için kabloyu çıkarıp tekrar takın. Ardından sorunun çözülüp çözülmediğine bakın. Yedek bir kabloyu veya aynı kabloyu başka bir bilgisayarda veya monitörde denememek de sorunun kaynağına ulaşmanıza yardımcı olabilir.

Harici Cihazları Kontrol Edin

Bazen bilgisayarınızla bağlantısı olan harici bir cihaz da siyah ekrana neden olabilir. Bu nedenle gerekli olmayan tüm harici cihazların fişini çekip sistemi yeniden başlatın. Ekranınız görünmeye başladıysa, arızalı donanım aygıtını belirlemek için çıkardıklarınızı tek tek tekrar bağlayın.

Yansıtma Ayarlarını Düzenleyin

Bilgisayarınızdaki yansıtma ayarlarının yanlış ayarlanmış olabileceği durumlar olabilir. Örneğin ana ekran ikinci bir ekran üzerine yansıtılmış olabilir, ancak ikinci bir ekranınız olmadığı için monitörünüz siyah bir ekran gösteriyor olabilir.

Yansıtma menüsünü açmak için Windows tuşu + P tuşlarına basın. Yukarıdan aşağıya doğru bazı seçenekler göreceksiniz. İlk seçenek genelde varsayılan olarak ayarlıdır, ancak sizin ayarınız böyle olmayabilir.

Sıradaki seçeneği vurgulamak için P tuşuna basın ve seçmek için Enter tuşuna basın. Ekranınızı geri getirmek için bu işlemi dört kez tekrarlayın.

Explorer.exe’yi Yeniden Başlatın

Yukarıdaki talimatlar işe yaramazsa, aşağıdaki adımlarla Explorer.exe’yi yeniden başlatabilirsiniz:

  • Klavye kısayolu “Ctrl + Alt + Delete” kullanarak Görev Yöneticisi‘ni açın.
  • Daha fazla ayrıntı seçeneğine tıklayın.
  • Windows Explorer hizmetine sağ tıklayın ve Görevi sonlandır seçeneğine tıklayın (uygunsa).
  • Şimdi Dosya menüsüne tıklayın ve Yeni görev başlat seçeneğini seçin.
  • Son olarak explorer.exe yazın ve Tamam düğmesine tıklayın

Bu adımları tamamladığınızda, siyah ekran kaybolarak masaüstü, görev çubuğu ve simgeler görünmelidir. Eğer masaüstüne erişiminiz yoksa, siyah ekran sorununu gidermek için güvenli modda “Gelişmiş başlangıç seçenekleri” ayarlarını kullanabilirsiniz.

Hatalı Ekran Sürücüsü

Yapılan hatalı bir güncelleme, bilgisayarızın ekranınızı işe yaramaz hale getirebilir. Bunu düzeltmek için ekran sürücüsünü yenisiyle güncellemeniz gerekmektedir. Ekran kartı sürücünüzü önceki kararlı sürüme geri yüklemek için şu adımları izlemelisiniz:

  • Windows bilgisayarınızı güvenli mod ile başlatın.
  • Şimdi Başlat menüsündeki arama panelini kullanarak Aygıt Yöneticisi‘ni arayın ve girin.
  • Ekran bağdaştırıcısına çift tıkladığınızda grafik kartı sürücünüzü bulacaksınız.
  • Ekran kartınıza sağ tık yapıp Özellikler deyin.
  • Sürücü altında altında yer alan Sürücüyü Geri Al seçeneğine tıklayın. Uygun seçeneği bulup Evet‘i tıklayın.
  • Şimdi cihazınızı yeniden başlatın. Sorun devam ederse Sürücüyü Güncelle, Sürücüyü Devre Dışı Bırak ve Kaldır seçeneklerini birer birer değiştirmeyi deneyin.

Üçüncü Taraf Programları Kaldırın

Bazen üçüncü taraf bir antivirüs programı gibi uygulamalar, yaşadığınız ekran kararması sorununun nedeni olabilir. Bu nedenle bu isteğe bağlı yüklemeleri kaldırmayı deneyebilirsiniz.

  • Bilgisayarınızdan Başlat > Ayarlar > Uygulamalar ve Özellikler bölümüne gidin.
  • Burası sisteminizde yüklü olan uygulamaların bir listesini karşınıza çıkaracak.
  • Şimdi tüm isteğe bağlı olan üçüncü taraf uygulamaları kaldırın.
  • Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve siyah ekrandan çıkıp çıkmadığını kontrol edin. Olmazsa bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

Son Kurulumları Kontrol Edin

Ekranınız hala siyah ekranda kalıyorsa, bunun için en son yüklediklerinizi suçlayabilirsiniz. Güvenli modda önyükleme yapıp son yüklemelerden kurtulmak için sistem geri yüklemeyi kullanın.

Sistem geri yükleme, her Windows bilgisayarında önceden yüklenmiş olarak gelen bir yardımcı programdır. Bu program, bilgisayarınızı önceki kararlı duruma getirmenizi sağlar. Özellikle de seçilen geri yükleme noktasından sonra yüklenen tüm uygulamalar (ve sistem ayarları) silinecektir. Bunu zamanda geriye gitmek gibi düşünebilirsiniz. Fotoğraflar, belgeler, videolar gibi kişisel dosyalarınızın silinmeyeceğinden emin olabilirsiniz.

BIOS / UEFI

Bu yöntem yaşayabileceğiniz her şeyi çözmenize ve bilgisayarın normal çalışmasına yardımcı olur. Bu yardımcı program, anakart üreticinize bağlı olarak belirli bir kullanıcı arabirimine sahiptir. Buradaki amaç, BIOS (veya UEFI) yardımcı programına varsayılan seçenekleri (veya optimize edilmiş varsayılanları) yüklemektir.

Bunun için öncelikle bilgisayarınızı yeniden başlatıp anakartınıza göre BIOS (veya UEFI) yardımcı programına girin. Önyükleme sırasında anahtar çoğunlukla F2 veya Sil (delete) olarak gösterilecektir.

Son olarak Varsayılanları Yükle, Optimize Edilmiş Varsayılanlar veya benzeri bir şey arayıp seçin. Şimdi bilgisayarınızı yeniden başlatın.

Eski Windows Sürümüne Dönün

Buraya kadar geldiyseniz artık önceki bir Windows sürümüne geri dönmenin zamanı gelmiş demektir. Bazı Windows güncellemeleri ekran kartı sürücünüzle uyumsuz olabileceği için yukarıdaki yöntemlerden hiçbiri henüz işe yaramamış olabilir. Dolayısıyla bu yöntem, başvurabileceğiniz son önlem olarak görünüyor.

Bazı zorunlu güncellemeler bu yöntemde yine kaldırılamayacak. Bu sebeple aşağıdaki adımları takip etmelisiniz:

Güvenli modda önyükleme yapın.

Şimdi sırasıyla Başlat > Ayarlar > Güncelleme ve Güvenlik > Windows Güncelleme (daha sonra eski bilgisayarlar için Gelişmiş seçenekler) > Güncelleme geçmişini görüntüleyin > Güncellemeleri kaldırın seçeneklerini takip edin.

Yukarıdaki yöntemler, bilgisayar ekranda siyah kaldığı zamanlarda sorunuzu çözmesi için yardımcı olacaktır. Fakat yine de bir işe yaramadılarsa sorun ciddi demektir. Bundan sonra yapılabilecek şey, ekranınız için teknik destek almaktır. Garantisi devam ediyorsa direkt olarak üretici firmayla iletişime geçebilirsiniz. Garanti süresi sonlandıysa bu işi ücret karşılığı yapan firmalarla görüşebilirsiniz.