Telefonun Şarjı Neden Çabuk Biter?

Hepimiz günümüzün büyük bir kısmını akıllı telefonlarımızı kullanarak geçiriyoruz. Bunun da çoğunu sosyal medya platformları kapsıyor. Tüm bu faaliyetler dışında işlem gücü, Wi-Fi sinyalleri, ekran paneli gibi tüm bu bileşenler, pil tüketimine yol açar. Hepimizin bildiği üzere ne kadar çok kullanım olursa, pil de o kadar çabuk bitiyor.

Akıllı telefonunuzun pilinin hızla bitmesine sebep olan pek çok durum vardır. Ancak önemli olan kısım, nedeni belirleyip sorunu o şekilde çözmektir. Bu makale ile telefonun şarjı neden çabuk biter, bundan bahsedeceğiz.

Telefonun Şarjının Çabuk Bitme Sebepleri

Telefonu Maksimum Ekran Parlaklığında Tutmak

Gün geçtikçe büyüyen akıllı telefonların yüksek çözünürlüklü ekranları diğer tüm bileşenlerden daha fazla pil tüketir. Ekran paneli çözünürlüğü ve boyutu, şarjın bitmesine sebep olan en önemli faktör konumuna geldi. Bu nedenle pilden tasarruf etmek için ekranınıza ince ayarlar yapmak durumundasınız.

Öncelikle ekran parlaklığının çok yüksek olması, telefonunuzun pilinin kısa sürede tüketilmesine yol açacaktır. Telefonunuzun pilinin bitmesini önlemek için ekran parlaklığını mümkün olan en düşük seviyeye ayarlayabilir veya otomatik parlaklığa ayarlayabilirsiniz. Bunu yaptığınızda ekranın çevrenize göre ne kadar parlak olması gerektiği otomatik olarak belirlenecek ve parlaklığı buna göre ayarlanacaktır. Bununla birlikte telefonunuzun ekranı boştayken kapanması için geçen süreyi de azaltabilirsiniz. Bu şekilde akıllı telefonunuzda pil tasarrufu yapabileceksiniz.

Telefonun WiFi Ağlarını Aramaya Devam Etmesi

Hücresel veri yerine WiFi’yi kullanmak yalnızca mobil internetinizi değil, aynı zamanda yüklü faturalarla karşılaşmanızı da engeller. Fakat WiFi’yi her zaman açık tutmak, cihazınız için pek iyi olmayabilir. Telefonunuzun sürekli olarak WiFi sinyali arama sürecinde olması, pilinin kolayca tükenmesine sebep olacaktır. Bu nedenle herhangi bir Wi-Fi ağına bağlanmadığınız zamanlarda cihazınızda WiFi’yi kapatmak en iyi çözümdür.

Çokça Bildirim Gelmesi

Telefonunuzda, muhtemelen ekrana bildirim gönderen çok sayıda uygulama bulunuyordur. Bildirimle birlikte titreşim modunun da açık kalması, telefonunuzda yoğun işlemlerin gerçekleşmesine yol açar. Tüm bu etmenler, telefonunuzun şarjının kısa sürede bitmesine sebep olur. Dolayısıyla yapmanız gereken şey, telefonuzun Ayarlar kısmına giderek nadiren kullandığınız uygulamalardan gelen bildirimleri kapatmaktır. Ayrıca Ayarlar’dan cihazınızın titreşim modunu da kapatmanızı öneririz.

Android telefonlarda bildirimi kapatmak için uygulamanız gereken adımlar:

  • Telefonunuzdan Ayarlar uygulamasını açın.
  • Bildirimler > Uygulama ayarları sıralamasını takip edin.
  • “En son” bölümünün altındaki size bildirim gönderen uygulamaların hangileri olduğuna bakın.
    • Daha fazla uygulama bulmak için açılır menüdeki Tüm uygulamalar‘a dokunun.
  • Şimdi uygulamanın üzerine dokunun.
  • Buradan uygulama bildirimlerini kapatın.
  • Belirli bildirim kategorilerini seçmek için uygulamanın ismine dokunabilirsiniz.

iPhone’da bildirimleri kapatmak içinse şu adımları izleyin:

  • iPhone’unuzdan Ayarlar > Bildirim sıralamasını takip edin.
  • Ekranı aşağı kaydırıp bildirim almak istemediğiniz uygulamaları seçin.
  • Şimdi en üstteki Bildirimlere İzin Ver seçeneğinin sağındaki kaydırıcının üzerine dokunun (yeşil renkten griye dönmeli)

‘Arka Planda Uygulama Yenile’ Telefonunuzun Şarjını Tüketir

Arka planda çalışmaya devam ederek veri kullanan ve dolayısıyla telefonunuzun pilini tüketen birçok uygulama vardır. Ancak arka planda hangi uygulamaların çalıştığını ve telefonunuzun pilini tükettiğini kontrol edebilirsiniz.

iPhone’da arka planda uygulama yenileme ayarlarını özelleştirmek için şu sıralamayı takip edin:

  • iPhone’unudan Ayarlar > Genel sıralamasını takip edin.
  • Arka Planda Uygulama Yenile seçeneğine dokunun.
  • Ekranın en üstündeki Arka Planda Uygulama Yenile seçeneğine tekrar dokunup Kapalı hale dönüştürün.
  • Veya yalnızca WiFi olarak ayarlayın ve aşağıdaki uygulamalardan yalnızca en önemli olduğunu düşündüğünüz birkaç tanesini seçin.

Android telefonlarda arka planda uygulama yenileme ayarlarını özelleştirmek için:

  • Android telefonunuzdan Ayarlar uygulamasını açın.
  • Buradan Ağ ve internet‘e dokunun.
  • Veri kullanımı > Veri tasarrufu sıralamasını takip edin.
  • Veri tasarrufunu aktif hale getirin.

Kötü Sinyal Telefonun Pilini Olumsuz Etkiler

Bulunduğunuz bölgede telefonunuza gelen GSM sinyalleri zayıfsa, bu durum telefonun şarjını olumsuz yönde etkiler. Çünkü bu esnada telefonunuz, sizi bağlı tutmak için en yakındaki baz istasyonlarıyla iletişim kurtmaya çalışacaktır. Bu yoğun işlemler, cihazınızın bataryasından daha fazla güç talep edilmesine sebep olacaktır. Aslında bunun için yapabileceğiniz pek bir şey yok. En fazla telefonunuzu uçak moduna alabilirsiniz ki bu da GSM operatörünüzle iletişiminizi tamamen kapatacağınız anlamına geliyor.

Bataryanız Sorunlu Olabilir

Eğer yukarıdaki yöntemleri uygulamanıza rağmen telefonunuzun şarjı çabuk bitiyorsa, donanımsal bir sorun yaşamanız kuvvetle muhtemeldir. Bu durumda yapılabilecek şey, telefonunuz garanti kapsamındaysa üretici firmayla görüşerek batarya değişikliği talebinde bulunmak. Eğer garanti süreci sonlandıysa bu işi bir ücret karşılığı yapan, güvendiğiniz bir üçünü taraf firmadan destek alabilirsiniz.