Windows 10 ve 11’de Ekranı İkiye Bölme Nasıl Yapılır?

Windows-10-ve-11de-Ekrani-İkiye-Bölme-Nasil-Yapilir

Windows 10 ve 11’de bilgisayar ekranınızı birden çok pencereye bölmek için çeşitlik yöntemler vardır. Eğer bilgisayarınızın ekranını farklı gerekçelerle birden fazla pencereye bölmek istiyorsanız, aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz.

Windows 10’da Snap Assist’i Kullanarak Ekranı Bölme

Windows 10’da ekranları ikiye veya daha fazla pencereye bölerek kullanmayı kolaylaştıran özelliğin adı Snap Assist’tir. Bunu aşağıdaki talimatları kullanarak gerçekleştirebilirsiniz:

Adım 1: Ekranın bir bölümüne yapıştırmak istediğiniz pencereyi seçip sonrasında kenara doğru sürükleyin.

Adım 2: Seçtiğiniz pencereyi kapattığınızda açık olan başka pencereleriniz varsa, ikinci kısmı doldurmanız için bazı seçenekler göreceksiniz. Birine tıkladığınızda otomatik olarak ilk pencerenin karşısında bulunan yere yerleşecektir. Bunu yapmayıp seçim ızgarası kaybolduğunda, ikinci pencereyi boş alanın kenarına doğru sürükleyin.

Windows-10da-Snap-Assisti-Kullanarak-Ekrani-Bölme

Adım 3: İki pencereyi yeniden boyutlandırmak için imleci ok görünümüne gelene kadar bölme çizgisinin üzerine getirin. İki pencereyi uygun şekilde ayarlamak için ayırıcıya tıklayıp basılı tutun. Ancak bir pencerenin ne kadar dar olabileceğinin bir sınırı olduğunu da unutmayın.

Not: Snap Assist çalışmayı reddediyor ya da farklı hatalar mı veriyor? Windows’ta oturum açtığınızda uygulamaları otomatik olarak başlatan başlangıç ​​programlarınızı kontrol edin. Bu programlar, bazen Snap Assist’e müdahale edebilir. Bu programları devre dışı bıraktığınızda sorun muhtemelen çözülecektir.

Snap Assist’i Kapatma

Snap Assist’i kullanmak istemediğinizde kolaylıkla devre dışı bırakabilirsiniz. İşte sırasıyla yapmanız gerekenler:

  • Ayarlar uygulamasını açın. Başlat menüsünde dişli olarak görünen simgedir.
  • Sistem‘i seçin.
  • Solda listelenen Çoklu Görev‘i seçin.
  • Bu özelliği kapatmak için Snap Windows altında görüntülenen Açma/Kapama kısmına tıklayın.
  • Tamamen kapatmak yerine belirli Snap Assist özelliklerini devre dışı bırakmayı tercih ederseniz, devre dışı bırakabileceğiniz üç ayar vardır. Her ayarın yanındaki kutuların işaretini kaldırarak bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Klavye Kısayolunu Kullanarak Ekranı Bölme

Bu işlemi klavyenizde daha hızlı bir şekilde mi yapmak istiyorsunuz? Pencereleri bölmek için kullanabileceğiniz oldukça işlevsel bir kısayol var.

Etkin bir pencerede Windows tuşunu basılı tutun ve sonrasında sol veya sağ ok tuşuna basın. Bunu yaptığınızda etkin pencere, otomatik olarak sola veya sağa doğru yaslanmalıdır. İkinci boş alanı doldurmak içinse başka bir pencere seçin.

Bir pencereyi tekrar tam ekrana genişletmek istiyorsanız, Windows tuşuna ve Yukarı ok tuşuna birlikte basmanız yeterlidir. Yanlışlıkla yarım pencere yerine çeyrek pencere yaparsanız, genişletmek için Windows ve Yukarı veya Aşağı ok tuşlarını da kullanabilirsiniz.

Windows 11’de Ekran Nasıl Bölünür?

Windows 11’deki Snap düzenleri, üretkenliği artırmaya ve ekranınızı bölmeye yardımcı olan yeni bir özelliktir. Windows 10’daki Snap Assist’e çok benzeyen bu özellik, bir pencerenin duvardaki tuğla parçalarına benzer şekilde görünmesi için altı farklı yol sunuyor. Snap düzenleri, büyük yatay ekranlarda üç yan yana pencere ve dikey ekranlarda alt ve üst kısma yığılmış pencereler olmak üzere mevcut ekran boyutuna ve yönüne göre destek sunar. Şimdi bu işlemi nasıl yapacağınızdan bahsedelim:

Adım 1: Klavyenizdeki Windows Tuşuna ve Z’ye basın. Açık olan pencerenin hemen sağ üst tarafında açılır bir kutu göreceksiniz.

Windows-11de-Ekran-Nasil-Bölünür

Adım 2: Pencerenizi bölmek istediğiniz toplam 6 ekran seçeneğinden birini tercih edin. Windows, görev değiştiriciyi açarak açık pencerelerinizden birini seçmenizi önerecektir. Açık bir pencere seçtiğinizde de yerine oturacaktır.

Adım 3: Snap düzenleri çalıştırma konusunda sorun yaşıyorsanız, klavyenizde Windows Tuşuna ve sol veya sağ ok tuşuna basmanız yeterlidir. Ya da Windows 10 için yukarıda bahsettiğimiz talimatları uygulayın. Bu işlem, her iki işletim sisteminde de aynı şekilde çalışır.