En İyi Video Yapma Programları

En iyi ücretsiz video düzenleme programı, son yıllarda çoğu kullanıcının aradığı çözümlerden birisi oldu. Bunda TikTok gibi video odaklı sosyal ağ platformlarının gün geçtikçe daha popüler olmasının büyük etkisi var. İyi bir video için iyi de bir programa ihtiyaç duyulması kadar doğal bir şey yok. Dolayısıyla aşağıda, çoğunda ücretsiz deneme sürümü bulunan en iyi video yapma programı listesini göreceksiniz. Hazırsanız listemize yavaş yavaş giriş yapalım.

Video Yapma Programı Önerileri | Ücretsiz

Lightworks

Lightworks, ücretsiz video yapma programı listemizin ilk sırasında yer alıyor. Bu program ile hiçbir harcama yapmadan profesyonel düzeyde birçok video düzenleme becerisine sahip olacaksınız. Kredi kartı bilgilerini vermek gibi şartları olmayan bu programı ticari amaçlar için rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ücretsiz sürümü her 7 gün de bir bitecek olsa da kullanıcı adınız ve şifrenizi tekrar girerek yeniden oturum açabilirsiniz.

Sezgisel bir sürükle ve bırak kullanıcı arayüzüne ve birden çok kameradaki klipleri tek bir projede düzenlemenize olanak tanıyan çok kameralı ve kanallı video düzenleme gibi güçlü özelliklere sahip olan Lightworks, aynı zamanda gerçek zamanlı olarak videoları paylaşmanıza olanak tanır.

Programda ön planda bir iş yaparken, arka planda videoları içe ve dışa aktarabilirsiniz. Özelleştirilebilir kullanıcı arayüzü, programın hem en güçlü hem de en zayıf yönlerinden biridir. Zayıflıktan kasıt, sonsuz düzende kombinasyonlar oluşturmak için pencereleri arayüz boyunca bir yerden başka bir yere taşımak, yeni başlayan kullanıcıların kafasını karıştırabilir. Fakat bunu çözmenize yardımcı olacak eğitici videoların olduğunu da belirtelim.

Sonuç olarak Lightworks, pek çok özelliği ücretsiz olarak sunmasının ardında kullanıcıların bir süre sonra isteyerek ücretli sürüme geçiş yapacağına inanıyor. Ücretli versiyonunda doğrudan sosyal medya paylaşımları, videoları MPEG dışında farklı formatlarda ve 720p’den daha yüksek çözünürlükte dışa aktarma gibi daha fazla özellik bulunuyor. Fakat ücretsiz sürümünde de yukarıda bahsettiğimiz üzere pek çok özelliği kullanabiliyorsunuz.

Lightworks’ü bilgisayarınıza indirmek için şuradaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

Blender

Blender

Blender, piyasadaki en iyi ücretsiz video düzenleme programları arasında yer alır. Prograın Windows, Mac ve Linux için kullanılabilen sürümleri bulunmaktadır.

Blender, açık kaynaklı bir program olmasıyla da dikkat çekmektedir. Arkasında ticari bir kaygının olmadığı, alanının en kıdemli kullanıcıları tarafından desteklenmektedir. Araç aslında bir 3D animasyon paketi olarak tasarlanmış olsa da çok iyi bir video düzenleyici uygulamasıdır. Blender’ın video düzenleyicisi, video ihtiyaçlarınızın çoğunu karşılayacak düzeydedir.

Program, video kesme ve ekleme gibi temel işlemleri yapabilmenizi sağlamasının yanında video maskeleme gibi karmaşık işlemleri de halleder. Bu da Blender’ı yeni başlayanlar ve ileri düzey kullanıcılara hitap eden çok esnek bir video düzenleyici haline getiriyor.

Blender’ın genel özelliklerinden bahsedecek olursak:

  • Canlı önizleme, luma dalga biçimi, renk vektörskop ve histogram görüntü deneyimleri sunar.
  • Ses karıştırma, eşitleme, temizleme ve dalga biçimi görselleştirme yeteneklerine sahiptir.
  • Hız kontrolünü sağlayabilmenizin yanı sıra ayar katmanları, geçişler, filtreler gibi araçları bulunuyor.

Blender’ı bilgisayarınıza yüklemek için şuradaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

Hitfilm Express

Çeşitli video düzenleme projeleri üzerinde çalışıyor ve hepsiyle başa çıkabilecek esnek bir uygulamaya mı ihtiyacınız varsa, isviçre çakısı görevi görecek Hitfilm Express’i kullanmanızı tavsiye edebiliriz.

Bu yazılım ile 3D efektli uzun metrajlı filmler veya müzik videoları üretebilir ayrıca YouTube’a özel videolar hazırlayabilirsiniz. Yalnızca Premiere Pro gibi pahalı ücretli yazılımlarda bulunan 4K video desteği, 360 derece düzenleme ve yüzlerce özel efekt gibi birçok özelliğe sahiptir.

Programın tek sıkıntı yaratabilecek kısmı, sistem kaynakları üzerinde ağır bir yük oluşturmasıdır. Bu nedenle bilgisayarınız zayıf bir sisteme sahipse, uygulama muhtemelen iyi bir performans göstermeyecektir.

Hitfilm Express’in ücretsiz sürümünde, profesyonel kalitede çalışmalar yapmak için ihtiyacınız olan neredeyse her şey mevcuttur. Fakat ücretli olan bazı eklentileri satın alarak yazılımı biraz daha güçlü bir hale getirebilirsiniz. Programı şuradaki bağlantıdan bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz.

DaVinci Resolve

Ücretsiz video yapma programlarının genelde amatörler veya bu işe yeni başlayanlar için olduğu düşüncesine kapılmak son derece doğal. Hatta çoğu zaman bu varsayımın haklılık payı da olur. Fakat DaVinci Resolve, bu varsayıma dahil edilemeyecek kadar güçlü renk düzeltme ve ses yeteneklerine sahiptir. Bu program, büyük bütçeli film ve TV prodüksiyonlarında dahi kullanılabiliyor.

DaVinci Resolve’un ücretsiz sürümünde, ücretli sürümün neredeyse tüm özellikleri bulunuyor. Buna profesyonel düzeyde 8K düzenleme, renk düzeltme, görsel efektler ve ses post-prodüksiyonu da dahildir. Ufak birkaç numarası arasında cilt tonlarını, göz ve dudak rengini ayarlayabilmeniz için yüz tanıma ve izleme gibi özellikleri de vardır. Ses konusunda da meziyetleri bulunan DaVinci Resolve, 1.000 kanala kadar miksaj yapmanızı sağlayan üst düzey düzenleme araçları paketi olan ‘Fairlight‘ı kullanır.

Gürültü azaltma gibi efektler kullanmadığınız sürece dışa aktardığınız videolarda filigran olmayacak. İndirebileceğiniz en iyi ücretsiz video yapma programlarından biri olan DaVinci Resolve’u şuradaki bağlantıdan indirebilirsiniz.

OpenShot

Ücretsiz video yapma programının geliştirilmesinin ardında, kullanıcıları ücretli versiyonunu satın almaya teşvik etmek vardır. Sonsuza kadar kullanabileceğiniz ücretsiz yazılımlar bile daha fazla özelliği kullanabilmeniz için sizi bazı satın almalara yönlendirir.

Fakat açık kaynaklı yazılımların bu konuda bir istisnası vardır. Açık kaynaklı bir proje, her zaman ücretsiz olarak kullanılabilir oluyor. Yani tamamen sahip olacağınız bu programın arkasında, sürekli olarak programı geliştirmek için çalışan gönüllü geliştiriciler bulunur.

Açık kaynak kodlu video yapma programı dediğimizde, OpenShot’ı kesinlikle ilk sıraya koyabiliriz. Bazı tatlı özelliklere sahip ücretsiz video yapma programı olan OpenShot’ın minimalist sürükle-bırak katman tabanlı arayüzü ve kullanımı, yeni başlayanlar için bile fazlasıyla kolaydır. İster film müzikleri, ister örtüşen videolar veya özel resimler olsun, OpenShot ile videonuza sınırsız sayıda katman yığabilirsiniz.

Kırpma, kırpma, döndürme ve yeniden boyutlandırma gibi videonuzu geliştirmek için tüm olağan seçeneklere sahip olan program ile parlaklık, kontrast, renk derecelendirme ve gama gibi ögeleri de dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Tabii açık kaynak bir program olduğu için de sinir bozucu reklamlar veya filigran gibi kullanıcıları rahatsız eden detaylar yoktur.

Tabii böyle ballandıra ballandıra anlatıyoruz fakat muhteşem bir program da değil. OpenShot, ara sıra gecikme gibi sorunlar yaşıyor. Bazı özellikleri de her zaman gerektiği gibi çalışmıyor. Yine de ücretsiz video yapma programı arıyorsanız, filigran ve reklam da görmek istemiyorsanız OpenShot gayet iyi bir seçim olacaktır. Programı şuradaki bağlantıdan indirebilirsiniz.

VideoPad

VideoPad, acemi kullanıcılar için uygun basit bir arayüze sahip ücretsiz bir video düzenleyicidir. Bunun yanında ileri düzey kullanıcılar için de birçok özellik sunar.

VideoPad, kullanıcılara özellikle de ses üzerinde sağladığı kontrol düzeyiyle adını duyurmuş bir programdır. Bu da programı, ses efektleri tabanlı film-dizi yapımları için iyi bir tercih haline getiriyor. Sınırsız sayıda ses parçasını destekleyen program, neredeyse eksiksiz bir ses efekti kütüphanesine sahiptir.

Lightworks kadar sağlam olmasa da ses düzenleme ve mixleme işlevleri sayesinde, ücretsiz bir video yapma programı olarak tercih edebilirsiniz. Ücretsiz video düzenleme araçları arasında nadir görülen bir özellik olan 3D video düzenlemeye de izin veren VideoPad, sosyal medya dostu efektleri ve program çıkmadan Facebook veya YouTube gibi platformlara video gönderme gibi oldukça klas özelliklere sahiptir.

VideoPad’i bilgisayarınıza yüklemek için şuradaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

Windows Video Düzenleyici

Windows PC kullanıcısıysanız, sistemde yerleşik olarak bulunan Windows Video Editor’ü de denemenizi tavsiye ederiz. Eskiden Windows Movie Maker olarak adlandırılan ancak Windows 10 için sıfırdan yeniden oluşturulup şimdikini adını alan program, basit düzenlemeler yapmanıza yardımcı olabilir.

Windows Video Düzenleyici pek fazla özelliğe sahip değildir. Program için video düzenleme özelliklerine sahip bir fotoğraf düzenleyicisi demek daha doğru olur. Ancak kırpma, kırpma, hız ayarlamaları ve metin veya ses ekleme gibi temel görevlerin de üstesinden başarıyla gelebiliyor. Ayrıca videoyu önceden tasarlanmış animasyonlarla zenginleştirmek için 3D Efektler adlı bölümden faydalanabilirsiniz. Özelleştirme adına pek fazla seçenek sunmasa da Windows’ta çalışmak isteyen acemilerin tercih edebileceği klasik b ir video düzenleme programıdır.

Programı bilgisayarınıza şuradaki bağlantıdan yükleyebilirsiniz.

VSDC

Bir videoya metin, çizgi ve diğer farklı özel efektleri mi eklemeniz gerekiyor? O halde VSDC, bu işlemler için kullanabileceğiniz en iyi ücretsiz video düzenleme yazılımıdır (yalnızca Windows PC’ler için). Ücretsiz sürümünde, Pro sürümünün hemen hemen tüm özellikleri bulunuyor. Üstelik dışa aktarım yaparken filigran ekleme gibi rahatsız edici detaylar da yoktur.

Bu ücretsiz program, kullanıcılarına Instagram tarzı filtreler, renk düzeltme ve bulanıklaştırma gibi özel efektler ve videonun bir kısmına efektleri uygulayabilecekleri araçlar sunar. Ayrıca insansız hava araçlarıyla çekilen görüntülerdeki kamera sarsıntısını gidermeye yardımcı olabilecek bir video sabitleyici özelliği de vardır.

Ücretsiz sürümünde AVI ve MPG dahil olmak üzere çeşitli biçimlere dışa aktarma yapabilen VSDC, çoğu video biçimini destekler. Dolayısıyla video kliplerini içe aktarırken olası sorunlardan da uzaklaşmış olursunuz. Ücretli sürümünde hareket izleme, maskeleme ve donanım hızlandırma gibi özellikleri bulunan programı elbette ücretsiz olarak deneyimleyebilirsiniz. Programı şuradaki bağlantıdan indirebilirsiniz.

Shotcut

Shotcut, tıpkı OpenShot gibi faydalanabileceğiniz başka bir açık kaynaklı video yapma programdır. Yani bu, programdan sonsuza kadar ücretsiz bir şekilde faydalanabileceğiniz anlamına geliyor. Programdaki herhangi bir özelliğin kilidini açmak için ücretli bir sürüme yükseltmeniz gerekmeyecek.

Küçük projelerde çalışmak için iyi bir ‘orta sıklet’ çözümü olan Shotcut, çok çeşitli biçimleri destekler. Farklı filtreler ve özel efektler sunan program, videoları 4K’ya kadar işleyebilir. Bunun yanında AV1 kod çözme ve kodlama desteğine de sahiptir. Arayüzün kullanımı gayet kolay, hatta isterseniz özelleştirebilirsiniz.

Ücretsiz bir video düzenleme aracı için oldukça etkileyici bir performans sunan Shotcut’ı şuradaki bağlantıdan indirebilirsiniz.

Movie Maker Online

Son olarak, tarayıcınızdan çıkmadan videoyu düzenlemek için kullanabileceğiniz bir çözümden bahsedeceğiz. Movie Maker Online, kullandığınız bilgisayar ne olursa olsun bunu yapmanızı sağlayan ve kullanımı tamamen ücretsiz olan bir video yapma programıdır. Bilgilerinizi kaydetmenize bile gerek kalmadan kullanabileceğiniz bu çevrimiçi yazılım, videoları filigran eklemden dışa çıkarmanızı sağlar.

Movie Maker Online’a alışmak biraz zamanızı alabilir çünkü web sayfasının düzeni biraz enteresan. Örneğin zaman çizelgesi yatay değil dikey, üstelik sayfanın hemen her yerinde reklam var. Bunlar biraz dikkat dağıtıcı olabilir. Bunun yanında listemizdeki diğer programlarla karşılaştırıldığında özelliklerinin de epey sınırlı olduğunu söyleyebiliriz. Fakat temel düzeyde video düzenleme aracı arıyorsanız, Movie Maker Online’ı tercih edebilirsiniz. Online video yapma programı olan bu web sitesine şuradaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

WeVideo

WeVideo, web tabanlı (online) bir ücretsiz video yapma yazılımıdır. WeVideo, içerisinde tonlarca sosyal medya dostu video şablonuyla birlikte gelir. Bu özelleştirilebilir şablonlar hem yeni başlayanlar hem de profesyonel kişiler için gayet yeterlidir.

Şablonları kendi fotoğraf ve videolarınızla özelleştirebilir veya WeVideo’daki stok kütüphaneyi kullanabilirsiniz. Bilgisayar için bu video düzenleme kütüphanesi, bir sahnenin arka planını değiştirmek için kullanabileceğiniz yeşil ekran görüntüleri bile içerir. Tek tıklama ile uygulayabileceğiniz 30 efekt bulunmaktadır. Fakat yazılım, ücretsiz kullanıldığı takdirde efektler üzerinde çok az kontrole izin veriyor.

WeVideo’nun ücretli sürümü video içerik oluşturucular için gerçekten çok iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Ücretsiz sürüm ise videoları düzenli olarak düzenleyen herkes için pek gerçekçi bir çözüm gibi görünmüyor. Zira WeVideo, ayda yalnızca 5 dakika ve maksimum 480p çözünürlükte dışa aktarım yapabilmenize izin veriyor. Bir kere kullanmalık için düşünürseniz, WeVideo’nun şuradaki web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Kdenlive

Açık kaynaklı video yapma programları, ücretsiz olmaları nedeniyle kullanıcıların her zaman ilgisini çekmiştir. Görünen o ki geliştiriciler, internet dünyasına cömert davranmaya devam ediyor. 2002 yılında Jason Wood tarafından yayınlanan program, şimdi küçük bir geliştirici ekibi tarafından sürdürülüyor ve optimize ediliyor.

Çoğu ücretli ve profesyonel video yapma programı gibi düzenleme araçlarına sahip olan Kdenlive, videoları düzenlemek için ihtiyacınız kırpma, kesme, döndürme, bölme, ekranı bölme, birleştirme gibi özellikler sunuyor. Üstelik bunların öğrenmek için çok fazla kafa patlatmanıza gerek kalmayacak. Çünkü çoğu kullanıcı, Kdenlive’ın kullanımının gerçekten de kolay olduğunu söylüyor.

Arayüzünüzü kendiniz için en uygun şekilde düzenleyip çalışmalarınızı kaydedebilmenizi sağlayan program, klavye kısayolları ile yaratıcılığınızı dilediğiniz gibi yapılandırılabilirsiniz. Örneğin 2D altyazı ekleme seçeneği ile 3D altyazının eksikliğini hissetmeyeceksiniz. Ayrıca çoğunuzu cezbedecek gelişmiş efekt ve geçiş araçları mevcut. Programın indirme bağlantısına şuradan ulaşabilirsiniz.

Avid Media Composer First

Avid Media Composer First, ücretli sürümlerde bulabileceğiniz profesyonel düzeydeki araçların çoğunu içeren ücretsiz bir video yapma programıdır. Hollywood’daki film yapımcılarının videoları düzenlemek için kullandığı bir program olan Avid Media Composer’ın ücretsiz sürümüdür. Profesyonel bir sürüme yükseltmeden önce bu ücretsiz versiyonu, programı anlamak açısından oldukça ideal bir yaklaşım olacaktır.

Bu ücretsiz video düzenleme yazılımı, proje başına 4 adede kadar video ve 8 ses parçasında video düzenleyebilmenizi sağlar. Çok sayıda renk düzeltme aracının bulunduğu program ile YouTube ve Vimeo’ya doğrudan yükleme yapabiliyorsunuz.

Avid’deki çoklu kamera düzenleme özelliği, 64’e kadar farklı açıyı otomatik olarak senkronize edebilmenizi sağlıyor. Böylelikle hızlı bir şekilde düzenleme ve hizalama yapabilirsiniz. Yerleşik VFX ve filtrelerin tümü, size muhakkak bazı yetenekler katacaktır. Eğer bunlar yetersiz kalırsa daha fazla eklenti indirerek düzenleme seçeneklerinizi arttırabilirsiniz. Programın indirme bağlantısına şuradan ulaşabilirsiniz.

MiniTool Movie Maker

MiniTool MovieMaker, yeni başlayan kullanıcılar için en iyi video yapma ve düzenleme programı seçen ekleri arasındadır. Sezgisel arayüzü ve zengin özellikleri ile videonuzu daha kaliteli bir hale getirecek, videonuza çarpıcı bir görünüm kazandıracaksınız.

Tek tıklama ile video düzenleme yapabileceğiniz MiniTool MovieMaker, gömülü video şablonları sayesinde şık videolar oluşturmak için birden fazla videoyu ve dışa aktarabilmenizi sağlıyor. Bu da tüm video düzenleme sürecini basitleştirir. Özellikle yeni başlayanların işini fazlasıyla kolaylaştırır.

Bu ücretsiz video düzenleme programı, temel bilgilerin ötesine geçerek hareket efektleri, hız ayarlamaları, renk düzeltme ve bir ses çıkarıcı sunar. Kullanımı çok kolay olsa da özelleştirme seçeneklerinden biraz yoksun olduğunu söylememiz gerek.

Son olarak MiniTool MovieMaker ile neredeyse tüm video/görüntü formatlarını içe aktarabilir, videolarınızı standart veya HD kalitesinde kaydedebilirsiniz. En dikkat çeken kısmı da videoları filigran olmadan 1080P’ye kadar ücretsiz şekilde dışarı aktarabilmenizi sağlıyor. MiniTool’un bu kullanışlı aracını bilgisayarınıza yüklemek için şuradaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Instagram Video Dönüştürücü En İyi 4 Program
En İyi Video Oynatıcı Uygulamalar
En İyi 20 Video Dönüştürme Programı [Ücretsiz]
En İyi 15 Video Birleştirme Programı