Mining İçin En İyi Ekran Kartı Hangisi?

PC endüstrisi için oyunla birlikte artık söz sahibi olan başka bir sektör daha var; kripto para madenciliği. Çoğu insan, herhangi bir kripto para biriminin uzun ömürlü olacağına dair yıllarca şüphe içerisindeydi. Bunun yanında gerçek bir para birimi olduğuna inanmayı reddeden insan sayısı da azımsanacak düzeyde değildi. 2022 yılı itibarıyla kripto paralara olan ilgi giderek artmaya devam ediyor. Hatta 2022’nin ilk aylarında Bitcoin’in değeri 60 bin doları geçmişti.

Geçen yıla kıyasla ekran kartı sıkıntısı ve kripto para birimi oranının büyümesi göz önüne alındığında, fiyatlar önemli ölçüde arttı. Ancak madencilikten elde edilen kâr hala yüksek. Bu tabii uygun bir sisteminizin de olması gerektiği anlamına geliyor.

Piyasada o kadar çok grafik kartı var ki, bunların arasında kaybolmanız mümkün. Bu makale ile Ethereum ve diğer kripto para birimleri madenciliği (mining) için ekran kartı önerileri sunacağız.

Mining İçin Ekran Kartı Hangi Kriterlere Göre Seçilmeli?

  • Fiyat. Mümkün olan en iyi fiyatlara satılan ekran kartlarını arayın. Bu, yatırımınızın daha hızlı geri dönmesine yardımcı olacaktır. Bir ekran kartı satın almadan önce madencilik maliyetlerini tahmin etmek, önünüzü görebilmeniz açısından önemlidir. Ekipmanın fiyatı, elektrik maliyetleri ve aylık çalışma saatlerinin sayısını dikkate almalısınız.
  • Verim. Belirli kripto para birimlerinin madenciliğini yapmayı planlıyorsanız, ekran kartının madencilik performansını kontrol edin. Tek bir üst seviye kart, birden fazla alt seviye kartla aynı performansa sahip olabilir. Bu, daha fazla alana ihtiyaç duyacağınız ve muhtemelen daha fazla ısı/gürültü üretecekleri anlamına gelebilir.
  • Güç tüketimi. Yeni ekran kartları daha az güç tüketirler, ancak daha fazla güç tüketen GPU’lar daha ucuz olma eğilimindedir. Elektrik maliyetiniz düşükse, daha fazla güç gereksinimi duyan bir ekran kartı satın alabilirsiniz. Aksi takdirde, daha iyi güç verimliliğine sahip ekran kartlarını arayın.
  • Hash oranı. Bir grafik kartının madencilik gücünü gösteren önemli bir ölçümdür. Çoğu durumda, kripto madenciliği çiftlikleri bu göstergeye göre kurulur.
  • Soğutma sistemi ve RAM. Grafik kartının kullanım ömrü soğutma sisteminin güvenilirliğine bağlı olduğundan ve RAM’in hızı cihazın kâr etme hızını doğrudan etkilediğinden bu kriterlerin değerlendirilmesi önemlidir. En iyi soğutma sistemi, bakırdan yapılmış bileşenler kullanılmasıyla elde edilen yapıdır.
  • VRAM hacmi. Ethereum Classic ve Ergo gibi bazı kripto para birimleri, mining için en az 3 GB RAM’e ihtiyaç duyacaktır. 2022’de 4 GB veya daha az belleğe sahip kartlarda madencilik yöntemleri hala aktif olarak kullanılmasına rağmen, VRAM hacmi 6 GB veya daha fazla olan cihazları düşünmenizi öneririz.
  • Elektrik şebekesindeki gerginlik. Yüksek güçlü grafik kartlarının elektrik üzerindeki baskısını unutmayın. Düşük yoğunluklu bir madencilik süreci bile elektrik sistemine zarar verebilir.

Mining Ekran Kartı Önerileri | 2022

Aşağıda 2022 yılı için en iyi mining (kripto para madenciliği) ekran kartı önerilerini göreceksiniz. Fiyat performans olarak mümkün olduğunca en uygun seçenekleri belirlemeye çalıştık.

NVIDIA GeForce RTX 2070

NVIDIA GeForce RTX 2070, önceki nesil kartlardan olsa da oyun ve kripto madenciliği için hala mükemmel bir ekran kartıdır. Bu eski ekran kartlarının daha düşük maliyeti ve güç tüketimini göz önüne alırsak, çok da kötü olmayan 36MH/s’lik bir hashrate elde edebilirsiniz.

NVIDIA GeForce RTX 2070, oyun oynamak ve kripto para madencilik teçhizatları için en iyi seçeneklerdendir. Uygun bir fiyata bir tane bulabilirseniz, hashrate için her yerde 40MH/s’ye kadar hashrate’e ulaşabilirsiniz. Bu da tahmini 225W’lık bir güç çekişiyle önemli miktarda enerji tasarrufu yapmanızı sağlayacak.

Bu ekran kartının en iyi yanı, madenciliği bıraktığınız yatırımınızı geri kazandıracak bir fiyata satabilirsiniz. Bunun dışında bir oyun bilgisayarı kuracaksanız NVIDIA GeForce RTX 2070’yi kullanabilirsiniz.

Nvidia GeForce GTX 1060 6GB

Nvidia GeForce GTX 1060 6GB, 2016’da piyasaya sürülen Pascal mimarisine dayalı orta sınıf bir ekran kartıdır. Steam Hardware Survey’e göre bu ekran kartı, PC oyuncuları arasında en yaygın GPU olma tacını elinde tutuyor. Birçok PC oyuncusu bu GPU’yu yalnızca oyun için değil ayrıca kripto madenciliği yeteneklerinden yararlanabileceği için de tercih ediyor.

6GB GDDR5 bellekle donatılan GTX 1060 6GB, kripto madenciliğine de fazlasıyla uygundur. Şu an piyasada yaklaşık 5.000 TL civarında satılmaktadır. 4 yıllık orta seviye bir GPU için bu fiyatın oldukça fazla olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ancak ekran kartı pazarının mevcut durumu bu.

Ekran kartı, yaşı ve pazar yerleşimi göz önüne alındığında 25 MH/s gibi oldukça iyi bir hash oranı sunar. Kart, madencilik yaparken 90W güç kullanıyor. Mevcut durumda günlük kârınızın 2,82 dolar civarında olması beklenebilir.

Nvidia GeForce GTX 1060 6GB, güç tüketimi açısından oldukça kullanıcı dostudur. Kartı kripto madenciliği yapmadığınız zamanlarda 1080p oyun oynamak için de kullanabilirsiniz.

1060 6GB’ın madencilik performansını fiyatıyla kıyasladığımızda ortaya çok bir değer çıkıyor. Bu nedenle 1060 6GB, makul maliyetiyle size değerli bir kripto madenciliği deneyimi sunacak.

AMD Radeon RX 590 8GB

AMD RX 590, piyasaya sürüldüğünde en az ilgi çeken ekran kartları arasındaydı. Temelde biraz güncellenmiş bir RX 580, yine kendi içinde biraz güncellenmiş bir RX 480 idi. RX 590 oyun açısından uygun olsa da söz konusu kripto para madenciliği olduğunda aslında büyük bir potansiyele sahip. Gayet sağlam bir performansa sahiptir.

RX 590, minnig için oldukça kullanışlı olan 8GB GDDR5 belleğe sahiptir. Kullanıcılar, daha az performans yaşamamak adına 590’ın 4GB versiyonundan kaçınmalılar. Radeon RX 590 8GB’nin ortalama fiyatı 5.500 TL civarında. Madencilik esnasında yaklaşık 130W kullanan ekran kartı, piyasadaki nispeten daha fazla güç tüketen kartlardandır.

RX 590 aynı zamanda yetenekli bir oyun kartıdır. Oyuncular, 1080p’de sağlam bir performans elde edebilirler. RX 590 ile tüm modern AAA oyunları yüksek ayarda 1080p ile oynayabilir, ortalama 60 FPS alabilirsiniz. Aynı zamanda günümüzün bazı Vega kartları kadar olmasa da, orta derecede güç tüketiyor.

RX 590 ekran kartı için giriş seviyesi ola Gigabyte Gaming RX 590 8GB Windforce modelini önerebiliriz. İyi bir soğutma performansına sahip ekran kartı, mining için en önemli özelliklerden birine sahiptir; sessiz fanlara. Ekran kartını ikinci el olarak veya yenisini satın almayı düşünebilirsiniz.

RX 590 8GB, nispeten düşük maliyeti nedeniyle oldukça sağlam bir kripto para madenciliği ekran kartıdır. İyi kâr rakamları elde etmenizi sağlar. Üstelik kullanımı, piyasadaki diğer mining ekran kartlarının bazılarına göre daha kolaydır.

AMD Radeon RX Vega 56 8GB

Bu ekran kartı, AMD tarafından Vega mimarisi üzerine geliştirilen iki karttan biriydi. Vega 56 ve Vega 64 lansman sırasında hayal kırıklığı yaratsa da bu kartlar, çok iyi oyun performansı sağlıyor. Bununla birlikte Radeon RX Vega 56, orta düzeyde kripto madenciliği faaliyeti için en iyi seçimlerden biridir.

Vega 56, standart GDDR bellek türlerine göre büyük iyileştirmeler sunan 8 GB HBM2 belleğe sahiptir. Fiyatı ise şu sıralar epeyce artmış durumda, yaklaşık 15.000 TL civarında. Mining performansı ise 39.2 MH/s. Bunu yaparken de yaklaşık 174W güç tüketiyor. Ekran kartı, size günlük ortalama 4,34 dolar gibi bir gelir sağlar. RX Vega ayrıca 56 tüm AAA oyunları 1080p’de, ultra yüksek ayrıntılarda 60 FPS veya daha fazlasını alarak oynamanızı sağlar. Ayrıca bazı eski AAA oyunları 1440p çözünürlükte de oynayabilirsiniz.

Radeon RX Vega 56, RX 590 veya benzeri kartlarla karşılaştırıldığında madencilik performansında önemli bir avantaj sağlar. Ancak aynı zamanda daha yüksek bir maliyete sahip. Dolayısıyla seçiminizi yaparken bütçenizi hesaba katmayı unutmayın.

AMD Radeon RX Vega 64 8GB

Temelde Vega 56 ile aynı olan Radeon RX Vega 64, yalnızca biraz daha güçlü. Kripto madenciliği için oldukça uygun 8GB HBM2 belleğe sahip. Ancak bu sefer Vega 56’daki 56’ya kıyasla 64 hesaplama birimi var. Vega 64, diğer ekran kartlarına nazaran çok daha pahalı. Ancak genel madencilik performansı ve gelir açısından oldukça yüksek bir performans sergiliyor.

Makaleyi hazırladığımız sırada ekran kartının fiyatı 20.000 – 25.000 TL civarında seyrediyor. Kartın madencilik performansı 42,5 MH/s gibi muazzam güçlü bir seviyede yer alıyor. Anca madencilik sırasında 254W gibi epeyce fazla bir güç tüketimi de mevcut. Bu, şimdiye kadar piyasaya sürülen en güç emici kartlardan biridir. Günlük kârınızın 4,55 dolar civarında olmasını bekleyebilirsiniz. Bu da ekran kartının maliyetini çıkarmasının epeyce bir zaman alacağı anlamına geliyor.

Vega 64 ayrıca 1080p ve 1440p’de oyun oynayabilmenizi sağlayacak sağlam bir ekran kartıdır. Çoğu AAA oyununu 1440p’de orta-yüksek ayrıntılarda 60 FPS’de oynatabilen Vega 64, 1080p’de iken ultra ayarlarda neredeyse tüm oyunlarda 60 FPS eşiğini geçiyor. Sonuç olarak Vega 64’ün büyük bir güç çekişi sorunu var. Mining için uzun süreler boyunca kullanmak istiyorsanız, oldukça yüksek voltajda olması gerektiğini unutmayın.

Genel olarak Vega 64, yüksek maliyeti ve daha yüksek güç çekişi nedeniyle madencilik için Vega 56’ya nazaran biraz daha az mantıklı. Bunun yanında daha yüksek bir hash oranı sağladığı da bir gerçek. Ekstra madencilik performansının bu zahmete değip değmeyeceğine karar vermek artık sizin tercihinize kalmış.

AMD Radeon RX 580 8GB

Radeon RX 580 8GB, mining işlemlerinden önce uzun süre ideal bir oyuncu ekran kartı modeli olarak anıldı. Günümüzde ise madencilikle neredeyse eş anlamlı hale gelmiştir. Dolayısıyla kripto para piyasası biraz hareketlendiğinde, piyasada stokları tükenen ilk ekran kartları arasındadır.

Aslına bakılırsa bu fazlasıyla anlaşılabilir bir durum. Çünkü RX 580, güç tüketimini kontrol altında tutarken maliyetiyle de oldukça iyi bir madencilik performansı sunar. Üstelik 8GB GDDR5 belleğe sahiptir. Fiyatı ortalama 10.000 TL civarındadır. Bu da kartın, AMD Radeon RX 590 8GB’nin neredeyse iki katı olduğu anlamına geliyor.

Ekran kartı, RX 590’dan biraz daha yüksek olan 29 MH/s’lik bir hash oranına sahip. Bunu başarabilmesi için 135W güç tüketimine gereksinim duyuyor. Günlük 3,20 dolar civarında bir kazanım elde edebilirsiniz. Yukarıda bahsettiğimiz nedenlerden dolayı RX 580’i bulmak, RX 590’dan nispeten daha zordur. Oyun performansı RX 590’ın %2-3’lük bir farkla gerisinde kalsa da RX 590’a oldukça benzediğini söyleyebiliriz. Yine de 1080p çözünürlükte oyun oynamanızı sağlayacaktır. Ekran kartı ile çoğu AAA oyununu orta-yüksek ayrıntılarda ortalama 60 FPS’de oynatabilir.

Genel olarak Radeon RX 580 8GB, mining için adeta biçilmiş bir kaftan. Ancak kartın hem yeni hem de ikinci eldeki kıtlığı ve göreceli maliyeti, diğer seçenekleri biraz daha cazip kılabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kripto para madenciliği kârlı mı?

Ethereum, son birkaç yıldır Proof of Stake blok zincirine geçmeye hazırlanıyordu. Biraz bahsetmek gerekirse Proof of Stake, kripto para birimi işlemlerini doğrulamak için kullanılan bir tür konsensüs mekanizmasıdır. Bu sistemle birlikte kripto paranın sahipleri, coinlerini stake edebilirler. Bu da onlara yeni işlem bloklarını kontrol etme ve blok zincirine ekleme hakkı verir.

Birden fazla göstergeye bakılırsa, Ethereum’un birleşmesi tahminen 2022’nin ilk yarısında gerçekleşecek. Ethereum, Proof of Stake’e geçer geçmez, madenciliğe devam etmek imkansız olacak. Sonuç olarak mining yapanlar, geçiş gerçekleştiğinde diğer algoritmaları aramak zorunda kalacaklar.

Kripto para madenciliği daha ne kadar yapılabilir?

Şu anda grafik kartlarında madenciliği yapılan en popüler kripto para birimi Ethereum’dur. Çoğu madenci bu kripto para birimini seçer. Fakat Proof of Stake geldiğinde Haziran 2022 için planlanıyor), Ethereum madenciliği yapmak imkansız hale gelecek. Bununla birlikte diğer kripto para birimlerini çıkarmak ise hala mümkün olacak. Fakat diğer kripto para birimlerinin madenciliğinin karlılığının daha sonra büyük ölçüde azalacağı tahmin ediliyor. Çünkü Ethereum ağının hash gücünün önemli bir kısmı büyük olasılıkla diğer kripto para birimlerine kayacaktır.

Kripto para madenciliği için herhangi bir ekran kartı kullanılabilir mi?

Evet, neredeyse tüm modern grafik kartları ile kripto para madenciliği yapılabilir. Ethereum madenciliği yapmak için en az 5 GB VRAM’e ihtiyaç duyacağınızı unutmayın. Eski kartların enerji verimliliğinin de düşük olduğu aklınızda olsun. Bu nedenle elektrik maliyetleri, elde edeceğiniz gelirden daha yüksek olabilir.