Photoshop; onlarca yıldır tüm dünya tarafından kabul görmüş bir programdır. Fakat bu programı ara sıra kullananlar ya da yalnızca temel fotoğraf düzenleme yapmak adına kullananlar için de epey pahalıdır. Ayrıca Photoshop kapsamlı bir görüntü düzenleme ve grafik tasarım yazılımıdır. Bu sebeple çok yer kaplar ve bilgisayarınızın yavaşlamasına sebep olabilir.
Eğer ücretsiz Photoshop alternatifi programlar arıyorsanız, tam olarak aradığınız yerdesiniz. Aşağıda faydalanabileceğiniz birçok Photoshop benzeri program mevcut. Çoğunluğu ücretsiz, bazıları ise birkaç haftalık deneme sürelerine sahip. İçlerinden en beğendiklerinizi gönül rahatlığıyla kullanmaya başlayabilirsiniz.
Alternatif Photoshop Programları | Ücretsiz
Affinity Photo
Affinity Photo, Serif tarafından geliştirilmiş profesyonel bir fotoğraf düzenleme yazılımıdır. Photoshop alternatifi en iyi programlar arasında bulunan Affinity Photo, Windows ve macOS cihazlarda kullanılabilir. Program bir dizi rötuş aracı ve katmanlarla çalışma desteği dahil olmak üzere fotoğrafları düzenleme ve değiştirme işlemleri yapabilmenizi sağlayacak özellikler sunar.
Affinity Photo’nun en güçlü yönlerinden birisi, sezgisel ve gezinmesi kolay olan kullanıcı arayüzüdür. Yazılım ayrıca fotoğraf düzenleme konusunda yeni olan kullanıcılar için bazı eğitimler ve kaynaklar sunar.
Affinity Photo, performans açısından genellikle kullanıcılar tarafından iyi karşılanır. Kullanıcıların fotoğraflarında hassas düzenlemeler yapmasına olanak tanıyan özelliklerin kullanımı da oldukça hızlıdır. Ayrıca yüksek çözünürlüklü görüntüler için destek sunarak büyük dosyalarla çalışan fotoğrafçılar için iyi bir seçimdir.
Genel olarak Affinity Photo, Photoshop’a güçlü ama uygun fiyatlı bir alternatif arayan profesyonel fotoğrafçılar ve fotoğraf tutkunları için sağlam bir seçimdir.
SumoPaint
SumoPaint, fotoğraflarını düzenleyip değiştirebilmenizi sağlayan çeşitli özelliklere sahip, ücretsiz bir fotoğraf düzenleyicidir. Programı dilerseniz herhangi bir indirme veya kurulum gerektirmeden web tarayıcısı aracılığıyla da kullanabilirsiniz.
SumoPaint’in güçlü yönlerinden biri, gezinmesi kolay olan ve mantıklı bir şekilde düzenlenmiş bir dizi araç ve özellik içeren kullanıcı dostu arayüzüdür. Yazılım ayrıca fotoğraf düzenleme konusunda yeni olan kullanıcılar için bazı eğitici tüyolar verir.
SumoPaint, performans açısından genelde kullanıcılar tarafından iyi karşılanır. Hızlı ve duyarlı olan program, fotoğraflarınız üzerinde hassas düzenlemeler yapmanıza olanak tanır. Ayrıca JPEG, PNG ve GIF dahil olmak üzere çeşitli görüntü formatları için destek sunar.
SumoPaint, genel olarak çeşitli özelliklere ve kullanıcı dostu bir arayüze sahip ücretsiz, web tabanlı bir fotoğraf düzenleyici arayan kullanıcılar için sağlam bir seçimdir. Photoshop gibi ücretli bir fotoğraf düzenleyicinin tüm gelişmiş özelliklerine sahip olmasa da, temel fotoğraf düzenleme görevleri için yine de güçlü bir araç olabilir.
İndirme Bağlantıları: Windows – Mac
GIMP
Birçok kişinin ‘ücretsiz Photoshop’ denilince aklına gelen ilk programlardan biri, kuşkusuz piyasada uzunca bir süredir bulunan GIMP’tir. Windows, Mac ve Linux için kullanılabilen açık kaynaklı bir programdır. Resmi web sitesinde birçok yardımcı eğitimler yer almaktadır.
Artıları: GIMP, katman maskeleri ve filtreler gibi gelişmiş özellikler içerir. İhtiyaçlarınıza uygun çok sayıda indirilebilir eklentisi bulunuyor. Hem fotoğrafçılar hem de grafik tasarımcılar, çalışmalarının çoğunu yapmak için ihtiyaç duydukları araçları GIMP’te rahatlıkla bulabilirler. GIMP ayrıca çok çeşitli dosya formatlarını da destekliyor.
Eksileri: Arayüzü Adobe Photoshop’taki gibi sezgisel değil.
Pixlr
Pixlr’ı diğer çoğu programdan ayıran özelliği, web tabanlı fotoğraf düzenleyici olmasıdır. Vinyet, renk düzeltme, doygunluk, kontrast ve çerçeveler gibi temel ayarları yapmanızı sağlar. Mobil sürümünde ise hareket halindeyken fotoğrafları düzenlemek oldukça kolaydır.
Artıları: Pixlr, bilgisayarına fazladan program indirmek için yeterli depolama alanı olmayanlar için iyi bir seçimdir. Arayüzün kullanımı kolaydır, biraz Photoshop Elements’i anımsatıyor. Pixlr, çevrimiçi bir düzenleyicide bulunması epey zor olan katmanları dahi destekliyor.
Eksileri: Pixlr kullanarak fotoğrafları düzenlemek için sürekli bir internet bağlantısına ihtiyacınız olacak. Orijinal Pixlr Editor’a bağlı kalırsanız, çalışması için Flash’a ihtiyacınız duyacaksınız. Ancak yeni Pixlr X, HTML5 üzerinde de çalışıyor.
İndirme Bağlantıları: iOS – Android – Tarayıcı Bağlantısı
Darktable
Darktable, Adobe ürünlerine kıyasla sınırlı işlevsellik sunsa da genellikle Lightroom alternatifi olarak lanse edilen bir görüntü düzenleyicidir. Yeni başlayanlar için temel görüntü iyileştirme konusunda çok iyi araçlara sahiptir. Ayrıca kendi ön ayarlarınızı oluşturup kaydetmenize izin verir, tek tık ile düzenlemeyi kolaylıkla yapmanızı sağlar.
Artıları: Darktable, kullanıcıların renkleri eşzamanlı olarak düzeltmesine, filtreler uygulamasına, parlaklığı ve kontrastı ayarlamasına olanak tanıyan basit bir arayüze sahiptir. Arayüz, Lightroom’unkiyle neredeyse aynıdır. Birçok fotoğraf düzenleme programı yalnızca Mac ve Windows için mevcutken, Darktable Linux için de mevcuttur.
Eksileri: Profesyonel fotoğrafçılar için yeterli araca sahip değildir. Dosyalar çok büyükse hata verip çökebilir.
Capture One
Capture One, hassas renk ayarlamalarında uzmanlaşmış olan Photoshop’a bir alternatiftir. Program ile Adobe Photoshop ve hatta Adobe Lightroom ile neredeyse aynı seviyede renk işlemeyi ve gelişmiş bir renk düzenleyiciyi deneyimleyebilirsiniz.
16 katmana kadar Refine Mask ve Feather Mask araçlarıyla inanılmaz derecede hassas maskeler uygulayabilirsiniz. Birleştirmek ve panorama çekimleri oluşturmak için çoklu görüntüleme araçlarından da faydalanabilirsiniz
Photoshop alternatifi bir programa ihtiyacınız varsa, Capture One’ın benzer birçok özelliğe sahip olduğunu söyleyebiliriz. Üstelik epey yüksek kaliteli sonuçlar elde etmenizi sağlar. Capture One, kullanıcılarına 30 günlük ücretsiz deneme sunar. Ardından kullanmaya devam etmek için programı satın almanız gerekecek.
Artıları: Yaptığınız çalışmaların oldukça yüksek kalitede çıktılarını alabilirsiniz. Ayrıca bu çalışmaları programdaki araçlar aracılığıyla oldukça kısa sürede tamamlayabilirsiniz.
Eksileri: 30 günlük ücretsiz denemenin ardından kullanmaya devam etmek için biraz masraf yapmanız gerekecek.
Luminar
Luminar, kapsamlı bir Photoshop alternatifi arıyorsanız en iyi seçeneklerden birisidir. Fotoğraf yönetimini gelişmiş RAW düzenlemeyle birleştiren Luminar, profesyonel fotoğrafçılar ve tasarımcılar için uygun bir seçenektir.
Artıları: Luminar, fotoğraf yönetiminin yanı sıra çok iyi fotoğraf düzenleme yeteneklerine de sahip. Kontrast, vurgular, doygunluk ve parlaklık gibi özelliklerde hassas düzenlemeler yapmanıza olanak tanır. Program ayrıca Accent AI 2.0 ve Foliage geliştirme dahil olmak üzere yapay zeka ile geliştirilmiş filtrelere sahiptir. Bu da oldukça kalitede ve yüksek hızda düzenleme sunar.
Eksileri: Yalnızca 7 günlük deneme süresi için ücretsizdir. Tam sürüm için fiyatlandırmalara şuradan ulaşabilirsiniz.
Apple Fotoğraflar
Her Mac bilgisayarda yüklü olarak gelen Apple Fotoğraflar, fotoğraflarınızı hızlı bir şekilde geliştirebilmeniz için basit düzenleme araçları sunar. Ayrıca fotoğraflarınızı tarihe göre veya klasörler halinde düzenlemenizi sağlar. Renk düzeltme, parlaklık, doygunluk ve kontrast gibi temel ayarlamaları tek bir tuşa basarak yapabilirsiniz.
Artıları: Fotoğrafların kullanımı oldukça kolaydır. Aynı zamanda bir fotoğraf düzenleme sistemi ve düzenleyici olarak da çalışır. Fotoğraf düzenleme araçları, iOS uygulaması ve Mac ile aynıdır. Bu da arayüz anlamında Apple kullanıcıları için basitlik anlamına gelir.
Eksileri: Fotoğraflar yalnızca Mac ve iOS için kullanılabilir. Ayrıca çok sınırlı araçlara sahiptir. Örneğin katmanları ve gelişmiş ayarları desteklemez.
Microsoft Fotoğraflar
Microsoft Fotoğraflar, herhangi bir Windows 10 işletim sistemine dahil olacak şekilde çalışmaktadır. Tıpkı Apple Fotoğraflar gibi Microsoft Fotoğraflar da bir fotoğraf düzenleme sistemi olarak çalışır. Resimler klasörünüze kaydedilen tüm resimleri otomatik olarak görüntüler ve diğer klasörlerde saklanan resimleri içe aktarmayı kolaylaştırır. Tek tıkla düzeltme seçeneği ile renk, parlaklık ve kontrast eşzamanlı olarak iyileştirilir.
Artıları: Fazladan program yüklemek istemeyen Windows kullanıcıları için yeterli seviyede. Sezgisel arayüz, gelişmiş seçeneklere ihtiyaç duymayan başlangıç seviye fotoğrafçıların işini fazlasıyla görür.
Eksileri: Bu yazılım yalnızca Windows 10 için mevcuttur, profesyonel fotoğrafçılar için sınırlı sayıda işlevsellik sunar.
Photo Pos Pro
Photo Pos Pro, fotoğrafları rötuşlama, kolaj yapma ve kartvizit oluşturmaya kadar her şeyi yapabilmenizi sağlayan ücretsiz bir fotoğraf düzenleme yazılımıdır. Mevcut görüntüleri düzenlemenize ve sıfırdan yeni çalışmalara başlamanıza olanak tanır.
Artıları: Photo Pos Pro yeni başlayanlar için gayet yeterlidir. RAW dosyalarını tanır, size Acemi veya Uzman modları arasında seçim yapma olanağı tanıyarak işinizi planlamanızda yardımcı olur.
Eksileri: Tüm özelliklerin kilidini açmak için Premium sürümünü satın almanız gerekir. İki arayüz vardır, ancak Acemi modunu seçerseniz katmanlarla çalışamazsınız.
Raw Therapee
Raw Therapee, yeni başlayanlar için yeterli bir açık kaynaklı fotoğraf düzenleme programıdır. Yalnızca birkaç tıklamayla fotoğrafları anında sıralayabilir, pozlamayı iyileştirebilir, renk ve beyaz dengesini ayarlayabilir, netliği artırabilir ve daha fazlasını yapabilirsiniz. Raw Therapee ayrıca kolajlar oluşturma ve fotoğraflarınıza çerçeve ekleme seçeneği de sunar.
Artıları: İhtiyaçlarınıza göre uzantıları indirebilirsiniz. Yeni başlayanlar için harika bir temel fotoğraf düzenleyicisidir. Özellikle yavaş bilgisayarlarda gecikme yaşanmadan çalışması üzerine tasarlanmıştır. Üç temel rötuş profili (Raw Therapee’nin ön ayar sürümü), görüntüleri daha hızlı iyileştirmenizi sağlar.
Eksileri: Diğer fotoğraf düzenleme programlarına kıyasla kullanıcı sayısı sınırlı olduğu için eğitim programları bulunmuyor.
Paint.NET
Paint.NET başlangıçta Microsoft Paint’e bir alternatif olarak oluşturuldu, ancak zamanla basit bir fotoğraf düzenleyiciye dönüştü. Program; katmanları, eğrileri ve seviyeleri kullanarak düzenleme olanağı sunan temel araçlara sahip. Araçları ve filtreleri sınırlı olmakla birlikte, dilerseniz ücretsiz eklentiler indirebilirsiniz. Paint.NET çok sayıda insan tarafından kullanıldığından, bilgi alabileceğiniz birçok forum bulunuyor.
Artıları: Paint.NET, yeni başlayanlar için basit bir kullanıma sahiptir. Herhangi bir ayrıntıya ihtiyaç duymayanlar için temel fotoğraf düzenleme araçları sunar. Türkçe dil desteğine sahiptir.
Eksileri: Bu yazılım sınırlı işlevselliğe sahiptir, yalnızca Windows işletim sistemli bilgisayarlarda kullanılabilir.
LightZone
LightZone, kullanıcıların eşzamanlı olarak temel renk düzeltmeleri yapmasına, beyaz dengesini ayarlamasına ve pozlamayı iyileştirmesini sağlayan ücretsiz bir fotoğraf düzenleyicidir.
Artıları: Fotoğraflarında çok fazla ayarlama yapmayanlar için oldukça ideal ve kullanımı kolay bir programdır. Temel bir düzenleyici olmasına rağmen, yine de RAW dosyalarını destekler. Windows, Mac ve Linux sistemlerde kullanılabiliyor.
Eksileri: LightZone’un katmanlar için gerçek bir aracı yoktur, bunun yerine üst üste istifleme araçlarını içeren bir alternatif sunar. Fotoğraf düzenleme araçları çok basit, ayrıca renk düzeltme diğer ücretsiz düzenleyiciler gibi iyi değil. Programdaki belirli araçları nasıl kullanacağınızı anlamıyorsanız, yardım alabileceğiniz eğitimler bulunmuyor.
PhotoScape X
PhotoScape X, ilk etapta bir fotoğraf düzenleyici olarak lanse edilse de aslında çok daha fazlasını yapar. Toplu düzenleme, ekran görüntüleri, animasyonlu GIF’ler, RAW görüntü işleme, görüntü birleştirme ve diğer özellikleri destekliyor. Görüntülere metin ve grafik eklemeyi kolaylaştıran PhotoScape X, Photoshop ile aynı fırçaya ve araçların da çoğuna sahiptir.
Artıları: Başlangıç seviyesinde olanlar için ideal olan PhotoScape X, herhangi bir görüntüyü geliştirmek ve yaratıcılık anlamında ilham vermesi için çok sayıda filtre ve araç sunar.
Eksileri: Bazı kullanıcılar, programın arayüzünü ilk başta karışık ve kafa karıştırıcı bulabiliyor. Ayrıca mevzubahis büyük dosyalar olduğunda yavaşlayabiliyor. Seçim araçları sınırlıdır, bu da görüntünün yalnızca belirli kısımlarını düzenlemenizi biraz da olsa zorlaştırıyor.
Photopea
Photopea, kullanıcıların yazılım indirmesini gerektirmeden kullanabilecekleri başka bir çevrimiçi fotoğraf düzenleyicisidir. PSD dahil bir dizi dosya biçimini desteklese de Photoshop’taki tüm düzenleme araçlarını sunmaz.
Artıları: Arayüzü Photoshop Elements’e benzer, bu da uygulamaya yabancılık çekmemenizi kolaylaştırır. Photopea, içe aktarılan PSD dosyalarında katman düzenlemeyi destekleyip temel ayarlarla fotoğrafları eşzamanlı iyileştirmenizi sağlar. Ayrıca hem raster hem de vektör grafiklerini destekler.
Eksileri: Bu ücretsiz bir program olduğu için çok fazla reklam var. Bunları kaldırmak için ayda 9 dolar ödemeniz gerekir. Ayrıca Photopea’yı kullanmak için internete bağlı olmanız gerekir ve fotoğraflardan geniş alanları (arka planın tamamı gibi) kaldırmak pek iyi sonuç vermez.
InPixio
InPixio aslında Photo Editor ile başlayıp diğer beş programı (Photo Focus, Photo Clip, Photo Eraser, Photo Maximizer ve Photo Cutter) içeren bir yazılım koleksiyonudur. InPixio’nun ücretsiz sürümünün kullanımı oldukça basittir. Resimlerinizi geliştirmek için çeşitli filtreler ve çerçeveler sunar.
Artıları: InPixio, bir fotoğrafı tek tıklama ile anında dönüştürebilen çok sayıda filtre içerir. Bu program, çok gelişmiş düzenleme aracı içermediğinden yeni başlayanlar için kullanım kolaylığı sağlar.
Eksileri: InPixio’nun ücretsiz sürümü çok sınırlıdır. Tam sürümü istiyorsanız, ödeme yapmanız gerekir. Ek programlardan yalnızca birkaçı Mac ile uyumludur. Bu sebeple InPixio’dan daha iyi yararlanabilmek için Windows kullanıcısı olmanız gerekmektedir.
Polarr
Polarr, görüntüleri filtrelerle geliştirmeyi amaçlayan basit bir fotoğraf düzenleme programıdır. İçlerinden seçebileceğiniz çok sayıda filtresi bulunuyor. Kullanıcıların tek bir tıklama yaparak resimlerini düzenlemelerine olanak tanır. Programda bulunan filtrelerin yanı sıra Pro sürümünü satın alan kullanıcılar, kendi filtrelerini oluşturup kaydedebilirler.
Artıları: Polarr ayrıca hem iOS hem de Android uygulamalarına sahiptir. Basit tasarımı, hızlıca düzenleme yapmak isteyen başlangıç seviyesi fotoğrafçılar için gayet başarılıdır. Cilt düzenleme aracı ile kusurları düzeltmeyi kolay hale getirir. Türkçe dil desteği mevcuttur.
Eksileri: Tüm özellikleri istiyorsanız, aylık olarak ödeme yapmanız gerekir. Bir dizi farklı filtre dışında Polarr, gelişmiş görüntü düzenleme araçlarından yoksundur. Daha büyük fotoğrafları düzenlediğiniz zamanlarda program kasılabilir. Bu biraz da bilgisayarınızın donanım/yazılım özelliklerine de bağlıdır.
İndirme Bağlantıları: iOS – Android – Tarayıcı Bağlantısı
InkScape
InkScape, vektör görüntülerle çalışmak isteyen grafik tasarımcılara yönelik geliştirilmiş bir programdır. Photoshop’a alternatif olarak değil de daha çok Illustrator’a alternatif gibi görebilirsiniz. Yine de, kırpma, kesme ve yapıştırma gibi fotoğraflardaki temel ayarlamalar için de kullanabilirsiniz. Bunların dışında dilerseniz fotoğrafları vektör görüntülere dönüştürebilirsiniz.
Artıları: InkScape, Photoshop ve Illustrator gibi programlarda bulunan çizim ve boyama araçlarına ihtiyaç duyan grafik tasarımcıları için oldukça idealdir. Inkscape ayrıca vektör görüntülerini de destekler.
Eksileri: Büyük dosyalarla çalışırken InkScape gecikme veya bazen çökme eğilimi gösterir. Bir grafik tasarımcısı değil de fotoğrafçıysanız, InkScape yapmak istedikleriniz için sınırlı sayıda araca sahiptir.
Krita
Krita, illüstratörlere ve grafik tasarımcılara yönelik olan Adobe Illustrator ile aynı araçların çoğunu sunan bir başka programdır. PSD dosyalarını destekler, bu yüzden genellikle Photoshop’la haşır neşir olan tasarımcılar için idealdir.
Artıları: Arayüzü Photoshop’a benzer, bu da programı kullanma sürecinizi hızlandırır. Krita’da aynı anda birden fazla proje üzerinde çalışabilirsiniz. Aralarından seçim yapabileceğiniz birçok farklı efekte sahiptir. Krita ayrıca çizim tabletlerini de destekler. Bu sayede dijital boyama ve eskiz için de rahatlıkla kullanılabilir.
Eksileri: Krita, RAW dosyalarını desteklemez. Mevcut görüntüleri geleneksel olarak düzenlemek yerine sıfırdan proje üretmeniz daha iyidir.
Pixelmator (Ücretsiz Sürüm)
Pixelmator, Mac için basit bir fotoğraf düzenleme yazılımıdır. Mevcut görüntüleri düzenlemenize ya da boş bir belgeden yeni bir proje oluşturmanızı sağlar. Pixelmator’ın araç paneli, Adobe Photoshop’unkine çok benziyor. Bu sayede hem yeni başlayanlar hem de uzmanlar için programa geçiş sürecini kolaylaştırıyor. Ancak Photoshop’un sağladığı gelişmiş özelliklerin çoğundan yoksun olduğunu unutmayın.
Artıları: Arayüzü çok basit görünüyor. Gezinmesi kolay ve herhangi bir görüntüyü kısa sürede iyileştirmek için çeşitli filtrelere sahip. Pixelmator ayrıca diğer fotoğraf düzenleme uygulamalarında eksik olan dijital boyama için de araçlar sunar.
Eksileri: Pixelmator yalnızca Mac için kullanılabilir. 30 günlük deneme süresi için ücretsizdir. Tam sürümü kullanmak için bir kereye mahsus ödeme yapmanız gerekmektedir.
İlgili Yazılar
En İyi Fotoğraf Düzenleme Uygulamaları (Android ve iOS)