Telegram Bot Nedir? Bilmeniz Gereken Her Şey

WhatsApp gibi rakiplerle karşılaştırıldığında Telegram, özellikle bot ve kanalların işlevsellikleri nedeniyle öne çıkıyor. Ücretsiz olarak kullanılabilen programlama arabirimleri (API’ler), veri toplama veya işleri otomatikleştirme olarak baktığımızda, epey faydası bulunmaktadır. Bu nedenle bir Telegram botu, ihtiyacınız olduğunda akla gelebilecek her türlü bilgiyi aktarmanın iyi yollarındandır. Aşağıda Telegram botuyla ilgili bazı temel bilgilerden bahsedeceğiz.

Telegram Nedir?

Telegram, temelde popüler mesajlaşma uygulamaları WhatsApp veya Facebook Messenger gibi çalışan bir çevrimiçi mesajlaşma uygulamasıdır. Bu da WiFi veya mobil internet erişimine bağlıyken rehberinizdeki kişilere mesaj göndermek için Telegram’ı kullanabileceğiniz anlamına gelmektedir. Bulut tabanlı bir hizmet olan Telegram, güvenlik ve hıza öncelik verir.

Zamanla diğer mesajlaşma uygulamalarına popüler bir alternatif haline gelen Telegram, 2013 yılında kuruldu ve şu an aylık 500 milyonun üzerinde aktif kullanıcıya ulaştı.

Telegram’ı “WhatsApp’ın hızını Snapchat’in geçiciliği ile birleştirilen bir alternatifi” olarak değerlendirebiliriz. WhatsApp gibi Telegram da mesaj, fotoğraf, video, ses dosyaları, konum bilgileri, kişileri ve belge iletme yeteneğine sahiptir. Ancak bu bilgileri belirli bir sürenin sonunda otomatik olarak silme seçeneği de vardır.

Telegram, bağışlarla finanse edilen ve reklam içermeyen ücretsiz bir uygulamadır. Tüm yaygın platformlar için mevcut olan Telegram, WhatsApp ve Facebook Messenger gibi diğer mobil anlık mesajlaşma programlarıyla rekabet halindedir. Telegram, uygulama indirme rakamları olarak rakipleri Signal ve Wickr’in çok ilerisinde olsa da WhatsApp ve Facebook’un hala çok gerisinde. Bununla birlikte Telegram, Ocak 2021’de aylık 500 milyon aktif kullanıcıya sahip olduğunu açıkladı.

Telegram Bot ve Temel İşlevleri

Telegram Bot, ek işlevlere sahip normal bir sohbet ortağı gibi davranan program türüdür. Önceden tanımlanmış bazı görevlerin bağımsız olarak ve kullanıcının katılımı olmadan gerçekleştirilmesini sağlar. Bot terimi ise robot teriminden türetilmiştir.

Telegram Botu Ne Yapar?

Bir Telegram botu, temelde bir insan sohbet ortağının yaptığı her şeyi yapabilir. Otomatik olarak veya belirli istekler ışığında size aşağıdaki bilgilerin gönderimini sağlar:

  • Metin mesajları
  • Görüntüler
  • Videolar
  • Diğer türden dosyalar

Telegram Botunu Özel Yapan Şey Nedir?

Bir Telegram botunun en önemli işlevleri, Telegram sohbetindeki komutları çalıştırması ve ardından doğrudan eylemleri tetikleyen veya bilgi talep eden komutları çalıştırma olasılığıdır. Ayrıca bota bazı komutlar gönderebilirsiniz. Örneğin /help komutunu gönderdiğinizde, bot için mümkün olan komutları sohbette metin geri bildirimi olarak vermiş olursunuz. Aşağıda bazı temel Telegram bot komutları ile ilgili bir liste göreceksiniz:

  • /status
  • /temperature
  • /last alarm
  • /stop

Bunlar sırasıyla durum, sıcaklık, son alarm ve dur komutlarıdır.

Telegram Botlarının Gönderdiği Mesajlar Nerede Saklanır?

Telegram, bulutta şifrelenmiş tüm sohbetleri ve botları depolar. Bu nedenle Telegram verileri harici bir yedeğin gerekliği söz konusu değildir. Tüm kişisel ayarlar, oturum açmış kullanıcılar için herhangi bir zamanda ve platformda kullanılabilir. Ancak botun daha sonra harici olarak eriştiği hassas veriler ve komutlar, bulutun dışında, örneğin kendi veritabanlarındaki yerel şirkete ait sunucularda bulunabilir.

Telegram Botlarını Kimler Kullanabilir?

Normal Telegram botları özel değildir. Bu botları herkes bulabilir ve kullanabilir. Bununla birlikte Telegram botları, yalnızca bot ile ayrı bir iletişim kanalı kurulduğunda belirli kullanıcılar tarafından erişilebilir hale getirilebilir. Bu kanal, sadece sizin tarafınızdan onaylanan kullanıcıların ve gerçek botun ait olduğu bot ile birlikte “özel” bir gruptur. Bu sayede Telegram botu sadece sizin kontrol ettiğiniz kullanıcı grubu tarafından kullanılabilir.

Telegram Botlarının Adı Nasıl Olur?

Bir Telegram botunun adının sonunda her zaman ‘bot’ ifadesi bulunur. Örneğin @Galatasaray_Bot, @kardeşlerbüfebot gibi.

Telegram Botları Nasıl Bulunur?

Herkese açık botlar, Telegram kullanıcı arama işlevi aracılığıyla -botun ismini yazarak- veya üçüncü taraf siteler aracılığıyla bulunabilirler. Telegramchannels ve Telegramic, bu konu özelinde faydalanabileceğiniz iki farklı site olarak karşımıza çıkmaktadır.

Telegram Botları Güvenli midir?

Telegram Botları Nerede Çalışır?

Telegram botunu veri kaynağı bağlamında ele aldığımızda, gerçek veriler genellikle veri kaynağının yerel sunucularında kalır. Bot ise oradaki gerekli veri kümelerine erişip bunları uç cihazda istendiği gibi mesaj çıkışı için hazırlar. Önceden de bahsettiğimiz gibi yalnızca gerçek program yapısı, Telegram sunucularında bulutta kalıcı olarak bulunur.

Telegram Botları Güvenli mi?

İlgili verilerle birlikte gerçek Telegram bot uygulaması, kendi bilgisayarlarında ve veritabanlarında saklanır. Burada uygulama güvenliği, yerel PC ortamının yöneticisine bağlıdır. Telegram Bot, yalnızca uygulamada tanımlanan mesaj çıktılarını ilgili uç cihazlara iletir. Bu mesaj çıktıları ise Telegram’ın bulutunda bulunur.

Tüm mesajlar, istemci-sunucu/sunucu-istemci şifrelemesi ile güvence altına alınır. Bu veriler ayrıca Telegram bulutta bir dizi sunucu arasında bölünür ve orada şifrelenmiş biçimde saklanır.

Telegram Bot Oluşturma

Kendiniz bir Telegram botu oluşturmak istiyorsanız, öncelikle bir cihaza Telegram uygulamasını yüklemeli ve kişisel hesabınızı oluşturmak için oturum açmalısınız. Mobil cihazlar için Telegram uygulamasını uygulama mağazalarında (Google Play Store veya Apple App Store), diğer cihazlar içinse Telegram’ın resmi web sitesinden bulabilirsiniz.

Telegram’da kendi botunuzu oluşturma işlemi oldukça basittir. Telegram botları, merkezi geliştirme aracı olan sanal kullanıcı “Botfather” tarafından desteklenir. Bu yüzden önce bu kullanıcıyı Telegram’da aramanız ve onunla bir sohbet başlatmanız gerekir. Sohbet başlatmanız için uygulamadaki arama kısmına Botfather yazmanız yeterli olacaktır. Doğrulanmış (mavi işaretli) kullanıcıyı seçtiğinizden emin olun.

The Botfather’ın adı, kült film “The Godfather”a bir gönderme olarak belirlenmiştir. Temelde bir Telegram botu olan Botfather, komutlara yanıt verir. Ayrıca kullanıcıların kendi botunu oluşturmasına yardımcı olur.

Telegram Bot Ekleme Nasıl Yapılır?

Sırada Telegram’da kendi botunuzu oluşturma ve ekleme işlemini nasıl yapacağınız var. Botfather ile sohbeti başlattıktan sonra “/newbot” komutunu metin mesajı olarak girin. Şimdi botunuza “Test için ilk botum” gibi bir isim vermelisiniz. Ardından botun kullanıcı adı istenir. Bu ad “bot” ile bitmelidir (hatırlarsanız yukarıda açıklamıştık). Şimdi Botfather, yeni botu kurduğunuz için sizi tebrik edip ardından size adresi ve kişisel “tokenı” söyleyecek. Bu token, botu tam olarak kontrol etmenizi sağlayacak şifredir. Telegram botunun temel kurulumunu böylelikle tamamlamış oldunuz. Artık botun işlevsellik ile doldurulması veya programlanması gerekiyor.

Telegram Bot Programlama Nasıl Çalışır?

Bir sunucu üzerinde çalışan ve isteklere HTTPS üzerinden cevap verebilen tüm programlama dillerini Telegram bot programlamak için kullanabilirsiniz. Web ve uygulama geliştirme için sıklıkla kullanılan popüler programlama dillerinden bazıları şunlardır:

  • JavaScript (node.js)
  • Java / Kotlin
  • PHP
  • C#
  • Python
  • Swift
  • Ruby

Telegram botunun kullanımı, Telegram’ın kendisi gibi ücretsizdir. Yalnızca programlama dillerinin, araçların veya bağlanacak makinelere arayüzlerin eklenmesi için bazı olası maliyetler ortaya çıkabilir.

Telegram Bot Engelleme Nasıl Yapılır?

Telegram’da bir botu engellemek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  • Telegram mobil uygulamasını veya web sürümünü açın.
  • Engellemek istediğiniz botun kullanıcı adını veya tam ismini arama çubuğuna yazın.
  • Botun profil sayfasına gidin.
  • Profil sayfasında sağ üst köşede yer alan üç noktalı menüye veya “…” simgesinin üzerine tıklayın.
  • Açılan menüden “Engelle” seçeneğini seçin.
  • Bir onay istemi alacaksanız, ardından “Engelle” işlemini onaylayın.

Bu adımları takip ettikten sonra Telegram botunu engellemiş olacaksınız. Engellediğiniz bot artık size mesaj gönderemez ve siz de botun mesajlarını alamazsınız. Engellemeyi kaldırmak isterseniz, yine aynı adımları izleyerek botun profil sayfasında bulunan “Engeli Kaldır” seçeneğini seçebilirsiniz.

İlgili Yazılar

Telegram Botları | En İyi 10 Telegram Botu