Ortak Kullanılan Modemden İnternet Geçmişi Nasıl Görünür?

Bazı kişiler, aynı modemden bağlanılan internet geçmişini görüntülemenin yollarını arayabiliyorlar. Buna pek çok durum sebep olabilir. Örneğin aynı WiFi ağına bağlı bir kişinin hangi sitelere girdiğini görmek istiyor olabilirsiniz. Bunun dışında daha önce girilen siteleri tarayıcı yerine direkt modem üzerinden öğrenmenin yollarını merak edebilirsiniz. Her halükarda aynı modemden internet geçmişini görmek için neler yapabileceğinizi öğreneceksiniz.

Ortak Kullanılan Modemden İnternet Geçmişi Nedir?

Ortak kullanılan bir modemdeki internet geçmişi, modemi kullanan tüm cihazların internete erişim aktivitelerini içerir. Bu aktiviteler arasında hangi web sitelerine erişildiği, hangi uygulamaların kullanıldığı, dosya indirme/yükleme faaliyetleri gibi bilgiler yer alabilir. Bununla birlikte modem tarafından kaydedilen internet geçmişi, genellikle belirli bir cihazın aktivitelerini belirlemek için kullanılan bir özellik değildir.

Modemler, genelde DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) adı verilen bir protokolü kullanarak cihazlara IP adresi ve diğer ağ yapılandırmalarını atar. Modem, bu atama sürecinde bazı geçmiş kayıtlarını tutsa da bu genelde ağ yöneticisi veya internet servis sağlayıcısı (ISS) tarafından erişilebilir bir özelliktir.

Modemler genellikle NAT (Network Address Translation) adı verilen bir teknoloji kullanarak ağdaki cihazları internete bağlar. Bu süreçte de IP adreslerini gizler. Bu sebeple modemler hangi cihazın hangi internet sitesine eriştiğini doğrudan izlemez veya kaydetmez.

Ancak ağdaki cihazlardan biri veya birden fazlası tarafından kullanılan bir ağ izleme veya günlük tutma yazılımı varsa, bu yazılımlar internet geçmişini tutma ve kaydetme yeteneğine sahip olabilirler. Bu durumda da ağ yöneticisi veya yazılımı kullanan kişi tarafından erişilebilen ayrıntılı bir geçmiş kaydı oluşturulabilir.

Modemden İnternet Geçmişim Görülür mü?

Modeminizin yönetim paneline erişimi olan herkes, evde, işte veya okulda olsun, gezinme geçmişinizi kontrol edebilir.

Çoğu modern modem, bağlı cihazların günlüklerini, etkinlik zamanlarını, kullanılan bant genişliğini, ziyaret edilen web sitesi URL’lerini ve IP adreslerini tutar. Ağ yöneticileri bu bilgilere her zaman yönlendirici yönetimi aracılığıyla erişebilirler.

WiFi sahipleri, sizi casusluk yapmak için WireShark ve OpenDNS gibi analiz yazılımlarını da yanlış kullanabilirler. Bu yapmak olası değildir ancak böyle yapmak, çevrimiçi etkinlikleriniz hakkında ekstra ayrıntıları görüntüleyebilmeleri anlamına gelir. Üstelik kullandığınız uygulamaları veya gönderdiğiniz mesajları bile.

Halka açık Wi-Fi ise bu anlamda daha kötüdür çünkü yöneticiler verilerinizin çok değerli olduğunu bilirler. Birçok durumda ücretsiz Wi-Fi sağlayıcıları bilgilerinizi kaydedip reklamcılara satarlar. Bu sayede de ücretsiz Wi-Fi sunabilirler ve hala kar elde edebilirler.

Çoğu modern modem, bağlı cihazların günlüklerini, etkinlik zaman damgalarını, kullanılan bant genişliğini ve ziyaret edilen web sitesi URL’lerini ve/veya IP adreslerini tutar. Ağ yöneticisi, bu bilgilere yönlendirici yönetimi aracılığıyla erişebilir. Ayrıca internet etkinlikleriniz hakkında daha fazla ayrıntı görmek için WireShark ve OpenDNS gibi sofistike casusluk araçlarını da kullanabilirler.

Halka açık Wi-Fi yönetici ve sahipleri verilerinizin çok değerli olduğunu bilirler. Bu nedenle bazı ücretsiz Wi-Fi bölgeleri özel verilerinizi kaydeder. Daha sonra bu bilgilerinizi reklamcılara satarlar ve kar elde ederler. İşte bu sayede hizmetlerini ücretsiz sunabilirler.

Modem Geçmişinde Neler Gözükür?

Eğer bir modemde interneti ortak kullanıyorsanız, ortaya nelerin çıkacağına dair listeyi aşağıdan inceleyebilirsiniz:

  • Web siteleri ve URL bağlantısı.
  • Her web sitesinde geçirilen süre.
  • WiFi’ye tam olarak hangi saatte bağlandığınız.
  • İnternette geçirilen süre.

Modemden İnternet Geçmişi Nasıl Görülür?

Bir WiFi ağına bağlandığınızda tarayıcınızdaki tarama geçmişini silmeniz, bunu modemden de sileceğiniz anlamına gelmiyor. Bunun sebebi, modem (WiFi bağlantı) sahibinin isterse daha sonra kontrol etmesi için tüm tarama geçmişinizi günlüğe kaydettiği bir bellek alanına sahip olmasıdır. Bir modemden tarama geçmişini gizlemenin tek yolu VPN kullanmaktır.

Birinin WiFi ağına bağlandığınızda ve herhangi bir çevrimiçi aktiviteden önce bir VPN kullandığınızda, internette gezinmeniz sırasında gönderilen ve alınan veri paketleri şifrelenir. Bu nedenle yönlendirici, bu veri paketlerini toplayıp tarama geçmişinizi anlamak için yeniden düzenlese dahi herhangi bir üçüncü taraf aracının paketlerin şifresini çözmesi ve yeniden düzenlemesi imkansız hale gelir.

Bunun da ötesinde bir VPN, WiFi ağına bağlı olan cihazınızın gerçek IP adresini geçici olarak değiştirir. Dolayısıyla WiFi yönlendirici veri paketlerinin hangi cihazdan geldiğini anlayamayacaktır. Aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli ücretsiz ve ücretli VPN programları ve uygulamaları bulunuyor.

Modemden internet geçmişini kontrol etmek basit bir işlemdir fakat bu, sahip olduğunuz modem markasına bağlı olarak değişebilir. Bunun için izlemeniz gereken adımlar şunlar:

  • Web tarayıcınıza 192.168.1.1 veya 192.168.1.2 yazarak modem arayüzüne giriş yapın.
  • Ardından modem kullanıcı adınızı ve şifrenizi girin. Şifreyi bilmiyorsanız şuradaki makaleden destek alabilirsiniz.
  • Ana ekranda Gelişmiş adlı veya benzeri bir sekme görünmeli. Bunun üzerine tıklayın.
  • Şimdi Sistem > Sistem Günlüğü sıralamasını izleyin.
  • Ekranı aşağı doğru kaydırarak modemin kaydını tuttuğu internet geçmişini görebilirsiniz.
  • Bazı modemler, görüntüleme işlemini daha işlevsel hale getirmek için filtre özelliğine de sahiptir.

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere bu isimler, modemden modeme farklılık gösterecektir. Benzer adımları izleyerek doğru seçenekleri bulabilirsiniz.

Android Telefonda ve iPhone’da Ortak Kullanılan Modem Geçmişi Görülür mü?

Evet, yukarıdaki adımlardan faydalanarak Android’de ve iPhone’da modem geçmişini kontrol edebilirsiniz. Ayrıca doğru bir uygulama ile modeminizin tarama geçmişini daha kolay kontrol edebilirsiniz.

Modeminizin tarama geçmişini kontrol etmek için en iyi uygulama Fing‘dir. Bu uygulama, WiFi ağınıza bağlı herhangi bir cihazı hızlı bir şekilde algılayan ücretsiz bir ağ tarayıcısıdır. TP Link, Spectrum veya başka herhangi bir modem kullanıyor olsanız da, cihazları algıladığında size her bir cihazın adını ve IP adresini gösterecektir. Ayrıca her cihazın tarama geçmişini görüntülemenize de olanak tanır.

Ortak Kullanılan İnternetten Girilen Web Siteleri Görülür mü?

Bu sorunun cevabı hem evet hem de hayır. Çünkü söz konusu özellik, modemden modeme değişkenlik gösterebilir. Bu konuda dikkat etmeniz gereken bazı detaylar şunlar:

  • Yalnızca sizin sahip olduğunuz bir modem kullanılarak girilen web siteleri görülebilir. Eğer başka bir WiFi bağlantısına bağlıysanız göremezsiniz.
  • Modemler yalnızca IP adreslerini ve web sitesinin trafiğini listeleyebilirler. IP adresinin kaynağını bulmak için muhtemelen daha fazla araştırma yapmanız gerekecek.
  • Modem arayüzüne girerek bazı web sitelerine girişi engellemek mümkündür. İçerik Filtreleme özelliği sayesinde belirli IP adreslerini engelleyebilirsiniz.

Modem Sahibi, Gizli Moddaki Etkinliklerimi Görebilir mi?

Gizli tarama modu, modem sahiplerinin aktivitelerinizi gizlemesine yardımcı olmuyor. Gizli mod, tarayıcınızın aktivitenizi kaydetmeyeceği anlamına gelse de modeminiz kaydeder, bu nedenle ağ yöneticileri hala bilgilerinizi alabilir.

Gizli mod, iddia edildiği kadar gizli değildir. Temelde, yapacakları şey tarayıcınızın ve cihazınızın çevrimiçi yaptıklarınızı izlemesini veya kaydetmesini engellemektir. Gizli bir sekme açtığınızda, bu tek seferlik ve tek kullanımlık bir oturum olarak çalışır. Sekmeyi kapattığınızda hafızayı temizler ve sizi hatırlamaz.

Gizli mod geçmişinizi temizlemenin en iyi yolu yukarıda verilen yöntemi kullanarak yönlendirici günlüklerinizi temizlemektir, ancak yönetici ayrıcalıklarınız veya yönlendiriciye erişiminiz yoksa DNS önbelleğini silebilirsiniz. Bunu nasıl yapabileceğinizi öğrenmek için makalemizi okumaya devam edin.

Windows’ta Gizli Arama Geçmişi Nasıl Silinir?

  • Başlamak için görev çubuğunuzdaki Windows simgesine tıklayarak veya Windows tuşuna basarak Başlat menüsüne gidin.
  • Arama çubuğuna cmd yazın. Komut İstemi‘ne sağ tıklayın ve Yönetici olarak çalıştır‘ı seçerek açın.
  • Göz atma geçmişinizi görüntülemek isterseniz, cmd komut penceresinde ipconfig/displaydns yazın ve Enter tuşuna basın. Bu, gizli aramalar da dahil olmak üzere önbelleğinizdeki her web sitesini gösterecektir.
  • Gezinme geçmişinizi silmek için yukarıda belirtilen şekilde Komut İstemi’ni çalıştırın ve şunu yazın: ipconfig/flushdns

MacOS’ta Gizli Arama Geçmişi Nasıl Silinir?

  • Command ve Space tuşlarına birlikte basıp arama kısmına Terminal yazın ve bu aracı açın.
  • Komut penceresine sudo dscacheutil -flushcache;sudo killall -HUP mDNSResponder yazın. OS X 10.10.1, 10.10.2 veya 10.10.3 kullanıyorsanız, bu komutu kullanın: sudo discoveryutil udnsflushcaches;sudo discoveryutil mdnsflushcaches.
  • Şifrenizi girdikten sonra Mac’iniz önbelleğinizi temizleyecektir.

İnternet Geçmişi İnternet Servis Sağlayıcısından İstenebilir mi?

Bazı kullanıcılar, modemde bağlı cihazların ziyaret ettiği web sitelerinin listesini internet servis sağlayıcısından temin edip edemeyeceklerini merak ediyor olabilir. Hiçbir internet servis sağlayıcısı kullanıcılarına böyle bir hizmet vermemektedir.