Telefondan ve Bilgisayardan Yasaklı Sitelere Nasıl Girilir? (2024)

yasakli-sitelere-nasil-girilir

2024 yılında olduğumuz bu dönemde bazı siteler farklı ülkelerde ve bölgelerde yasaklandığı için kullanıcılar, cevabını merak ettiği şu soruyu soruyorlar: Yasaklı sitelere nasıl girilir? Özellikle okul, iş yeri, kamu kuruluşları ve devlet dairelerinde bazı sitelere ve sosyal mecralara erişim engeli getirilebiliyor. Dolayısıyla da kullanıcılar, yasaklı sitelere giriş yöntemleri arayışı içerisine giriyorlar.

Yasaklı Site Nedir?

Yasaklanmış bir web sitesi, yasa dışı veya zararlı içerik barındırmak, telif hakkı yasalarını ihlal etmek veya kabul edilemeyecek türden siyasi veya sosyal ideolojileri teşvik etmek gibi çeşitli nedenlerle bir hükümet veya başka bir kuruluş tarafından engellenen veya kısıtlanan sitelerdir. Bir web sitesini yasaklamak için kullanılan yöntemler değişiklik gösterebilir, ancak genellikle İnternet Servis Sağlayıcıları (ISS’ler) aracılığıyla siteye erişimin engellenmesini veya sitenin arama motorları aracılığıyla bulunmasını zorlaştırmayı içerir. Yasaklanan belirli web siteleri bölgeye göre ve zaman içinde değişebilir.

Yasaklı sitelere giriş için pek çok yöntem bulunmaktadır. Örneğin VPN servisleri, DNS değişikliği, proxy siteler, yasaklı sitelere giriş için en iyi yöntemler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu erişim sorunları, yasaklı sitelere giriş yapma amacına ek olarak günlük ihtiyaçlarımızı hatta işimizi bile etkileyebiliyor. Bu nedenle yasaklı sitelere girebilmek için farklı yöntemlere yönelmek gerekiyor.

Bir Site Nasıl Yasaklanır?

Web siteleri, hükümet veya kuruluşlar tarafından kullanılan yöntemlere bağlı olarak çeşitli şekillerde yasaklanabilir. Web sitelerini yasaklamak için kullanılan bazı yöntemler şunlardır:

  • DNS engelleme: Bu yöntem, web sitesinin alan adına erişimin engellenmesini içerir. DNS (Alan Adı Sistemi), alan adlarını IP adreslerine çeviren sistemdir. Bir web sitesinin DNS çözümlemesini engelleyerek kullanıcıların siteye doğrudan alan adıyla erişmesi engellenir.
  • IP engelleme: Bu yöntem, web sitesinin IP adresine erişimin engellenmesini içerir. Bir web sitesi bir sunucuda barındırıldığında, onunla ilişkilendirilmiş benzersiz bir IP adresine sahiptir. IP adresini bloke ederek, kullanıcılar doğrudan IP adresini yazarak web sitesine erişemezler.
  • URL filtreleme: Bu yöntem, belirli web sayfalarına veya bir web sitesindeki URL’lere erişimin engellenmesini içerir. Bu genellikle web trafiğini inceleyerek, belirli kalıplarla veya anahtar kelimelerle eşleşen URL’leri belirleyerek yapılır.
  • İçerik filtreleme: Bu yöntem, bir web sitesindeki belirli içerik türlerine erişimin engellenmesini içerir. Daha çok web sitesinin içeri incelenerek ve belirli kriterlere uyan anahtar kelimeleri veya kelime öbekleri belirlenerek yapılabilir.
  • DPI: Bu yöntem de kullanıcı ile web sitesi arasında iletilen tüm veri paketinin incelenmesini içerir. DPI, yetkililerin belirli içerik türlerini veya web sitelerini belirli kriterlere göre filtrelemesine olanak tanır.

Güvenli Olmayan Bir Siteye Girersek Ne Olur?

Güvenli olmayan bir web sitesine girmek, bilgisayarınız, kişisel bilgileriniz ve çevrimiçi güvenliğiniz için çeşitli riskler oluşturabilir. Güvenli olmayan bir web sitesine girmenin olası sonuçlarından bazıları şunlardır:

  • Kötü amaçlı yazılım, bilgisayarınıza zarar vermek veya verilerinizi çalmak için tasarlanmış herhangi bir yazılım anlamına gelir. Güvenli olmayan bazı web siteleri, bilgisayarınıza kötü amaçlı yazılım bulaştırabilen ve daha sonra kişisel bilgilerinizi çalmak, dosyalarınıza zarar vermek ve hatta bilgisayarınızın kontrolünü ele geçirmek için kullanılabilen kötü amaçlı kodlar içerebilir.
  • Güvenli olmayan bazı web siteleri, kullanıcı adınız, şifreniz veya kredi kartı bilgileriniz gibi kişisel bilgilerinizi vermeniz için sizi kandırmaya çalışabilir. Bunlar kimlik avı saldırısı olarak bilinir ve tespit edilmesi çok zor olabilir. Bir kimlik avı saldırısına maruz kaldığınızda kişisel bilgileriniz çalınabilir ve bu bilgiler dolandırıcılık amacıyla kullanılabilir.
  • Güvenli olmayan web siteleri, dolandırıcılığı ve yasaklı faaliyetleri teşvik etmek için de kullanılabilir. Örneğin var olmayan bir ürünü satın almak için kredi kartı bilgilerinizi girmeniz istenebilir. Ayrıca sahte bir ödül veya hediye karşılığında kişisel bilgilerinizi vermeniz istenebilir.
  • Güvenli olmayan web siteleri, kişisel bilgilerinizi sizin onayınız veya bilginiz olmadan da toplayabilir. Bunlar arasında arama geçmişiniz, konum verileriniz ve daha sonra hedefli reklamcılık veya başka amaçlar için kullanılabilecek diğer hassas bilgiler olabilir.

Yasaklı Sitelere Giriş Yöntemleri

Yasaklı Sitelere Giriş Programı | VPN

VPN’nin uzun versiyonuna Türkçede sanal özel ağ anlamına gelen “Virtual Private Network” denir. Burada anlattığımız 3 yöntem arasında en basit ve en anlaşılır yöntem olabilir. Yasaklı sitelere erişmek için VPN kullanmanın diğer yöntemlere göre daha kolay olmasının nedeni, hiçbir şey yapmamanızdır. Telefonunuza veya bilgisayarınıza herhangi bir ücretsiz VPN uygulamasını yükleyecek ve keyfini çıkaracaksınız.

Aşağıda kullanabileceğiniz bazı VPN örneklerinden bahsettik fakat bu konuda oldukça yararlı bir makale hazırladık. Şuradaki bağlantıya tıklayarak, size en uygun ücretsiz VPN programları arasından tercih yapabilirsiniz.

Bir VPN programı yüklediğinizde yapmanız gerekenler ise sırasıyla şunlardır:

  • Öncelikle güvenli bir VPN uygulamasını telefonunuza veya bilgisayarınıza indirin.
  • İndirdikten sonra uygulamayı açın.
  • Ortadaki ‘aç’ butonuna bastıktan sonra istediğiniz siteye giriş yapabilirsiniz.

Şimdi tercih edebileceğiniz bazı VPN programlarına hızlıca bir bakış atalım.

Ufo VPN

Ufo VPN, iPhone’larda kullanmak için önerebileceğimiz ilk VPN uygulamasıdır.15’i ücretsiz olmak üzere 40’a yakın ülke/bölgeye tek tuşla bağlantı sağlayabilmektedir. Ayrıca bağlanmadan önce çeşitli ülkelerin/bölgelerin gerçek zamanlı ping ölçümlerini gösterdiği için hangi ülke/bölgede interneti daha rahat kullanabileceğinize kolaylıkla karar verebilirsiniz.

Hotspot Shield

Birçok öğrenci Hotspot Shield kullanmış olmalıdır. Çoğu VPN uygulamasından daha hızlı ve daha fazla bağlantı seçeneği ile en popüler VPN araçlarından biridir. Ayrıca kurumsal ağlarda da oldukça başarılı VPN uygulamalarından biridir.

Nord VPN

Diğer VPN araçlarıyla karşılaştırıldığında Nord VPN, 50’den fazla güvenlik ve ağ tehdidi koruma bağlantı hizmetine sahiptir. Yani VPN aktifken herhangi bir siber tehdit ile karşılaşırsanız Nord VPN güvenliğinizi koruyacak ve zarar görmemenizi sağlayacaktır. Nord uygulaması hem iOS hem de Android telefonlar için mevcuttur.

VPN Proxy Avast

Dünyanın en ünlü güvenlik yazılımlarından olan Avast, engellenen sitelere rahatlıkla girmenizi sağlayan bir uygulamaya sahip. Hem Android hem de iOS için geliştirilen VPN Proxy Avast, dünyanın farklı ülkelerinde yer alan VPN sunucuları sayesinde hızlı bir internet deneyimi sunuyor. Uygulama, VPN hizmetinden herhangi bir kısıtlama olmaksızın tek bir dokunuşla faydalanabilmenizi sağlıyor. Üstelik destek hattı sayesinde istediğiniz an bilgi talebinde de bulunabilirsiniz.

Tarayıcı VPN Eklentileri ile Yasaklı Sitelere Giriş

Tarayıcı eklentileri sayesinde bilgisayarınızdan ya da telefonunuzdan kolay bir şekilde VPN aktif ederek istediğiniz siteye girebilirsiniz. Eğer telefondan Chrome eklentisi kullanmak istiyorsanız, bu konuyla ilgili hazırladığımız içeriğimize göz atabilirsiniz.

ZenMate VPN

ZenMate, Chrome, Opera, Mozilla Firefox gibi tüm popüler tarayıcılar için uygundur ve tek tıklamayla VPN aktivasyonu ile internette özgürce gezinmenizi sağlar. Eklentileri indirebileceğiniz bağlantıları hemen aşağıya bıraktık:

Bu arada, Opera’nın gömülü VPN servisinin olduğunu da unutmayın. Tarayıcının internet adresi yazdığınız boşluğun hemen sol tarafında VPN ibaresi göreceksiniz. Oraya tıklayıp kendinize en uygun konumu belirleyerek VPN’i kullanmaya başlayabilirsiniz.

Opera ile Yasaklı Sitelere Giriş

Popüler tarayıcılardan birisi olan Opera, yerleşik VPN özelliği ile oldukça beğeniliyor. Eğer bir VPN’e sahipseniz, yasaklı sitelere de rahatlıkla girebilirsiniz.

Opera mobil veya masaüstü tarayıcı ile herhangi bir yasaklı siteye giriş yapabilmeniz için öncelikle VPN’i aktif etmelisiniz. Başarılı bir şekilde en uygun bölgeden VPN’e bağlandıktan sonra yapmanız gereken tek şey, tarayıcı üzerinden yasaklı siteye giriş yapmak.

Touch VPN

Touch VPN de ZenMate gibi popüler bir tarayıcı VPN uygulamasıdır. Chrome için şuradan ulaşabileceğini eklentinin kurulumu ve kullanımı oldukça basittir.

Kurulumu sağladıktan sonra sağ üstteki eklenti simgesine ve ardından yüklediğiniz VPN eklentisine tıklayın. Sonra Connect yazılı kısma tıkladığınızda sizin için en uygun lokasyona bağlanarak hizmeti kullanmaya başlayacaksınız.

Yasaklı Sitelere Giriş DNS Ayarları

Telefondan ve bilgisayardan yasaklı sitelere girememe 2021 yılında bile bir sorun haline gelebilir. Bu sorunu çözmenin yöntemlerinden biri de DNS ayarlarını değiştirmektir.

Bilgisayarlarda DNS ayarı nasıl değiştirilir?

  • İlk olarak bilgisayarınızdan Denetim Masası > Ağ ve İnternet > Ağ ve Paylaşım Merkezi’ne gidin
  • Sol tarafta karşınıza çıkacak Bağdaştırıcı ayarlarını değiştir’e tıklayın.
  • İnternet bağlantınıza tıklayıp buradan Özellikler’i seçin.
  • İnternet Protokolü Sürüm 4’ü (TCP/IPv4) seçtikten sonra Özellikler’e tıklayın.
  • Buraya belirlediğiniz DNS sunucu adresinizi girin.

Eğer yeni DNS adresinizi bilmiyorsanız aşağıdaki adreslerden herhangi birini deneyebilirsiniz.

  • Cloudflare IPv4: 1.1.1.1 , 1.0.0.1
  • Google: 8.8.8.8 , 8.8.4.4
  • Yandex: 77.88.8.8 , 77.88.8.1
  • Level3: 209.244.0.3 , 209.244.0.4
  • OpenDNS: 208.67.222.222 , 208.67.220.220
  • DNSWatch: 84.200.69.80 , 84.200.70.40
  • OpenNIC: 206.125.173.29 , 45.32.230.225

Android ve iOS telefonlarda DNS ayarı değiştirme

Telefonlarda DNS ayarlarını değiştirmek ise oldukça basit bir işlem. Telefonunuzda Ayarlar’a gidip Wi-Fi bağlantı ağına, ardından bağlı olduğunuz ağın yanındaki ‘i’ (yani info) kısmına dokunun. Burada IP ayarlamadan tutun da DNS’i değiştirmeye kadar birçok seçenek göreceksiniz. Buradan DNS’i ayarla deyin ve yukarıda belirttiğimiz DNS alternatiflerinden birini girin. Yalnızca girdiğiniz iki DNS ayarının arasına virgül koymalısınız. Ayrıca DNS değişimini yalnızca Wi-Fi ağ üzerinden yapabileceğinizi, mobil veri üzerinden sitelere giriş için DNS kullanımına izin verilmediğini de unutmayın. En hızlı DNS adresleri hangileri diye merak ediyorsanız, şuradaki içeriğimize göz atabilirsiniz.

Ktunnel ile Yasaklı Sitelere Giriş

Ktunnel, yasaklı sitelere giriş yapabilmenizi sağlayan, ülkemizdeki kullanıcılar arasında da oldukça popüler olan bir proxy hizmetidir. Son olarak adını dtunnel olarak değiştiren bu araç, yasaklı olan bir siteye rahatça girebilmenize olanak tanıyor.

Ktunnel’i kullanarak yasaklı bir siteye giriş yapmak oldukça basit. Bunun için yapmanız gereken tek şey, girmek istediğiniz yasaklı sitenin URL’sini kopyalamak ve yeni adı dtunnel olarak siteye gidip ekranı biraz aşağı indirdikten sonra boş olan kısma yapıştırmak.

URL Yerine IP ile Bağlanarak Yasaklı Sitelere Giriş

Her web sitesi URL’sinin bir IP adresi vardır ve siteyi yasaklama hakkı IP yerine URL’yi yasaklamaktır. Bu durumda, tarayıcınızda yasaklı web sitesini açmak için sitenin IP adresini kullanmayı deneyebilirsiniz.

  • Windows için; Arama bölümünden çalıştırmayı açın ve oraya CMD yazın ve Enter’a tıklatın. Ardından Komut yöneticisine “tracert url.com” yazın ve Enter’a basın. Site adının yanındaki URL’yi kopyalayıp tarayıcınıza yapıştırın ve yeniden Enter’a basın. Bu sayede IP’nin değişecektir.
  • Mac için; Ağ İzleyicisi’ni açın ve üst kısımdaki Traceroute’a tıklayın. IP adresini bulmak istediğiniz sitenin adresini buraya girin.
  • Linux İçin; Terminal’i açın ve ‘dig url.com’ kodunu yazarak Enter tuşuna basın.
  • iOS ve Android için; iOS ve Android cihazlarınızda bir sitenin IP adresini bulmak için uygulama mağazasından birçok uygulama indirebilirsiniz, ancak Network Analyzer’ı kullanmanızı öneririz. Bu uygulamadan, çevredeki Wi-Fi adreslerinin ayrıntılarını, gecikmenizi, sitenin IP adresini görüntüleyebilir ve DNS sorgularını kullanabilirsiniz. Uygulamayı Android için buradan, iOS içinse buradan indirebilirsiniz.

Konudan bağımsız olarak kendi IP adresinizi değiştirmek istiyorsanız, bu konuyla ilgili hazırladığımız geniş çaplı bilgilere şuradan ulaşabilirsiniz.

SSH ile Yasaklı Sitelere Giriş

Bu yöntemin biraz teknik bilgi gerektirdiğini belirtelim fakat öğrenmesi de oldukça kolaydır. Secure Shell (SSH), dosyaları ve verileri dünyanın her yerindeki sunuculara uzaktan aktarmak için kullanılan klasik bir yöntemdir. Ancak aynı SSH tekniğini bir VPN olarak kullanabilirsiniz. Windows bilgisayarlara hızlı bir şekilde kurulabileceğiniz Rebex Buru SFTP Sunucusu ile yasaklı sitelere kolaylıkla girebilirsiniz. Kullanımı tamamen ücretsiz olan Rebex Buru SFTP’yi buradan indirdikten sonra sırasıyla şu adımları takip edin:

  • Programın kurulumunu tamamladıktan sonra SSH sunucusunu bir Windows hizmeti olarak kaydetmeniz istenecek. Bunun için Hemen başlat‘ı (Start immediately) işaretleyebilir, arayüz üzerinden oturum açmak için yerel Windows sistem hesabınızı (bilgisayar kimlik bilgileriniz ve parolanız) kullanabilirsiniz.
  • Oturum açtıktan sonra web yönetimi için yeni bir kullanıcı oluşturmanız istenecek.
  • Kurulum tamamlandıktan sonra bir tarayıcı penceresinde localhost oturum açma ekranı başlatılacak. Oluşturduğunuz kimlik bilgilerini kullanarak oturum açabilir, yasaklı olan tüm sitelere giriş sağlayabilirsiniz.

Google Önbellek ile Yasaklı Sitelere Giriş

Google, web sitelerinin yerel kopyalarını saklayarak ziyaret ettiğinizde daha hızlı yüklenmelerine yardımcı olur. Bu teknik önbelleğe alma olarak adlandırılır.

Bir sitenin orijinal sürümüne erişiminiz engellenmişse, hala önbelleğe alınmış sürümüne ulaşabilirsiniz. Chrome’da bir web sitesinin veya sayfanın önbelleğe alınmış sürümünü nasıl bulabileceğinizi aşağıda görebilirsiniz:

  • Google’ın ana sayfasına gidin ve erişmek istediğiniz sitenin web sitesini veya sayfasını girin.
  • Sitenin URL’sinin sağında bulunan aşağı ok (veya üç dikey) simgesine tıklayın.

Eğer şanslıysanız, Google siteyi önbelleğe almış demektir. Bu da yasaklı olan siteye erişebileceğiniz anlamına gelmektedir.

TOR ile Yasaklı Sitelere Giriş

Gizliliği ve özgürlüğü misyon edinen bir tarayıcı olan TOR, internet dünyasının en klas tarayıcılarından birisi olarak kabul edilir. Ziyaret ettiğiniz her web sitesi için farklı bir bağlantı kullanan TOR, bu sayede taraf izleme ve reklam hizmetlerinin hakkınızda bilgi toplamasını da engeller. Bu da görmek istemeyeceğiniz türden reklamların karşınıza çıkmasına engel olur. TOR ile ayrıca engellenen sitelere de giriş yapabilirsiniz. Bilgisayar ya da Android telefonlar için indirme bağlantılarına şuradan ulaşabilirsiniz.

Proxy ile Yasaklı Sitelere Giriş | Programsız

Herhangi bir VPN’e gerek duymadan, yalnızca tarayıcı üzerinden yasaklı sitelere girebileceğiniz en iyi yöntemlerden birisinden bahsedeceğiz. Proxy siteler, yasaklı sitelere girebilmenizi sağlayan sitelerdir ve Chrome üzerinden rahatlıkla açılabilir. Bu anlamda en iyilerinden biri www.proxysite.com‘dur. Sitede, girmek istediğiniz bağlantıyı ortadaki boş kısma yapıştırıp sağ taraftaki ‘GO‘ya basarak yasaklı siteye giriş yapabilirsiniz. Dilerseniz bu kısmın hemen solunda bulunan EU server kısmından deneme yoluyla en uygun server’ı seçebilirsiniz. Programsız yasaklı sitelere giriş için en iyi alternatifin Proxy siteler olduğunu söyleyebiliriz.

ProxySite dışında faydalanabileceğiniz pek çok proxy sitesi bulunmaktadır. Bu alternatiflere şuradaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Avast Tarayıcı Kullanın

Yukarıda Tor adlı tarayıcının ne kadar işlevsel olduğundan bahsetmiştik. Avast Secure Browser gibi tarayıcılar da IP adresinizi gizlemenize ve bağlantınızı hızınızı düşürmeden şifrelemenize yardımcı olan VPN gibi yerleşik özelliklere sahiptir. Bu sayede herhangi programa veya işleme gerek kalmadan yasaklanan sitelere giriş yapabilirsiniz. Bunun için tarayıcıda yerleşik olarak bulunan VPN özelliğini aktifleştirmeniz yeterli olacaktır. Şuradaki bağlantıyı kullanarak Avast tarayıcıyı indirebilirsiniz.

Google Çeviri Kullanarak Yasaklı Sitelere Giriş

Eminim ki çoğunuz bu yöntemi görür görmez şaşırmıştır. Google Çeviri ile yasaklı sitelere gerçekten de giriş yapılabiliyor. Biraz garip gelecek fakat yapmanız gereken tek şey, Google Çeviri‘ye girip normalde çeviri için kelimeleri/cümleleri yazdığınız boşluğa web adresini girmek. Bunu yaptığınızda, sağ tarafta girmek istediğiniz adres tıklanabilir şekilde karşınıza çıkacak. Telefondan ve bilgisayardan yasaklı sitelere giriş için en ideal çözüm olarak bu yöntemi deneyebilirsiniz.

VPN Kurmadan Yasaklı Sitelere Giriş

GoodbyeDPI, herhangi bir VPN kurmadan yasaklı sitelere giriş yapmanıza olanak tanıyan çözümlerdendir. Teknoloji alanında bilgisi daha fazla olan kullanıcılar için önereceğimiz GoodbyeDPI, hız kaybı yaşamadan engellenmiş tüm sitelere girmenize olanak tanıyor.

Kurulumu ve kullanımı oldukça basit olan GoodbyeDPI’ı indirmek için şuradaki bağlantıya tıklayın. Sıkıştırılmış olarak indirdiğiniz dosyaya çift tık yaptığınızda bir dosya içerisinde bazı ögeler göreceksiniz. Her defasında manuel olarak kurulum yapmadan sistem servisi olarak kullanmak için “2_any_country_dnsredir.cmd” dosyasına sağ tık yaparak yönetici olarak çalıştırın. Buradan –blacklist \”%CD%\blacklist.txt\” yazılı kısmı kaldırıp sizin için hangi parametre uygunsa onu seçin. Ülkemizdeki sansürlerin çoğunu açan parametre “goodbye.exe-3“tür. Eğer çalışmazsa -1 veya -2’yi de kullanabilirsiniz.

Yasaklı sitelere girmek için her defasında 2_any_country_dnsredir.cmd dosyasını sağ tık yaparak çalıştırmalısınız. Sistemden çıkmak için başka hiçbir işlem yapmadan yalnızca cmd dosyasını kapatmanız yeterli olacaktır. Eğer bu teknik detaylar kafanızı karıştırdıysa diğer yöntemlere de göz atabilirsiniz.

Cep Telefonundan Yasaklı Sitelere Giriş

Proxy sunucular, yasaklı sitelere girmek için kullanabileceğiniz etkili yöntemlerden birisidir. Bunlar, istemci ve web sitesi arasında bir ara bağlantı veya aracı olarak hareket ederek tüm bilgileri gizli tutar. Yasaklı bir web sitesine giriş yağmak için bu yöntemi deneyebilirsiniz.

Yapmanız gereken şey ise oldukça basit. Öncelikle Android telefonunuza ‘Proxynel‘ proxy sunucusunu (mobil uygulamasını) indirip kurulumunu sağlayın. Ardından uygulamayı açın ve erişmek istediğiniz yasaklı web sitesinin URL’sini girin.

Wayback Machine ile Yasaklı Sitelere Giriş

Wayback Machine, internetteki neredeyse tüm web sitelerinin bir kopyasını saklayan ilginç bir hizmettir. Bir web sitesinin birden çok sürümünü kaydeden Wayback Machine’i, bir web sitesinin geçmiş sürümlerine erişmek için kullanabilirsiniz. Kullanıcılar, bu web sitesini yasaklı sitelere giriş için de kullanabilirler. Bu nedenle bazı hizmetler veya web sitelerine girişiniz engellendiğinde Wayback Machine bir tık kadar yakınınızda.

HTTP’yi HTTPS’ye Değiştirerek Yasaklı Sitelere Giriş

Belirli web sitelerinin engelini kaldırmanın en kolay yollarından birisi de HTTPS sürümüne geçmektir. Bunu yapmak için tarayıcınızın URL’sinde bulunan “http://” yerine “https://” koymanız yeterli olacaktır.

HTTPS çoğu web sitesi için standart hale geldiği için bunun kesin bir çözüm olmadığını söylemeliyiz. Ancak iş veya okul ağlarındaki engelleri aşmanızın etkili yollarından birisi olabilir.

Bu gibi durumlarda yöneticiler, ağlarının engellenenler listesine bir site eklerken genellikle (örneğin http://www.yasakli-site.com) URL yapısını kullanırlar. Dolayısıyla yetkili kişiler, size uygun bir geçici çözüm sunan HTTPS varyasyonunu eklemeyi unutmuş olabilirler.

Link Kısaltma Sitesi Kullanarak Yasaklı Sitelere Giriş

TinyURL gibi link kısaltma siteleri, kullanıcılara belirli blokları atlayabilmelerinin başka bir yolunu sunar. Bu hizmetler mevcut bir URL’yi alıp sizi otomatik olarak orijinal web sitesine yönlendiren kısaltılmış bir sürüme çevirir. Bu sayede yöneticiniz tarafından engellenebilecek orijinal URL’ye değil kısaltılmış olan URL’ye bağlanmış oluyorsunuz. Dolayısıyla link kısaltma siteleri, nasıl uygulandıklarına bağlı olarak bazen URL tabanlı engellemeleri aşmanıza yardımcı olabilir.

HTML’den PDF’ye Dönüştürücü Kullanarak Yasaklı Sitelere Giriş

Bu yöntemi yasaklı bir siteye giriş olarak değil de yasaklanan o sitedeki içerikleri PDF formatıyla indirmek için kullanabilirsiniz. Bu ücretsiz araç ile herhangi bir URL’yi alıp bir PDF belgesine dönüştürebilir, metin ve resimleri sitede göründükleri gibi görüntüleyebilirsiniz. Ardından dosyayı indirebilir veya çevrimiçi olarak önizleyebilirsiniz.

Kurulum gerektirmeyen bu yöntemi kullanmak için öncelikle şuradaki siteye gidin. Ardından yasaklı olan sitenin URL’sini ENTER URL yazılı kısmın altına yapıştırın. Sonra da GET PDF diyerek istediğiniz belgelere ulaşın.

Cloudflare WARP ile Yasaklı Sitelere Giriş

Cloudflare, dünya çapında en yaygın ağ koruyu hizmetler sunan çözümlerden bir tanesidir. DNS, güvenlik ve web sitesi için performans artışı gibi çeşitli hizmetlerin yanı sıra, Cloudflare WARP adlı uygulama bir uygulaması bulunmaktadır. Bu uygulamayı kullanarak yasaklı sitelere giriş işlemini basitçe gerçekleştirebilirsiniz.

Öncelikle şuradaki bağlantıyı kullanarak uygulamayı kullanmak istediğiniz cihaza yükleyin. Android ve iOS için kullanabileceğiniz gibi Windows ve Mac dışında Linux için de kullanabilirsiniz. Arayüzü, çalışmasını etkinleştirip devre dışı bırakabileceğiniz basit bir araca sahiptir. Masaüstü sürümünde, hizmetin etkin olup olmadığını görsel olarak kontrol etmek ve ayarlara kolayca erişmek için uygulamanın görev çubuğunda bulunan simgesine tıklamanız yeterlidir.

İnternet Ağını Değiştirerek Yasaklı Sitelere Giriş

ISS’leri, genellikle kullanıcılara zaman zaman değişen dinamik bir IP sağlar. Bu da bir web sitesinin IP’nizi engellemiş olmasına sebep olabilir. Bu durumda ISS’yi size başka bir IP adresi atamaya zorlamanız için modeminizi yeniden başlatarak engellenen siteye erişebilirsiniz.

Yasağı atlamanın bir başka basit yolu da ağ yöneticinizin bazı belirli hizmetleri engellediğinde kişisel akıllı telefon ağınızı kullanmaktır. Bu yöntem %100 kusursuz olmasa da iş yerindeki bazı kuralları çiğnemenizin güzel ve yasal alternatiflerindendir.

RSS ile Yasaklı Sitelere Giriş

RSS, web sitelerinin içeriklerini e-posta veya RSS okuyucuları aracılığıyla doğrudan okuyucularına göndermek için kullandıkları dolaylı bir yöntemdir. Yeni bilgilere ulaşmak için web sitesini manuel olarak ziyaret etmek yerine, RSS okuyucu adı verilen özel bir yazılım aracılığıyla doğrudan web sitesine ulaşabilirsiniz.

Engellenen bir web sitesinin RSS beslemesine erişilebilmesi için bu beslemeyi haber okuyucunuza eklemelisiniz. Bir web sitesinin RSS beslemesini, genellikle sitelerin ana sayfasında bulunan RSS simgesi aracılığıyla kolayca alabilirsiniz. Ayrıca bu RSS beslemesini, sitede bir RSS simgesi bulamamanız halinde manuel olarak da alabilirsiniz. Bunun için atmanız gereken adımlar şunlar:

  • Erişmek istediğiniz web sitesinin adını tarayıcınıza girin.
  • İmleci, son karakterin arkasında olacak şekilde web sitesi URL’sinin sonuna doğru hareket ettirin.
  • Son kısma /feed/ kelimesini girin ve Enter tuşuna basın.
  • Bu işlemle birlikte değiştirmiş olduğunuz URL bağlantısı, sizi web sitesinin RSS beslemesine ulaştıracaktır. Karşınıza uzun bir web kodu listesi içeren beyaz bir sayfa çıkmış olmalı.

Sitelerin Yasaklanması, İfade Özgürlüğünü Kısıtlamak mıdır?

Sitelerin yasaklanması, internet kullanıcılarının erişimini kısıtlamak anlamına gelmektedir. Bu işlem bazı durumlarda ifade özgürlüğünü kısıtlamak olarak nitelendirilebilir. İfade özgürlüğü, bireylerin fikirlerini ifade etme ve bilgiye erişme hakkını içerir. İnternet ise farklı görüşlerin, bilgilerin ve ideolojilerin özgürce paylaşılabilmesi için önemli bir araçtır.

Ancak bazı durumlar, web sitelerin yasaklanması için gerekli olabilir. Örneğin, çocuk istismarı veya terör propagandası gibi yasa dışı veya zararlı içeriklerin yayılmasını önlemek için sitelerin yasaklanması gerekebilir. Bu durumlarda yasaklama eylemi, hukuki ve etik normlar çerçevesinde uygulanarak, internet özgürlüğünün korunması ve aynı zamanda toplumun genel güvenliğinin sağlanması amaçlanır.

Öte yandan sitelerin keyfi ve haksız yere yasaklanması, ifade özgürlüğünün kısıtlanması olarak nitelendirilebilir. Bu nedenle yasaklama kararlarının gerekçelerinin açıklanması, yasaklamanın kapsamının belirlenmesi ve yasaklama kararlarının hukuki normlara uygunluğunu denetleyecek bağımsız kurumların oluşturulması önem taşımaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Yasaklı sitelere girmek suç mu?

Hem evet hem de hayır. Olaya hukuksal açıdan baktığımızda yasaklar, toplumun menfaatini korumak ya da zarar görmesini engellemek amacıyla konulur. Eğer bir siteye giriş yasaklanmışsa, hukuksal anlamda bunun için geçerli sebepler olacağını unutmayın. Bunun yanında yasaklı bir siteye girilirse suç teşkil eder mi? Bunun cevabı, girdiğiniz yasaklı siteye giriş amacınız. Eğer ruhsatsız silah, uyuşturucu veya yaralıyıcı malzemeler satan bir siteye giriş yaparsanız, bu sebeple yargılanırsınız.

Ülkemizde en çok cinsel içerikli sitelere giriş yasaklanmaktadır. Eğer cinsel içerikli bir siteye giriş yaparsanız, bu suç teşkil etmez. Daha doğrusu suç sayılması için yeterli değildir. Fakat bu site üzerinden bir kişinin videosunu ya da fotoğrafını yüklerseniz, bu durumda siteye erişmekten dolayı değil özel hayatı ihlal ettiğiniz için yargılanırsınız.

İnternet servis sağlayıcım (İSS), yasaklı sitelere girdiğimi anlar mı?

Evet, İSS’niz erişmekte olduğunuz web sitelerinin yanı sıra internet etkinliğinizle ilgili diğer bilgileri de görebilir. İnternet etkinliğinizi gizli tutmak istiyorsanız, bağlantınızı şifrelemek ve çevrimiçi etkinliğinizi İSS’nizden gizlemek için bir VPN veya Tor ağı kullanabilirsiniz.

Web sitelerinin yasaklanmasının nedeni var mı?

Evet, var. Bir web sayfasına erişememenizin birçok nedeni olabilir. Aşağıda birçok çözüm yönteminden bahsettik fakat web sitelerinin neden yasaklandığına dair olası sebepleri de açıklayalım:

  • Sansür: Çevrimiçi sansür, 2022 yılında bile hala büyük bir sorun. Tahmin edebileceğiniz üzere bunu uygulayan tek ülke Çin değil. Siyasi veya dini görüşleriyle çatışabilecek içeriğe erişimi sınırlayan birçok hükümet var.
  • Coğrafi engelleme: Akış sitelerinin çoğu, telif hakkı anlaşmaları nedeniyle farklı ülkelerdeki insanlar için farklı bir içerik seçimi sunar. Neyse ki proxy’ler ve VPN’ler sayesinde kendi ülkemizde bulunmayan filmleri izleyebilirsiniz.
  • Okulların yasakladığı web siteler: Bazı okullar, etik olmayan, yasa dışı veya uygunsuz içerik barındıran belirli web sitelerine erişimi engeller. Hatta bu anlamda tamamen güvenli olan sitelerin dahi erişime engellenmesi yaşanabiliyor.

VPN ile yasaklı sitelere girmek suç mu?

Hayır, bir VPN uygulaması kullanarak ya da VPN’in gömülü olduğu tarayıcıları kullanarak yasaklı sitelere giriş yapmak da suç değildir. VPN, özel bir ağ ile başka bir ülkeden giriş yapıyormuş gibi gösteren bir uygulamadır. Eğer bu durum biraz önce anlattığımız üzere cezai yaptırımlar uygulanacak şekilde suistimal edilirse, kişi bu durumu kötüye kullanmaktan dolayı sorumlu olur.

Chrome, belirli sitelere girmemi engellemiş olabilir mi?

Evet. Bazen Chrome veya kullandığınız herhangi bir tarayıcı, başka bir tarayıcıdan kolayca erişebilmenize rağmen bazı web sitesine erişmenizi kısıtlayabilir. Örneğin Google Chrome tüm web sayfalarını kötü amaçlı bağlantılar veya indirmeler, politika ihlalleri ve herhangi bir yasal sorun açısından kontrol eder. Bu sebeple bilgisayarınız için güvenli olmadığını düşündüğü belirli sitelere erişmenizi engelleyebilir.

Tüm yasaklı siteler zararlı mı?

Hayır, yasaklanan web sitelerinin tümü zararlı değildir. Bazı web siteleri, kritik veya hassas bilgilerin sansürlenmesi gibi siyasi nedenlerle yasaklanmış olabilir.

İlgili Yazılar

Android ve iOS İçin En İyi VPN Önerileri [Ücretsiz]
Windows 11’de VPN Nasıl Kurulur?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Daha Fazla İçerik
Instagram Sesli Arama Geçmişi Silme Nasıl Yapılır?