‘Telefonum Şarj Olmuyor’ Sorunu Nasıl Çözülür?

Telefonum-Şarj-Olmuyor-Sorununa-Karşi-En-Etkili-Çözümler

Hem Android telefonlarda hem de iPhone’larda gün gelir, cihazınız şarj olmayabilir. Hemen ‘Acaba telefonumun batarya ömrü mü bitti?’ gibi düşüncelere kapılmanıza gerek yok. Telefonunuz, birçok farklı sebepten ötürü şarj olmuyor olabilir. Bu sorunu anlayıp düzeltebileceğiniz bazı yöntemler bulunuyor. ‘Telefonum şarj olmuyor, ne yapmalıyım?‘ sorusuna cevap arayanların yapması gerekenleri açıkladık.

Telefonun Şarj Olmadığı Nasıl Anlaşılır? | Android

  • Ekranda şarj simgesi görünmüyor.
  • Bazı telefonlarda olduğu gibi taktığımda ses çıkmıyor.
  • Pil simgesi düşük şarj göstermeye devam ediyor, hala kırmızı veya yanıp sönüyor.
  • Pil tamamen bittiği ve telefon kapandığı için hiçbir şey olmuyor.

Telefonun Şarj Olmamasının Nedenleri | Android

Telefonunuzun şarj olmamasının birkaç nedeni vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Kablonuz veya şarj cihazınızla ilgili donanımsal bir sorun var.
  • Güç kaynağınızla ilgili bir sorun var. Bu, bilgisayarınızdaki çıkış, USB bağlantı noktası veya gücü bitmiş powerbank olabilir.
  • Telefonunuzdaki uygulamalar cihazınızda çok fazla boş alan bulunduğu için haddinden fazla güç kullanarak şarj olmasını engelliyor olabilir.
  • Özellikle bir uygulamayla ilgili sorun var.
  • Telefonunuzun düzgün şekilde şarj olmasını engelleyen bir Android işletim sistemi güncellemesiyle ilgili sorun olabilir.
android-telefon-şarj-olmuyor-sorunu-ve-çözümü

Telefon Şarj Olmadığında Yapılması Gerekenler | Android

Android telefonunuzun neden şarj olmadığını öğrenmek için işe öncelikle harici sorunları tespit etmekle başlayın.

  • Prizi veya güç kaynağını kontrol edin. Telefonunuzu taktığınız priz bir nedenden dolayı çalışmıyor olabilir, bu nedenle farklı bir priz deneyin. Aynı şekilde, sorunu çözüp çözmediğini görmek için bilgisayarınızdaki farklı bir USB bağlantı noktasını ya da powerbank kullanmayı deneyin.
    NOT: Bilgisayarlardaki USB bağlantı noktaları, çok kullanımlı bağlantı noktaları oldukları için telefonları şarj etme konusunda yavaş olmalarıyla ünlüdür. Telefonu doğrudan bir elektrik prizinden veya powerbank ile şarj etmeyi deneyin.
  • Şarj cihazınızı ve kablonuzu kontrol edin. Bunun nedeni yıpranmış veya eski bir kablo olabilir, dolayısıyla farklı bir kablo ile şarj etmeyi deneyin. Şarj cihazınız da düzgün çalışmıyor olabilir, bu nedenle farklı bir şarj cihazı deneyin. Şarj cihazındaki uç noktaları ve kablonun bağlantı portunu da kontrol etmeyi unutmayın.
  • Telefonunuzdaki şarj bağlantı noktasını kontrol edin. Hasarlı görünüp görünmediğini anlamak için bağlantı noktasına dikkatlice bakın. Burada herhangi bir sorun varsa, şarjın kablodan telefona geçmesi işlemi gerçekleşmeyebilir. Toz veya parçacıkları temizlemek için bağlantı noktasına üflemeyi deneyin.
    Uyarı: Şarj portuna hiçbir şey sokmayın. Hem cihaza hem de kendinize zarar verebilirsiniz.
  • Şarj olurken tüm uygulamaları kapatın. Telefon şarj olurken çok fazla güç kullanan açık uygulamalar olabilir. Bu, şarj olurken telefonu kullanmanızı da içerir. Çünkü herhangi bir uygulama, bitmiş pilden elde edilenden daha fazla güç kullanabilir. Telefon şarj olurken tüm uygulamaları kapatın ve şarj olurken kullanmayın. Şarjın devam edip etmediğini görmek için düzenli olarak tekrar kontrol edin.
  • Telefonunuzun önbelleğini temizleyin. Bazen bir uygulama, kapatmış gibi görünse de arka planda çalışmaya devam eder. Uygulama ayrıca sıkıntılı olabilir ve bu şekilde çalışmaya devam edebilir. Telefonunuzun depolama önbelleğini temizlemek bu sorunu çözebilir, bu nedenle denemeye değer.
    NOT: Telefonunuza bağlı olarak önbelleği temizlemek için Ayarlar > Depolama dizinini kullanabilir ya da tek tek her uygulamaya bakabilirsiniz. Android 10 ve sonrasındaki sürümlerde Uygulamalar ve Bildirimler > Uygulama Bilgileri > [uygulama adı] > Depolama ve önbellek > Önbelleği temizle dizinini kullanabilirsiniz.
  • Telefonunuzu yeniden başlatın. Bazı durumlarda, Android işletim sisteminiz bir şekilde takılabilir ve cihazın şarj olmasını engelleyebilir. Telefonunuzu kapatın, bir dakika kadar bekleyin ve ardından tekrar açın.
  • Telefonunuzu kapatın veya Uçak Modu’nu kullanın. Tüm uygulamaları kapatmış olsanız bile, şarj esnasında çalışmaya devam eden bazı arka plan hizmetleri vardır. Örneğin Bluetooth’u etkin bırakmak, bir telefonun çok fazla güç kullandığı için hızlı şarj olmasını engelleyebilir. Keza konum ve Wi-Fi servisleri de öyle. Bunların telefonunuzun şarj olmasını engelleyip engellemediğini görmek için telefonunuzu tamamen kapatmayı veya Uçak Modu’nu açmayı deneyin. Uçak Modu, bu hizmetlerin çoğunun çalışmasını engeller. Bu da şarjı engelleyen unsurlar olup olmadıklarını kolay bir şekilde anlamanızı sağlayacaktır.
  • Piliniz bitmiş olabilir. Bazı Android telefonlarda sorun, fiziksel pil olabilir. Sahip olduğunuz telefona bağlı olarak, pili kendiniz de inceleyebilirsiniz ancak çoğu kişinin bunu yapması için işi bilen bir kişiye götürmesi gerekir. Yetkili bir teknisyenin bakabilmesi için telefon üreticinizin web sitesine bakın. Telefonunuzu size en yakın konumda bulunan yetkili servise götürün.

Tüm bu işlemleri uyguladınız ve telefonunuz şarj olmamaya devam ediyorsa artık sizin yapabileceğiniz bir şey kalmadı. Telefona neler yapılabileceğini anlamak için bir tamirciye götürmenizin vakti gelmiş demektir.

‘iPhone Şarj Olmuyor’ Sorunu Nasıl Çözülür?

iPhoneum-şarj-olmuyor-sorunu-ve-çözümü

Apple teknisyenlerinin şarj olmayan iPhone’larla ilgili en sık duyduğu sorulardan bir tanesi şudur: “iPhone’um şarj olmazsa, yeni bir pile ihtiyacım olur mu?” Şarj olmayan yüzlerce iPhone ile çalışma deneyimine sahip olan bir Apple teknisyeni, son çözüm olmadığı müddetçe buna ihtiyacınızın olmadığını söylüyor.

iPhone’unuzun çoğu zaman şarj olmamasının en büyük sebebi donanımsal değil, yazılımsal bir sorundur. Eğer donanımsal bir sorunsa da bu büyük olasılıkla şarj portuyla alakalıdır. Neyse, buraya sonra değineceğiz.

  • iPhone’unuza hard reset uygulayın. Bazen çözüm, iPhone’unuzu hard reset ile sıfırlamak kadar basittir. Bir Apple teknisyeninin de Apple Store’da yapacağı ilk şey budur ve bu işlemi evde yapmak kolaydır.

iPhone’a Hard Reset Nasıl Atılır?

iPhone 6S, SE ve daha eski modeller: Ekranda Apple logosu görünene kadar güç düğmesini ve Ana Ekran düğmesini birlikte basılı tutup ardından bırakın.

iPhone 7 ve 7 Plus: Ekranda Apple logosu görünene kadar güç düğmesini ve ses kısma düğmesini birlikte basılı tutup ardından bırakın.

iPhone 8, X, SE 2 ve daha yeni modeller: Bunun için üç farklı yöntem var. Birincisi, sesi açma düğmesine hızlıca basıp bırakın. İkincisi, sesi kısma düğmesine hızlıca basıp bırakın. Son olarak ekranda Apple logosu görünene kadar güç düğmesini (iPhone X’te “yan düğme” olarak adlandırılır) basılı tutun ve ardından bırakın.

Teknik ipucu: Kullanıcıların iPhone’unuza hard reset uygularken yaptıkları en büyük hata, düğmeleri yeterince uzun süre basılı tutmamalarıdır. iPhone 8 veya daha yeni modellerde, ilk iki düğmeye çok hızlı bastığınızdan ve güç düğmesini uzun süre basılı tuttuğunuzdan emin olun. Bazen bu işlemin 20 saniye veya daha fazla sürebileceğini unutmayın.

  • Lightning kablonuzda hasar kontrolü yapın. iPhone’unuzu şarj etmek için kullandığınız USB kablosunun her iki ucuna da yakından iyice bakın. Apple’ın lightning kabloları, özellikle iPhone’unuza bağlanan uçta yıpranmaya eğilimlidir. Görünür derecede aşınma belirtileri görüyorsanız, yeni bir kablo almanın zamanı gelmiş olabilir.

Lightning kablosunun bozuk olup olmadığı nasıl anlaşılır? Kablonun dış kısmında gözle görünür bir hasar yoksa, iPhone’unuzla birlikte verilen duvar adaptörünü kullanmak yerine bilgisayarınızdaki USB bağlantı noktasına takmayı deneyin. Daha önce bilgisayarınızı kullanarak zaten ettiyseniz, bu sefer duvar adaptörünü kullanmayı deneyin. Birinde çalışıyor diğerinde çalışmıyorsa, sorun kabloda değildir.

Klasik bir yöntem olsa da kablonuzda sorun olup olmadığını belirlemenin en iyi yolu, iPhone’unuzu bir arkadaşınızın kablosunu kullanarak şarj etmeyi denemektir. Eğer şarj olmaya başladıysa iPhone’unuzun neden şarj olmadığını buldunuz; arızalı bir kablo.

  • Üçüncü taraf kablo kullanımı. Bir iPhone’un şarj olmamasının en yaygın sebeplerinden bir tanesi, insanların benzin istasyonlarından satın aldığı düşük kaliteli üçüncü taraf iPhone şarj kablolarıdır. Apple’ın orijinal lightning kabloları elbette pahalıdır fakat bunun asla gerçek bir çözüm olmadığını unutmayın. Aldığınız ucuz bir kablo, iPhone’unuzu şarj etmediği için sorunun cihazınızda olduğunu zannedebilirsiniz. Böyle sorunlar yaşamaya hiç gerek yok
  • iPhone’unuzun şarj bağlantı noktasını temizleyin. Bir el feneri kullanarak iPhone’unuzun altındaki şarj bağlantı noktasına yakından bakın. Orada gördüğünüz herhangi bir pislik, lightning kablosunun iPhone’unuzla tam olarak bir bağlantı kurmasını engelliyor olabilir. iPhone’unuzun şarj bağlantı noktasında pislik veya başka kalıntılar bulursanız, fırçayla temizlemenin zamanı gelmiş demektir. iPhone’unuzun altındaki elektronik aksamlara zarar vermeyecek bir şeye ihtiyacınız var; diş fırçasına. Daha önce hiç kullanmadığınız bir diş fırçası alın ve iPhone’unuzun şarj bağlantı noktasını nazikçe fırçalayın. Apple teknisyenlerinin de (diş fırçasının işlevini gören aletlerle) benzer işlemi uyguladığını unutmayın.
  • iPhone’u onarılması için Apple Store’a götürün. Tüm bu saydığımız işlemler bir işe yaramadıysa, iPhone’unuzu onarması için Apple Store’a götürmeniz gerekecektir. Eğer telefonda sıvı veya fiziksel hasar varsa, Apple’ın sunabileceği tek seçenek iPhone’unuzun tamamını değiştirmek olacak. Bunu yapmadan önce telefonunuzdaki tüm önemli verilerin yedeğini aldığınızdan emin olun. Çünkü Apple teknisyenleri, iPhone’unuzu emanet ettikten sonra bunlara sonsuza kadar ulaşamayacağınızı söyleyecektir.

Son olarak Apple’ın, iPhone’unuzun şarj olmadığında neler yapabileceğinize dair geniş kapsamlı bir makalesi bulunuyor. O makaleye şuradan ulaşabilirsiniz.