Telefon Çalmadan Kapanıyor Sorunu Nasıl Çözülür?

“Aradığım telefon çalmadan kapanıyor” diyorsanız, emin olun bu sorunu bir tek siz yaşamıyorsunuz. Çoğu telefon kullanıcısı, nedense telefonun çalmadan kapandığı yönünde bir sorun yaşıyor. Neyse ki oldukça can sıkıcı olan bu sorunu çözümü için bazı yöntemler mevcut. Aşağıda, aradığınız telefon numarasının çalmadan kapanıyor olmasına çözüm olarak yapabileceğiniz bazı şeylerden bahsettik.

Telefon Görüşmenin Başında Neden Kapanıyor?

Buna genel olarak halk arasında ‘hatta düşme’ de denir. Genellikle zayıf ağ, hatalı takılan veya hasar almış SIM kart ve güncel olmayan telefon yazılımı nedeniyle oluşur. Arızalı bir SIM kart, belirli bir telefonda aramaların kesilmesine de neden olabilir. Elbette bu tür arama sorunlarına neden olan başka sorunlar da var.

Öncelikle sorunun akıllı telefonunuzdan, SIM kartınızdan veya şebeke hizmetinizden kaynaklanıp kaynaklanmadığı konusunda emin olmalısınız. Şimdi bu sorunun çözüm yollarına bir bakalım.

Telefon Çalmadan Kapanıyor Sorununun Çözümü

Öncelikle bu soruna neden olabilecek bazı sorunlardan detaylıca bahsedelim.

Hattın zayıf olması, sizin veya karşı tarafın bu sorunu yaşaması durumunda telefon çalmadan dahi kapanabilir. İlk olarak soruna sizin hattınızın zayıf sinyal alması olasılığı üzerinden yaklaşacak olursak, yapmanız gereken şey bulunduğunuz ortamı değiştirip tekrar arama yapmak. Belki bulunduğunuz yer, şebekenin zayıf olması sebebiyle telefonun çalmadan kapanmasına sebep oluyor.

SIM kart da yaşadığınız sorunun suçlusu olabilir. Tüm düzeltme işlemlerini yapmış olsanız dahi SIM kartınızda fiziksel bir hasar veya kartın yanlış takılması, bu sorunu yaşamanıza sebep olacaktır. Bunu doğrulamak için SIM kartınızı telefonunuzdan çıkarıp bu sefer doğru olduğuna emin olduğunuz şekilde takmalısınız. Ardından birkaç arama yaparak sorunun devam edip etmediğini kontrol etmelisiniz.

Şimdi telefonun çalmadan kapanması sorununa yönelik neler yapabilirsiniz, buna bir bakalım.

Uçak Modu Açık Kalmış Olabilir

Bazen telefonumuzun ‘Uçak Modu’nu etkinleştirip devre dışı bırakmayı unutabiliyoruz. Böyle bir durumda yapacağınız aramalar engellenebilir. Arama sorunlarıyla karşılaşıyorsanız ve aramanız çalmadan kapanıyorsanı, öncelikle uçak modunuzu kontrol edin. Bunun için bildirim çubuğuna gidin ve modun açılıp açılmadığına bakın.

Telefonun Yazılımını Kontrol Edin

Telefonun çalmadan kapanması dahil olmak üzere yaşayabileceğiniz tüm sorunların sorumlusu, telefonun güncel bir yazılıma sahip olmaması olabilir. Dolayısıyla ilk olarak telefonunuzun yazılımı güncel mi, bunu kontrol edin. Eğer güncelleme varsa, WiFi ağına bağlandığınızdan emin olup güncellemeyi sağlayın. Ardından sorunun devam edip etmediğine tekrar bir bakın.

Kapsama Alanına Gidin

Sorunsuz bir bağlantı için sinyal gücünün ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuz. Sinyal gücünüzün yeterli düzeyde olup olmadığını görmek için telefonunuzun sinyal çubuğunu kontrol edin. Eğer değilse kapsama alanını bulana kadar etrafınızda gezinin. Ayrıca ağaçlar ve büyük binalar gibi sinyalleri engelleyen fiziksel engellerin bulunduğu yerlerde olmaktan kaçının.

Telefonunuzu Yeniden Başlatmaya Zorlayın

Telefonu yeniden başlatmak veya başlatmaya zorlamak, yaşadığınız sorunun çözümüne katkı sağlayabilir.

iPhone’unuzu yeniden başlatmaya zorlamak için ses açma düğmesine basıp hemen bırakın, ses kısma düğmesine basıp hemen bırakın, ardından yandaki düğmeye basılı tutun. Apple logosu göründüğünde ise bastığınız düğmeyi bırakın.

Android telefonunuzu yeniden başlatmaya zorlamak için güç düğmesine en az 20 saniye boyunca basılı tutun. Telefonunuz bu işlemle birlikte yeniden başlatılacaktır.

Arama Yönlendirmeyi Devre Dışı Bırakın

Telefonunuzda arama yönlendirmeyi etkinleştirdiğinizi bilmiyor veya fark etmemiş olabilirsiniz. Böyle bir durumda aramayla ilgili sorun yaşayabilirsiniz.

iPhone’da arama yönlendirmeyi devre dışı bırakmak için telefonunuzdan Ayarlar > Telefon sıralamasını takip edin. Şimdi Arama Yönlendirme’ye dokunun. Eğer bu özelliği etkinleştirdiyseniz, kaydırıcının üzerine dokunarak devre dışı bırakın.

Android’de arama yönlendirmeyi devre dışı bırakmak için Telefon uygulamasını açın ve hamburger menüsüne dokunun. Ayarlar‘ı seçip ardından ek hizmetleri açın. Bir sonraki adımda arama yönlendirmeyi göreceksiniz. Bu andan itibaren telefonunuzda her şeyin kapalı olduğundan veya devre dışı bırakıldığından emin olun.

SIM Kartınızı Çıkarıp Temizleyin

Bir telefonda aramanın kapanması sorununa kirlenmiş bir SIM kart da sebep olabilir. Bu yüzden lütfen SIM kartınızı çıkarın ve temiz, yumuşak bir bezle temizleyin. Fakat SIM çipine çok dikkat etmelisiniz. SIM kartınızdaki kiri hafifçe temizledikten sonra telefonunuza tekrar takın ve sorunu çözüp çözmeyeceğini kontrol edin.

Ağ Ayarlarını Sıfırlayın

Son olarak akıllı telefonunuzun ağ ayarlarını sıfırlamak, yaşadığınız telefonun çalmadan kapanması sorununu çözüme kavuşturabilir.

Android telefonunuzda Ayarlar‘ı açıp Telefon Hakkında yazılı kısmı görene kadar ekranı aşağı kaydırmalısınız. Şimdi sıfırlama seçeneğini görmelisiniz. Alternatif olarak Ayarlar uygulamasını açıp ağ ayarlarını sıfırlama şeklinde bir arama yapın. İlgili kısmı gördükten sonra telefon ağ ayarlarınızı sıfırlamak için çıkan seçeneğe dokunun.

iPhone’da ağ ayarlarını sıfırlamak için Ayarlar uygulamasını açın ve Genel‘e dokunun. Ardından ekranın en altına gidip Sıfırla‘ya dokunun.

Telefonunuzu Fabrika Ayarlarına Döndürün

Bu oldukça radikal bir seçenek olabilir, ancak çoğu durumda tüm yazılımsal sorunları çözer. Eğer bir donanım sorunu olmadığından eminseniz ve yukarıdaki yöntemler işe yaramadıysa, telefonunuzu sıfırlamak bu sorunu düzeltecektir.

Uyarı: Fabrika ayarlarına dönüştürme işlemi, telefonun hafızasındaki tüm verileri siler. Bunlar arasında rehber, mesajlar, medya dosyaları ve telefon hafızasında depolanan uygulamalar gibi tüm önemli veriler yer almaktadır. Fabrika ayarlarına döndürmeden önce önemli verilerinizi yedeklediğinizden emin olun.

Telefonunuzu sıfırlamak için telefon ayarlarına gidin ve “Yedekle ve Sıfırla” seçeneğine dokunun. Buradan “Telefonu Fabrika Ayarlarına Sıfırla” seçeneğine dokunun ve sıfırlama sürecini başlatmak için gerekli onayları verin. Telefonun tamamen sıfırlanması 5-10 dakika sürebilir. Sıfırlama işlemi sırasında telefonun kapanmamasına dikkat edin, aksi takdirde telefonunuzu kullanılamaz hale getirebilirsiniz.

Bataryayı Kontrol Edin

Batarya, telefonun iyi performans göstermesini sağlayan en önemli parçalardan bir tanesidir. Eğer batarya düşük performans gösteriyorsa, bu durum telefonu çalmadan kapanmasına sebep olabilir.

Android telefonların veya iPhone’un pil seviyesinin ne durumda olduğunu öğrenmek için cihazınızın Ayarlar kısmından Pil’e gidin. Buradan Pil sağlığının durumunu kontrol edin. Eğer “değiştirilmesi gerekiyor” şeklinde bir uyarı alıyorsanız, muhakkak pil değişimi işlemini gerçekleştirin. Cihazınızda büyük bir performans artışı olmasının yanında herhangi bir arama esnasında telefonun kapanması gibi sorunları da çözmüş olursunuz.

Telefon Kendi Kendine Neden Kapanıp Açılıyor?

Telefonunuzun kendi kendine kapanıp açılmasına sebep olabilecek bazı sorunlar şunlardır:

  • Düşük pil: Telefonunuzun pili zayıfladığında, güç tasarrufu yapmak için kendi kendine kapanabilir.
  • Aşırı ısınma: Telefonunuz çok ısındığında zarar görmesini önlemek için kapanabilir.
  • Donanım sorunları: Hasarlı pil, şarj bağlantı noktası veya güç düğmesi gibi hatalı donanımlar, telefonunuzun kendi kendine kapanmasına neden olabilir.
  • Yazılım sorunları: Yazılımdaki hatalar, bozuk dosyalar veya eski uygulamalar da telefonunuzun beklenmedik şekilde kapanmasına neden olabilir.
  • Kötü amaçlı yazılım: Kötü amaçlı yazılım, ani kapanmalar da dahil olmak üzere her türlü soruna neden olabilir.

Telefon Kendi Kendine Kapanıp Açılıyor Sorunu Nasıl Düzeltilir?

Telefonunuz sıklıkla kendi kendine kapanıp açılıyorsa alabileceğiniz bazı önlemler bulunuyor. Bunlardan bazıları şunlar:

  • Telefonunuzu şarj edin: Telefonunuzun pili zayıfsa, kendi kendine kapanıp açılabilir.
  • Pili çıkarın: Telefonunuzun çıkarılabilir bir pili varsa, birkaç dakika pili çıkarıp yeniden takmayı deneyin.
  • Yazılım güncellemelerini kontrol edin: Telefonunuzun yazılımının güncel olduğundan emin olun.
  • Uygulama güncellemelerini kontrol edin: Bazen bir uygulama telefonunuzun kendi kendine açılıp kapanmasına neden olabilir. Tüm uygulamalarınızın güncel olduğundan emin olun.
  • Kötü amaçlı yazılım olup olmadığını kontrol edin: Kötü amaçlı yazılım, telefonunuzu kendi kendine kapatıp açmak da dahil olmak üzere her türlü soruna neden olabilir. Güvenli bir antivirüs uygulaması yükleyin ve kötü amaçlı yazılım olup olmadığını kontrol etmek için bir tarama çalıştırın.
  • Fabrika ayarlarına sıfırlama: Yukarıdaki çözümlerin hiçbiri işe yaramazsa fabrika ayarlarına sıfırlama yapmanız gerekebilir. Bu yöntem telefonunuzdaki tüm verileri silecektir. Bu sebeple işleme devam etmeden önce önemli dosyalarınızın yedeğini aldığınızdan emin olun.