PDF Şifre Kaldırma | 3 Farklı Yöntem

PDF, Adobe tarafından belgeler için bir değişim biçimi olarak geliştirilen Taşınabilir Belge Biçimi anlamına gelir. PDF şifreleri ise belge yayınlama, okuma ve yazdırmada yaygın olarak kullanılmaktadır. Bundaki amaç, PDF içeriğini yetkisiz düzenleme, açma, kopyalama veya yazdırmaya karşı korumaktır. Adobe PDF, tüm PDF sürümlerinde dahili olarak en son 40, 128 veya 256 bit şifreleme anahtarlarını uygular. Dolayısıyla hangi yöntemi veya programı kullanırsanız kullanın, PDF’leri düzenlemenin ve onlardan herhangi bir veri çıkarmanın pek kolay değil.

Peki şifresini unuttuğunuz PDF dosyasını tekrar açabilmek için ne yapılabilir? Bu makalede PDF’nin şifre türünü ve şifre korumalı bir PDF dosyasının şifresiz nasıl açılacağını öğreneceksiniz.

PDF Şifre Nedir?

PDF şifresi, bir PDF belgesini yetkisiz erişime karşı korumak için kullanılabilen bir güvenlik özelliğidir. PDF dosyasını açmak veya dosya üzerinde düzenleme veya yazdırma gibi belirli eylemleri gerçekleştirmek için gerekli olan şifredir. PDF şifreleri, Adobe Acrobat DC gibi bir PDF düzenleyici kullanılarak ayarlanabilir. Ayrıca belge sahibi veya uygun izinlere sahip biri tarafından kaldırılabilir veya değiştirilebilir.

PDF Şifre Türleri

Her şeyden önce, PDF’nin dahili olarak nasıl şifrelendiğini anlamak gerekir. PDF’de kullanılan iki tür şifre vardır, biri açık şifre ve diğeri kullanıcı şifresidir.

Açık Şifre: Adından da anlaşılacağı gibi tüm PDF belgenizi açmak için kullanılan bu şifre, PDF dosyanıza erişmek için ilk anahtardır. Diğer bir deyişle eğer PDF açma parolasını unuttuysanız, yazdırma, düzenleme veya kopyalama dışında PDF içeriğini açma ve inceleme izninizi kaybettiniz demektir.

Kullanıcı Şifresi: Bu tür parola, PDF’nizi istemeden kopyalamaya, yazdırmaya veya düzenlemeye karşı korur. PDF dosyasına yerleştirilmiş bir kullanıcı şifresi varsa, görüntüleyici onu yalnızca okuyabilir fakat hiçbir değişiklik yapamaz.

PDF Şifre Kaldırma Yöntemleri

Google Drive ile PDF Şifre Kaldırma

Bu yöntemi kullanabilmeniz için öncelikle Google hesabınızın olması gerekiyor. Eğer yoksa, Gmail üzerinden bir hesap oluşturmalısınız.

Google Drive üzerinden yapılacak işlem süreci oldukça basit ilerliyor. Öncelikle şifreli PDF dosyanızı Google Drive’a yüklemeniz ve Word(doc) formatına dönüştürmeniz gerekiyor. Dönüştürdükten sonra kısıtlamalar dahili olarak kaldırılacak ve PDF’deki gibi aynı içeriğe sahip bir dosya alacaksınız. Şimdi sırasıyla yapmanız gereken işlemlere bakalım:

  • Google Drive’ın web sitesine giderek oturum açın. Ardından PDF dosyanızı Google sürücüsüne doğru sürükleyip bırakın. Veya sol üst köşedeki Drive yazısının hemen altındaki Yeni yazılı kısmın üzerine tıklayarak PDF dosyasını seçin.
  • Sağ üst köşede bir dişli simgesi göreceksiniz. Ayarlar menüsünü açmak için buraya tıklayın. Açılan pencerede “Yüklenen dosyaları Google doküman düzenleyici biçimine dönüştür” yazılı kısmın üzerine tıklayın.
  • Şifrelenmiş PDF dosyanızı Google sürücüsüne yüklemeniz istenecek. Bunu yaptıktan sonra hedef PDF’yi seçerek programa sağ tık yapıp Google Dokümanlar ile Aç seçeneğini seçin.
  • Son olarak PDF’nizi Word dosyası olarak indirmek için Dosya > Farklı İndir > Microsoft Word (.docx) dizinini takip edin.
  • PDF içeriğinizin herhangi bir katman, resim ve metin kaybetmeden bir dokümana taşındığını göreceksiniz.

Chrome ile PDF Şifre Kaldırma

PDF şifresini kaldırabileceğiniz bir diğer yöntemde ise Google’ın tarayıcısı Chrome’dan faydalanacağız. Bu yöntem basit gibi gelse de bir PDF’yi yeni bir PDF’ye yazdırarak, şifrelenmemiş yeni bir PDF dosyası elde etmiş olacaksınız. PDF’deki şifreyi kaldırmak için Google Chrome’daki yerleşik PDF okuyucuyu kullanacağımız için bilgisayarınızda Chrome tarayıcısının olması gerekiyor. Chrome’a sahip olduğunuzu varsayarak yapmanız gereken işlemlere geçelim

  • Chrome tarayıcınızı açarak şifre korumalı herhangi bir PDF dosyasını Google Chrome tarayıcınıza sürükleyin.
  • Parolayı yazmanız istenecek, herhangi bir parola belirleyip girin.
  • Ardından Değiştir‘e tıklayın ve hedef yazıcıyı “PDF Olarak Kaydet” olarak seçip Kaydet‘e tıklayın. Yeni PDF’nizi kaydetmek için yeni bir ad ve konum girmeniz istenecek. Kaydettikten sonra parola orijinal PDF dosyasından kaldırılmış olacak.

PDF Şifre Kaldırma | Online

Son yöntemimiz ise işi yalnızca şifreli PDF dosyaları açmak olan bir web sitesi. ilovepdf adlı bu web sitesi, şifreli olan tüm PDF dosyaları açabildiğini iddia ediyor.

Siteye giriş yaptığınızda, yukarıdaki gibi bir görüntüyle karşılaşacaksınız. Select PDF files yazılı kısma tıklayarak bilgisayarınızdaki şifreli PDF’yi seçmeniz gerek. Eğer dosyanız Google Drive veya Dropbox’ta ise, Select PDF files yazısının hemen yanındaki simgelerden doğru olana tıklayıp PDF dosyanızı seçmelisiniz.

Seçimi yaptıktan sonra sağ alt kısımda Unlock PDF yazılı bir kısım göreceksiniz.

Buraya tıkladıktan sonra şifreli olan PDF dosyasını rahatça açabiliyor olmanız gerekiyor.

Gördüğünüz üzere şifreli bir PDF dosyasını açma konusunda Google’ın faydası oldukça büyük. Bir Google hesabına sahip olduğunuzda, şifreli bir PDF dosyasını kaldırma işlemini kolaylıkla yapabileceksiniz. Bunun dışında online olarak da şifreli PDF dosyaları açabileceğiniz çözümlerden faydalanabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

PDF şifreleri ne kadar güvenli?

Tahmin etmesi zor bir şifre oluşturursanız veya belgeyi şifreleyen ve kullanıcının özel bir anahtar girmesini gerektiren bir araç kullanırsanız, PDF şifrelerini kırmak kolay olmayabilir. Adobe Acrobat Pro PC, bu ekstra gizlilik katmanının yanı sıra şifreleme sertifikaları, yazdırma kısıtlamaları ve düzenleme kısıtlamaları gibi ek korumalar sunar.

Bir PDF dosyası için nasıl şifre ayarlayabilirim?

Adobe Acrobat DC gibi bir PDF düzenleyici kullanarak PDF dosyasında şifre belirleyebilirsiniz. Bunun için programın “Araçlar” (Settings) menüsünü kullanabilirsiniz.

İlgili Yazılar

PDF Birleştirme İçin Kullanabileceğiniz 5 Program
En İyi 15 PDF Okuyucu ve Düzenleme Programı